saturday morning

Det är lördag och jag har fått en låt på repeat i hjärnan. Det är nog bra med de här regelbundna veckorna och helgen som återhämtning och andningshål, innan jag dyker ner under ytan av okänt vatten igen på måndag. Denna helgen startade redan i torsdags när jag tillslut fick ett positivt tentaresultat. Jag hade knappt vågat hoppats på att det skulle gå den här gången så det var verkligen värt att fira hela kvällen på Valfrids och på Arena bar tills stämbanden blivit alldeles uttröttade av allt prat. Det blir annars inte så stora utsvävningar från sjukhuset-soffan-sova-cirkeln under veckorna just för tillfället. Ett eller två avsnitt av House och tappra försök att ordna aptitliga matlådor är vad som får plats inom vardagsramen. Den här lördagmorgonen är med andra ord väldigt välkommen, även om jag inte kan låta bli att också längta lite till att dyka i vattnet och fortsätta upptäcksfärden på måndag igen..

House M.D. - Säsong 1 (6 disc)
www.cdon.se

hi-hat hard work

Man skulle kanske kunna tro att andra praktikveckan inte skulle resultera i riktigt samma trötthet som den första. Nu vet jag ju i alla fall vilket håll mössan ska sitta åt och att det inte är farligt att trycka på knapparna på narkosapparaten. Jag börjar urskilja olika ansikten bakom allas maskerade klädsel och kan åtminstone koppla ett dropp igen utan att fumla allt för mycket. Man skulle som sagt kunna tro att hjärnan hänger med en aning mer, men när jag igår åkte till affären och nästan somnade vid frysdisken för att sen stå i kassan och upptäcka att jag inte ens hade några pengar med mig att handla för, då var det bara att konstatera att det kommer att sitta i. Länge. Men som min handledare sa så är det ju ett tecken på att man lär sig saker, så jag får väl se det positiva i att hjärnan har annat att sysselsätta sig med än det vardagliga.

I söndags var det hårt arbete av annan sort. Leilas hi-hat cupcakes som vi sneglat på länge stod på schemat och de gjordes verkligen inte i en handvändning. Vi höll på så länge i köket att vi fick ont i fötterna.. men resultatet blev riktigt mäktigt, både smakmässigt och visuellt. Nu är det chokladmuffins med chokladdoppad maräng (ren sockerenergi till hjärnan!) som serveras till mellanmål hela veckan.  


kjoltyg och funderingar

Om man är en smart student ska man kanske inte lägga de sista slantarna på sådant man absolut inte behöver.. även om det råkar vara långt mer än halva priset på MQ.. Det är heller kanske inte så smart att fota kläder i dåligt ljus, starta datorn eller planera att baka stekpannebröd och hi-hat cupcakes när man egentligen känner att man behöver läsa en massa inför andra praktikveckan. Å andra sidan vet en smart student att man faktiskt måste göra sådant som är onödigt och rent av riktigt trevligt ibland.. annars blir man ju inget mer än en student och det är ju ingen identitet som klarar att stå för sig själv, ingen rolig en i alla fall!

contrast of white on white

Ja, jag skulle egentligen rensa lite bland den stora mängd bilder jag lyckats samla på mig sen Olympus gjorde mig sällskap en kall majdag i fjol. Men det blev visst lite påfyllning av kontrast istället, lite extra svart och vitt här och där och så blir känslan en helt annan. Att färg, eller avsaknaden av sådan kan göra så stor skillnad. Counting Crows gamla låt Round Here dök upp i huvudet under tiden så den får vara med på ett hörn. Lite intensiv färg häremellan blev det också,  för om allt vore svartvitt skulle ju kontrasteffekten gå förlorad.

en penna värd 3000 dollar

Jag är lite frånvarande, jag vet. Andra ord som kan beskriva mig den här veckan är snurrig, bortkommen, förvirrad eller kanske helt enkelt påverkad av narkosgas.. Ja, det är nu jag ska knyta ihop teorin med den totalfrämmande verkligheten, iförd gröna kläder med blå muddar på operationsavdelning väst. Jag ska göra mig bekant med ord som inte förekommer i den vanliga världen; som laryngoskop, endotrachealtub, färskgasflöden och thorakal EDA och trots att jag dragit upp mändgder med läkemedel tidigare är Propofol, Fentanyl, Esmeron och Efedrin alla nya i mitt hjärnförråd. Jag är minst sagt nybörjare igen och även om det är otroligt påfrestande så känns det riktigt spännande att få ta del av den enorma kunskap och kompetens som finns innanför de där väggarna.

