a state of mind

Igår såg jag  "Dom kallar oss artister" med Nina Persson. Hon bor i Harlem i New York och har gjort en ny A Camp skiva med Nathan Larsson och Niklas Frisk. Jag blev  riktigt inspirerad av programmet. Både att leta fram den förra skivan, köpa den nya, när den kommer (låten Chinatown satte sig lite grann med en gång) men också att bo sådär i en storstadsmetropol, där det enligt Nina till och med är spännande att gå ut och köpa toapapper.. tänk om det kunde vara lite mer okomplicerat att släppa allt för ett tag och bara ge sig iväg på ett nytt äventyr..


bildkälla

twelve days of christmas

Jag gillar ordet juletid. Förstår inte riktigt det där med att just bara en dag ska vara så upphissad och speciell. Det kan bli så mycket överskattade förväntningar, onödig stress och kanske till och med besvikelse (man måste jobba, hinner inte vara hos alla samtidigt, snön har tagit semester osv). Precis som adventstid står juletid för att det det mysiga och trevliga varar i flera dagar, både innan och efter dagen med stort J: Vörtbröd och lussebullar till frukost i två veckors tid, julklappsinslagning med lackdoft och rim (någon dag innan julafton, inte en timma innan de ska ges bort som pappa alltid gör..), barnen i Bullerbyn åker släde till julkalas hos moster Jenny på annandagen, medan andra är bakfulla efter en blöt juldagsnatt.. ja eller nåt sånt; mer eller mindre idylliskt.. but I think I made my point..

I den andan (den här versionen av 12 dagarslåten var riktigt komisk!) har jag redan fått och givit två söta klappar för likasöta smaker:

En hel granskog för vintriga drycker i form av de här muggarna med Rörstrandstämpel. Supersnälla herr och fru K-N lyssnade när jag pratade om att jag inte gillade glöggmuggar som det står glögg på.. då kan man ju liksom inte använda dem till något annat än det.. Jag gav bort lyx man inte unnar sig själv: Saffranskola doppad i mörk choklad från Åre Chokladfabrik och färgglada påsar med Kushmi te


Och bästa idén fick jag när Alexthegirl och jag var på Lagerhaus och hittade varsin sak vi plötsligt och lite sådär oförklarligt bara ville ha: istället för att köpa våra egna grejer så blev det ett spontant julklappsbyte, så mycket roligare än att köpa till sig själv! Kan inte riktigt förklara varför jag ville ha den här överdimensionerade sockerskålen (godisskål kanske?), men jag var tvungen. Tack för den Alex!

lovely piano and voices


Dirty Dancing går varm på radion och klättrar på trackslistan. Jag lyssnar lite för lite på radio för att hänga med i svängarna ordentligt.. Men de senaste kvällarna har Frida Hyvönen stått för ljudkulissen, en riktigt vacker sådan. Här är Oh Shanghai:

tyvärr inte den bästa ljudkvaliteten



 För snart tio år sen var det bland andra Tori Amos som stod för vackra texter och sång i min stereo. Måste vara Fridas pianospel som gjorde att jag kom att tänka på henne nu. Winter är riktigt fin, och gick ofta på repeat (och tänk om det kunde se ut så där utanför fönstret nu..)



ännu inte tappad

en studie av isig värme i december



'twas the night before Lucia (and then some after)

Innan snön förlorade mot plusgraderna hann den med att förgnistra (ja, istället för förgylla) den tredje adventshelgen. Glöggpicnick i kyrkbänken, "..natt över Sion.." i flerstämmig harmoni och därefter knarrande under skorna på väg för hämtning av det stora lasset på sushi bar kinoko. Efter att pinnarna plockat upp den sista ingefäran blev det nya husguden Leilas chokladkolapaj och Oldsberg-Hellberg satt i loket och styrde mot Calgary. När så den tolfte natten före jul var till ända lyste solen upp Luciadagen så att stearinljusen var överflödiga. Förmiddagen med ingefärschoklad i kopparna, Lasse i rutan och Nigellas pistagefudge på kylning och sen underbar promenad med mössan långt över öronen och härligt flyt i julshoppingen. När Alexthegirl stigit på Göteborgståget stegade jag hemåt i mörkret genom stadsträdgården och upplysta Inre hamnen med en nöjd känsla och frusna fingrar som bara lämnat tumvanten en kort liten stund av telefonerande. En meningsfull klapp i ett klick rörde nästan till tårar och försenade till kalaset på Kungsgatan och så en sovmorgon senare jag var redo för ett gästspel på jobbet som sannerligen var både händelserik och trevlig.


