djupläsning

Satt på klipporna på Göteborgsudden igår och inledde Pilgrimsresan av Paulo Coelho. Det var ett bra tag sen jag läste Alkemisten. Får se om jag får lust att läsa om den efter denna som han skrev först av alla..
Sjöjungfrun av Camilla Läckberg var ju som väntat bra på ett sånt där lättsmält och hemtamt sätt.
totalt insnöad

Ser inte på TV för tillfället. Ingen alls. Det är bara Mordkommissionen på DVD som gäller. Risk för överdos föreligger men jag tar den. Det är en riktigt bra kombination av intressanta polisutredningar med fokus på mänskliga konflikter och utan allt för mycket onödigt våld, och de sociala relationerna bland medlemmarna i gruppen. Dessutom har jag, som tidigare tyckt att danskan mest låtit guttural och grötig, upptäckt att det faktiskt är ganska trevligt att lyssna på.
2003 fick den en internationell Emmy för bästa drama serie. Inte vet jag vad det var för andra serier den tävlade mot men med riktigt bra skådespelare, manus, foto och regi så är den väl värd priset! Snart dags för signaturmelodin för kvällens avsnitt. Kanske blir det två.


Fotograf: Miklos Szabo

bild från www.dr.dk

slappardag på låg nivå

Jag hör inte till dem som har svårt att slappna av, men det finns de som verkligen behärskar konsten till fullo, utan minsta teckan till dåligt samvete eller tankar på måsten. De gör ju förstås helt rätt. Visserligen tycker orientaler om när det är varmt omkring dem, men de gör ändå klokt i att ligga där den surrande fläkten sveper fram med sin barmhärtiga lilla bris och göra av med så lite energi som det bara går. Tur att jag har smarta katter.
 tropisk helg i värmlandsskogarna

Perfekt avslut på bröllopshelgen. Sitta på balkongen (a.k.a miniterassen) och läsa klockan elva på kvällen Ta igen sig lite efter grill på Norrstrand (för äta måste man ju) och efter resan tillbaka från Norra Råda. Den slappa förmiddagen vid härbret på Björns värdshus var välbehövlig efter de få timmars sömn som följde på bröllopsfesten. Golvet på Kärnåsens hembygdsgård fick tillslut också lite vila efter att ha trampats av dansanta fötter i vilda svängar under dygnets mörkaste timmar. Luften stod stilla där bland fäbodar, gärdsgårdar och träden som tecknade sig så fint mot den värmländska himlen. Hoppas även att tiden stod stilla en stund där under dagen för de nyblivna herr och fru Nilsson (ja, brudparet alltså, Pippis apa är nog fortfarande singel så vitt jag vet). En korv, en middag och ett antal tal och skålar tidigare kom de så fina ut från kyrkan med rösterna i stadigt behåll.

Det är en trevlig känsla, det där att att ha en road trip och en speciell helg framför sig, att vara på väg mot ett specifikt mål tillsammans med gott sällskap och en välsmakande sallad från MaChé i kylboxen. Känslan den finns fortfarande kvar   (såna kan man faktiskt spara i en liten plåtburk, prova det någon gång!) och därtill har ett antal fina minnen lagts och ett och annat foto tagits, nu när helgen är lämnad bakom axeln. Börjar visst bli för mörkt (men absolut inte för kallt!) för att läsa på balkongen nu..

nästan som utomlands

Staden vaknar sakta på morgonen. En annorlunda tid att vara i centrum. De få bilarna i farten lyckas inte åstadkomma något jobbigt trafikbrus. Affärerna har inte öppnat. Lugnet före anstormningen. På några kaféer börjar de ställa ut stolar under de vita parasollerna för dagens fikakunder. Jag har köpt en cappuccino (i Italien dricker man aldrig espresson med mjölk efter lunch) och en sockerbulle på Royal och sitter på trappan till Rådhuset och läser nya Elle. Himlen har färgen man kallar himmelsblå och solen sitter ohotad och strålar redan ut sin värme fast klockan bara är nio. Varmgul vägg, röda pelargoner, enstaka människor i rörelse. Dagen har bara börjat när jag cyklar tillbaka hemåt igen. En strand vid ett hav (nåväl, sjö går också bra) blir fint en dag som denna.

när man vänder sig om..