Idag var det mer än välkommet med mat på Vero och (gratis!) förhandsvisning av Lukas Moodyssons Mammut för att komma på andra tankar för en stund. Jag tycker inte om att resencera, men oftast är filmer bra om de lämnar någon slags känsla efter sig. Sorgsen var ordet jag kom att tänka på efter denna tvärkulturella produktion. Det låter kanske inte så upplyftande, men allt behöver ju inte vara Hollywoodglitter och må-bra-känslor a'la Mamma Mia.there's somtehing about her

I veckan har jag fastnat i You Tube intervjuer med Meryl Streep och insett att hon är långt ifrån en Hollywooddiva (här. här och här är bara få exempel..). I varje intervju hon gör är hon närvarande och svarar på frågor som om hon aldrig fått dem förut. Hon verkar sympatisk och jordnära och pratar hängivet om projekten och de människor hon arbetar med och har samtidigt både humor och självdistans. 

Hon är dessutom ödmjuk inför sin egen insats och tycker att skådespelare är alldeles för överskattade i vårt samhälle och säger att hon ibland har en känsla av att vilja göra något "worthwhile". I det menar hon att göra något verkligt meningsfullt för att hjälpa, men inser nog inte riktigt att även hon, genom sitt arbete som skådespelare, gör nytta för världen. Hon ger glädje, underhållning och tid för eftertanke och sådant är enligt unicef en absolut nödvändighet för alla människor.

Igår såg jag "The Hours" igen. Jag hade glömt bort hur bra den var och där är det verkligen inte bara hon som bidrar till de välspenderade timmarna framför skärmen. Nya filmen"Tvivel/Doubt" ska tydligen ockås vara riktigt bra, med både förstklassig dialog och skådespeleri. Jag börjar återupptäcka den underbara världen av film igen och det är riktigt välkommet!Bildkällor: flickwit.net, listal.com, wikipedia.org

semlor och tulpaner - det måste vara vår!

Welcome to "Great minds think alike" eller "Hur lätt man påverkas av reklam del 1(?).."


Det var i alla fall så det kom sig att jag helt plötsligt hade en härligt fyllig bukett av organge vår i köket! Just wonderful. Det blir verkligen inte sista gången jag låter min fina vas tjänstgöra i vår, och bidrag mottages med stor tacksamhet (ett noll till mizz V!).


nästan som på museum

Nu lyser solen in i vardagsrummet på förmiddagarna och ger ett ljus som sedan länge varit frånvarande. Man ser saker lite som på nytt när de badar i ett annat sken. Som Warhol-tavlorna till exempel. Andy Warhol på väggen känns som hemma. Hans Ingrid Bergman tavlor har hängt där ovanför soffan under hela uppväxten. Min version blev, för ett år sen, färgglada skor och tänkvärda självporträtt, men tänk om man hade fler väggar.. vad mycket det finns att välja på! Allposters.com är som alla muséer i världen samlade på ett ställe och även om det saknar korridorer och stora salar kan man lätt gå vilse och fastna i flera timmar om man har tid..
Diamond Dust Shoes, 1980 (lilac, blue, green) Art Print by Andy Warhol
Three's a Party Art Print by Andy WarholWaiting Art Print by Andy WarholThe World Art Print by Andy Warhol

några bilder har jag heller inte tagit

Jag hade inte planerat att skriva något om bilturen genom ett molntungt och blåsigt Dalsland där vindkraftverken stod på rad och inte heller om Mezelunch, morotskaka eller fisksoppa i den röda Le Creuset grytan. Tänkte låta den härliga, ljusa timmen på Mauritiusstranden och den perfekta picknickkorgen gå förbi oomnämnt och inte skryta med att ha blivit flerfaldig stormästare i frågesport på teve, eller att ha rockat riktigt ordentligt inför storpublik. Att dessutom nämna resan tillbaka, när det mest spännande som hände var en snabbgenomgång av hela mitt i-podinnehåll och den gastronomiska upplevelsen vi delade med hundratals rastande fjällåtervändare, det skulle vara en rejäl överkurs. Det känns liksom lite sent att skriva om helgen, oavsett hur trevlig den än var, när det redan har blivit torsdag. Så jag ska inte säga något alls.

really hidden

Jag fattar visst lite långsamt för jag har just precis upptäckt Longing for lullabies. Ja, inte så att jag inte har hört den förut, men jag lyssnar för lite på radio för att fasta vid låtar eller ha koll på vem som sjunger vad (hmm på trackslistan hela försommaren ser jag nu.. ja, långsam var det nån som sa va?!). Men den var nominerad till årets Grammislåt förra veckan och då trillade den ner tillslut. Poletten alltså, eller låten om ni så vill. Den vann inte, men det spelar ju mindre roll, för jag vann ju på det i vilket fall. Även om Kleerup tillför något speciellt och annorlunda till låten, precis som han gör i Robyns With Every Heartbeat som jag inte heller riktigt kan låta bli att gilla (varför jag nu skulle behöva låta bli att göra det..) så är den akustiska versionen på "Hidden" riktigt fin. Resten av skivan verkar också vara intressant att utforska mer, den känns som ett litet annorlunda tillskott i mitt ljudbibliotek.