en ubåt, en vilsen brandbil och en klassiker

Det gick inte att se ut genom takfönstrena på torsdagsmorgonen. Dagsljuset gjorde sitt yttersta för att ta sig igenom det vita snötäcket på rutan men lyckades bara åstadkomma en dunkel grottkänsla. På väg till tvättstugan stoppade snöskyffeln min framfart och plötsligt var hela gården skottad i mysbyxor och tofflor.

Och kameran ja, den ville förstås också vara med ute på gården, på årets första rejäla snödag. Denna dag som så perfekt avslutades med vinterkänsla ända ut i tårna (inte bara då för att strumporna blev blöta under snöskottningen) när vägen slingrade sig fram genom den snötäckta skogen fram till Apertin herrgård och det framdukade julbordet inne i den röda byggnaden.



desire for coffee and music in a box

Kära Tomten,
jag har ett ett problem som stavas i-land och jag hoppas att du kan hjälpa mig (och såklart även alla andra barn i världen, oavsett om de har tillgång till spenat eller ej.)

När dagsljuset inte ens orkar leta sig in ordentligt genom fönstrena mitt på dagen när jag sitter och försöker vara disciplinerad och effektiv så behövs mycket koffein. Jag har fått för mig att det kanske är en Nespresso jag ska ha istället för en Moccamaster.. Är det så att det är den ultimata kaffemaskinen, eller är det helt enkelt "snabbkaffe-espresso"? (nu har du chansen att övertala mig, señorita L!)



Och när jag ändå är inne på önskelista med frågetecken. Jag är alltid lite efter när det gäller teknik; första mobilen skulle minsann inte vara någon liten en, utan en rejäl sak med tjock antenn och när det var dags att byta hade färgskärmen och kameran gjort sitt intåg, men vad skulle man med det till i en telefon, den ringer man ju med och inget annat osv.. Numera har jag ju åtminstone kamera och färgskärm i telefonen, men inte någon musikfunktion. Min nuvarande mp3-spelare i stenåldrig "dosversion" har för längesen gett upp sin forna kapacitet och frågan är nu vad som skulle vara en värdig ersättare. Ipod eller inte? Och i såna fall vilken sort?


PS. jag gillar spenat jättemycket! DS.

bilder: www.nespresso.com och www.apple.com

fasader i rött

skåne. köpenhamn. juli nollåtta. stark sol. skarpa röda kontraster. fina minnen



men gitarren är nog dessvärre ostämd

Det blev allt en stämningsfull advent även den andra, fastän termometern alltjämnt vägrar vara negativ. Det har varit skidor på teven och Julmarknad på Värmlands Museum (som nästan låter bättre än vad det var om jag ska erkänna.. det är faktiskt rätt så jobbigt när man inte får gå i fred och titta på hantverket för att alla bara vill att man ska köpa.. men det var nog så att stämningen dämpades en smula av den upprörande utställningen om Sveriges likgiltighet under förintelsen som vi också tittade på och förfärades över. Jobbiga försäljare är ju i ett sådant perspektiv inte mycket att vare sig blogga eller bry sig om. Det var tur att den goda foccacian med chevrè, pesto och honung efteråt höjde betyget av trivsel på eftermiddagen). En och annan julklapp har också inhandlats och på fredagen stod Leilas julgodis på programet; Chokladknäck med limesmak och chokladmüslibars gav definitivt mersmak till att pröva ännu fler recept. Nu blir det dock godis efter ett helt annat recept: färsk ravioli, svampsås och pecorino! God advent!


Jul i vårt hus - hela julprogrammet på Värmlands Museum



jag och min kompis..

...eller: rör inte min huvudkudde



är du ok..?
 

oplanerad meny

Hoppsan... jag åt visst Ben & Jerry's half baked till lunch. Så kan det gå när man skolkar från en örebroresa och snöflingorna yr i luften med svårighet att hitta fäste. Tur att man faktiskt får bestämma själv över vad man vill göra, det är ju liksom ingen som blir lidande för att jag äter glass istället för potatis (tvärsom bidrar jag faktiskt till en bättre värld. Det kan man läsa mer om här!). Men om jag inte sätter lite fart med PowerPoint nu så är det jag som får äta upp det senare istället. Kanske bäst ändå att äta en avokado också för säkerhets skull.. grönsaker är nog bra för hjärnan tror jag.