¿cuánto para un boleto plano a Madrid?
Jag har nästan fått en Spanienöverdos i veckan, en välkommen en. Både Spain - on the Road Again med Gwyneth Paltrow & company som upptäcker Spaniens mat och kultur längs vägarna i timslånga trevliga avsnitt. Och så Golden Globe nominerade Woody Allen-filmen Vicky Cristina Barcelona där Scarlett Johansson och Rebecca Hall åker till Barcelona och träffar Penelope Cruz och Javier Bardem. Så nu är det hög tid att börja planera..
This is for Fer:
This past week I have been watching the television series "Spain - on the road again" with Gwyneth Paltrow & company and the movie Vicky Cristina Barcelona and they both inspired me to plan a trip to Spain soon.

stars and stripes and dots

Nu när jag hållit mig inomhus i flera dagar har det varit lätt att inte spendera några pengar, men så fort jag sticker näsan utanför dörren så händer det.. och jag som egentligen tycker att det känns lite konstigt att handla på rea när man just fått en massa saker i julklapp. Men bara för att det var halva priset och för att jag tittat på dem förut, fast de då bara fanns i fel storlek och till fullpris och för att de förmodligen kommer att bli ganska välanvända sen när temperaturen letar sig uppåt igen. Har jag justifierat det tillräckligt nu måntro, vi säger det! Bäst å hålla sig borta från stan i fortsättningen helt enkelt.
This is for Fer:
I bought new shoes, half prize off!
 

not even in elementary school yet

Ja, han är inte året gammalt än, men han har redan klurat ut hur man ska göra om man önskar att man var på varmare breddgrader. Blunda och känn de 32 graderna, den varma brisen.. behöver bara vändas på lite då och då så värmen fördelas jämnt över alla prickarna!


This is for Fer:
My cat certainly knows where to find the warmest places. He enjoyes the 32 degrees by the radiator like a king..

varsågod å ta för dig då, lilla my

Jag har inte bloggat om några fikastunder på länge, det beror inte på att jag inte har fikat (för då skulle det ju verkligen vara nåt tokigt på gång!) Nej, jag har bara velat dricka kaffet medan det är varmt och hittat andra mer intressanta objekt att fota! Men det här såg så gott ut att jag inte kunde låta bli. Tyvärr ser det mycket godare ut än vad det var, men ändock. Så, jag fotar (det jag tror bara är en vanlig bild på leilas french toast med ricotta), laddar in i kameran och tittar närmare på bilderna. Och vad ser jag inte där om ännu en Muminfigur som nästar sig in i intrigen och tar över showen! Unbelievable!(och nej, jag dricker inte alltid ur muminmuggar men numera kan jag förvara hur mycket te som helst i dito burkar!)


This is for Fer:
Can you see how much My pequeña wants to taste my breakfast..?

en inspirerad gröngöling

Apropå inspiration så hittade jag en ny sida idag (om man känner mig skulle man kanske vid första anblicken tro att det är min egen, men tyvärr är så inte fallet). Kombinationen Skåne och foto har jag lite svårt att motstå och bilderna är sådana som jag skulle vilja ta! Jag blir helt klart inspirerad att gå på fotopromenad och lära mig mer om min Olympus. I väntan på det letade jag fram några egna Skånebilder från i somras, med en särskild förfrågan från syster Rollof!


This is for Fer:
I found a nice photoblog today. Even if I would wish for it, it's not mine, but it did inspired me to show some of my pictures from Skåne (in southern Sweden) this past summer.

have a _____ new year

Ja, jag vet att jag är tidsoptimist, och motvilligt nästan aldrig i tid.. så det här kommer några dagar efter övergången till "andra sidan". Jag är inte direkt ett fan av nyårslöften, (fast visst skulle jag behöva ha ovanstående med på listan i sådana fall..) åtminstone inte företeelsen i sig. Det är en sak att få en massa ny inspiration att ta tag i saker, inspiration är alltid positivt! Men att tänka att man ska göra det nya året till så mycket bättre än det förra.. och rada upp en mångd nya mål, nja, vad har man då för syn på hur man lever livet? Det är ju inte bara i början av januari varje år som förändring och förbättring kan ske. Om man koncentrerar det så till en tidpunkt är det lätt att inspirationen springer ifrån en för tidigt och man står där redan i februari och undrar vart löftena tog vägen. Jag tror nog att det är bättre om man försöker ha med sig hela tiden att ta tag i saker när man inte är riktigt nöjd med hur man har det. Jag säger ja till ny inspiration och ständig förbättring, men nej till att löften ska avläggas här och nu för att siffran i almanackan slagit om till 09. De här två nyårslåtarna gillar jag, och de är lite varandras motsats.. Death Cab for Cutie tycker inte att det känns nån skillnad alls för att det blivit ett nytt år, och Benny o co har stora förhoppningar på det som ska komma. Bara att välja vilket humör man är på alltså!