Ben & Jerry's Half BakedImage:Avacado white bg.jpg





Bilder: www.dcsnacks.com, Wikimedia Commons

challenging 8

En utmaning i åttor fick jag av lilla J. Det är lite som att bli intervjuad eller nåt. Nåväl, jag gör den på mitt sätt i vilket fall och jag orkar inte göra hela heller (regler finns det så mycket av överallt annars så jag tar mig friheten att ignorera!)

8 PROGRAM jag gärna ser på teven, såna som går nu:

House
Gossip Girl
CSI, any city
Roomservice
Grey's Anatomy
Boston Tea Party
Desperate Housewives
Leilas jul (tror jag iaf.. har inte lyckats pricka in å se nåt än..)


8 SAKER JAG GJORDE IGÅR

Satt på biblioteket och frös och läste artikel om anestesiologiska induktionsmetoder.
Hälsade på supersöta lilla mini M och hennes mamma och övade lite
Gräddade våfflor, diskade och mailade, samtidigt.
Visade bilder från den skojiga 80-talsfesten
Cyklade i snöblandat regn
Åt jättegod lingonpaj
Gick fyra vändor på Munkens stora julbord och jämförde sill, lax, sik, viltkött och annat smarrigt med kära jobbkollegor.
Skrattade så tårarna rann när fru Söderman berättade att hon hoppat in i fel bil när hon skulle hämtas från jobbet..


8 SAKER JAG SER FRAM EMOT i december, innan jul!

Att ha gjort färdigt de j**la redovisningarna nästa vecka och tentan den nittonde.´
Se "En Julsaga"  (fast det har vi ju förstås inte ens bokat än..)
Julbord på Apertin (ja, ett till, jag veet!)
Señorita L:s Sverigeankomst
Luciafest på Kungsgatan
Glöggfest i Forshaga
Visit by Alexthegirl
Söt Likör i kyrkan



Jag visade också bilder från Skåne och testade lite olika ljus på den härliga himlen..





This is for Fer: Well, this is just A LOT OF TEXT.. and among other things there's a selection of what I did yesterday, including riding my bike in the snow, making waffles at the same time as I were doing the dishes AND sending some e-mails, eating Christmas food with my workmates, studying at the library.. I also looked at my pictures from the trip to southern Sweden this past summer and experimented with the colours of the sky.

nice refill

Grytorna går inte varma i dessa pluggtider. Långa resdagar och nollbehov av matlådor sätter sina spår. Dessutom är det svårt att hitta inspiration till att laga mat när utbudet i skafferiet är skralt. Men igår kväll fick jag ett inköpsryck med hjälp av Leilas lilla middagstipsbok. I slutet av boken har hon en lista på stammisvaror hon gärna har i sitt skafferi och med den som inspiration var det riktigt trevligt att handla:


Apelsin, citron, avokado,
tomat, potatis, morot, chili,
färskpasta, halloumi, feta, cheddar,
japansk soja, kokosmjölk, sweet chilisås, lax, kyckling, majs,
oliver, couscous, matlagningsyoghurt,
ägg, julknäcke, pepparkakor,
popcorn, vit choklad,
kakao, mandel...






(ja, visst fanns det hushållspapper och annat tråkigt i påsarna också, men det blir ju ingen inspirerad av. )

silver bells

Julstämningen är ju inte något som infinner sig automatiskt utan att man gör något. Det skulle i såna fall vara om det snöade och faktiskt låg kvar på marken men i brist på sådana specialeffekter får man ta till egna metoder. Som att åka till syster Hyster i Västerås och påbörja julklappsköpen, gå på Vallby julmarknad, baka mer lussebullar och äta mexithai-crossover wraps. Ja, inte för att maten gav någon direkt julstämning, men den var riktigt god och den avnjöts till julmusik. Sen kan man roa sig med att se två OC-Chrismukkah avsnitt i rad också och om man tänder nyupphängda pappersstjärnan och dricker lite årgångs Blossa när man kommer tillbaka hem så forstätter stämningen hela helgen.


Silver Bells, Bright Eyes




RSS 2.0