This is for Fer:
I'm thinking about New Year's resolutions and I've decided that it's better to change things when you recognise the problems rather than make promises just because there's a new number in the calendar. Of course it's a good time to be inspired when a new year is coming, but inspiration is always welcomed. Here's two different songs about New Year's. Death Cab for Cutie's more cynical version and ABBAs classic wish of a better world..

getting to know yourself

Man skulle kunna tro att pluggångesten har svept in i lägenheten vid det här laget, kanske letat sig in genom takfönstren eller smitit in någon av de få gånger som dörren öppnats under 2009... men nej, den här gången är den inte välkommen! Det är mindre än en vecka kvar till den svåra tentan och jag har precis bara börjat. Men jag har kommit fram till att om jag inte hinner lära mig det som krävs för att klara den så är det för att jag prioriterade julveckans trevligheter mer och då får jag helt enkelt läsa lite till och göra den igen. Svårare än så är det inte. Självklart ska jag inte låta bli att läsa för det, men med den inställningen kommer jag att må så mycket bättre de kommande dagarna, jämfört med inför förra tentan när jag led av alla möjliga otäcka symtom och när ordet omtenta var tabu att ens tänka på. "Vad gör det om hundra år.." har blivit lite av mitt ledord den här veckan. Och faktiskt, så har det fungerat bra vid andra tillfällen också; för att avdramatisera beslut eller annat ångestskapande som man kanske bara förstorar upp i onödan!
 
En av de trevliga saker som julveckan fylldes med var att spela ORANGINO som jag fick ihop med största och minsta lillasyster. Här kan man läsa allt om spelet som vi inte kunde få nog av. Jätteintressant att dels tänka efter hur man ser på sig själv men framförallt hur man uppfattas av andra. Vi skippade själva tävlingsmomentet och botaniserade fritt bland ord som KREATIV, MATERIALISTISK, PERFEKTIONIST, EGOISTISK, LYHÖRD... och hur mycket de stämde in på oss! Å vad synd att julen är slut.. jag tror bestämt jag blir lite NOSTALGISK och OTÅLIG, jag vill spela det igen!

Spel OranginoThis is for Fer:
Well, I just started studying for the exam I have on Friday and I actually decided not to worry so much about it this time. I will simply just do the best I can, without wearing myself out completely. If I don't make it, it's not the end of the world: There will be a second chance and I wouldn't want to regret for example going skiing, thinking that I should have been studying instead!
During Christmas I had a really nice time as well, especially when we played this new game me and my sisters got. It was both interesting and fun because you got to know yourself better and also learned how other people are seeing you.

me gusta el invierno mucho

Jag har sannerligen blivit påmind om varför jag gillar vintern, när den beter sig som den ska: Till Sälen tur och retur genom ett vintervitt Värmland. Tjugoen minusgrader, strålande sol. Skidor och pjäxor och backen inte alltför hotfull. Gulaschsoppa och drömmar om en våffla som senare blev till ett wienerbröd i den lilla stugan. Och att äntligen få damma av engelskan igen och dessutom försöka förstå spanska gav en härlig kontrast till den svenska vinteridyllen! De flesta bilderna är från ett stopp på hemresan när det tillslut inte längre gick att neka kameran tillgång till landskapet vid övre Fryken.. det kan hända att några kanske till och med  är fångade i farten.. (undra om det går att se vilka..?). Den sagolika, blågråsilvriga kulissen ackompanjerades fint av en återvinningsintervju med Marit Bergman i P3.

Bonusbild från nyårsfirandet i Paris senare på dagen...
eller nej, jag menar visst Skattkärr
..


This is for Fer:
The winter is lovely when there's snow and sun, even if the temperature is below 20 degrees. And it was so nice to speak english again and to compete in spanish as well! The pictures are from the journey home, eventually I couldn't resist stopping.. and some I didn't even had to stop for.. I guess you can see wich ones.. The last picture is from the end of my New Year's Eve, but even if it looks like it, I didn't make it all the way to Paris..

RSS 2.0