..ligger det en prickig, tjock limpa och vräker sig i andra hälften av soffan. En svart-vit, mjuk kudde har limpan hittat också.

nygamla ting

Hmm.. här verkar det som att jag satte ett ordentligt startskott för second hand. För det har blivit lite mer av det under sommaren. Och rejält fyndigt har det varit! För hela 67,50 (ja, kronor alltså!) har jag inhandlat två pärlhalsband i plast (det ena i härligt turkos som måste träs om på ny tråd..), en väska perfekt att ha som finare kameraväska när man inte vill släpa på en ful "riktig" (med hårt skal och lagom stor hängde den där på Sopstationen i Malmö och bara var så rätt) och en svart och användbar väska från loppisen i Ullervad. Underbart fina lilla virkade väskan fick vara med på ett hörn men den ingår inte ens i 67,50, den är en present från Borneo.
10 dagar, 8 kvällar och 2 nätter

Syster H räknar ner dagarna hon har kvar att sommarjobba. Kanske jag skulle göra detsamma. Det är lite känsla av tillfällighet och gästspel nu faktiskt. Vi är visserligen en trappa upp för tillfället, ser en annan utsikt än vanligt (rondar med doktorer som faktiskt pratar med patienterna). När man går ner för att hämta något ser det så tomt och öde ut. Redan lämnat. Har visst redan inspirerat Å på jobbet. Hon har kollat in kursplan och annat som jag inte ens sett. Igår fick jag ett uppmuntrande mess från en som själv gått för två år sen. Att utbildningen är riktigt bra och jobbet ännu bättre. Allt passar ju inte alla, men det känns verkligen positivt och roligt!

Nu behöver jag en skolväska, block och pennor, strumpbyxor, ny bil och andra småsaker.

rainy day and afternoon tea

Väder är sannerligen förknippat med olika stämningar och göromål. Vad passar egentligen bättre en grå, regnig söndag än nybakade scones (med dinkel!), cream cheese, björnbärsmarmelad, earl green te (från handelsboden på Fredriksdal) och Mordkommissionen på DVD..? Möjligtvis kanske bullbak. Men inte efter att man har jobbat!Två "riktiga" afternoon tea tillfällen jag gillar att komma ihåg är det på den engelska landsbygden utanför Bath, då jag ännu inte lärt mig dricka te och hade därför istället afternoon coffee och den trevliga eftermiddagen vi hade förra året på Countryside Bistro vid Almars gård

när det blir varma sommardar.. för sjunde gången..

..ja jösses! Lasse har varit på Karlsholme tre gånger nu. Första gången var nog snart 10 år sen det. Oh my! Dessutom har det varit fler konserter i Västergötland, Västmanland och Värmland..

Men har karln något kontrakt med vädergubbarna? Hur kan det alltid vara strålande väder när han spelar sommartid? Kanske behövs för att väga upp de gråa (dagarna) texterna..

Maia var ett av hans bättre förband. De var så fina där på scenen hon och hennes bandmedlemmar. Gossar i vita skjortor, stora röda blombroscher och blå byxor, saxofonen och gitarrerna som glimmade i solljuset. Maia i sin röda kjol och fina röst.

Gillade också det söta cafétältet de hade med udda fåtöljer och gamla lampor i plast och spetsar. Folkparkskänsla från äldre tider!

Lasse var bra, som alltid. Bäst var nog Söndermarken, Tvivel och Elden...  Mest förutsägbart var Hugger i Sten, Kom ihåg mig och Solen i ögonenhade varit roligare med lite omväxling och variation med några andra gamla låtar!
Fast det är ju förstås inte alla som ränner på varenda turné han har.. man får väl skylla sig lite själv för förutsägbarheten.. Riktigt envitet fan kan jag nog ändå aldrig kalla mig.. det kommer alltid någon låt som jag undrar om jag ens hört förut.. Lite skönt det med. Rösten måste ju få vila emellanåt (det var väl allsång på Karlsholme vi var på, var det inte..?)!

får man lov?

Kanske är lite kräsen men det vore allt trevligt att brygga kaffe i en alldeles egen moccamaster. Tänk, särskilt nu om jag ska sitta och plugga om dagarna (om det går att vara så disciplinerad på hemmaplan förstås men det är ju en annan fråga det..). Får man köpa en bara sådär..? Eller måste man vänta till julen..? Tuffa frågor det här. Indeedbild från: www.moccamaster.se

ja inte går det fort att vända sidorna

Mina döttrars systrar var bra. Fint skriven och rörande historia.

Nu blir det lättdeckare: Camilla Läckbergs Sjöjungfrunsemester in i det sista

Nej, inte ska somriga trevligheter läggas på is för att det blir jobb! For ut till Skattkärr i nya kjoltyget (som redan är en favorit!) för husinspektion och inredningsråd och skämdes bort med saftigt god grillad kyckling, vin och jordgubbspaj. Det var grillen och gubbarna som fick stå för det somriga inslaget denna sista kvällen. Vinden rev i trädkronorna som vore en storm i annalkande och den gamla jeansjackan gav föga skydd i den sena timmen. Hade månne solen roligare ställen att vistas på denna tisdagkväll..

Ställde mig frågan för några veckor sedan om vilket som är värst; att jobba när det är fint väder eller ha semester och ha molnigt och kallt. Från och med nu röstar jag för fint väder fast man jobbar! Så idag, på premiärdagen strålade åter solen. Tackar å ödmjukast!

De allra sista minutrarna innan jobbstarten var det Klingslakrits i Stadsträdgården. Ja, jag sa in i det sista, sa jag inte?

här ska de (vi) nog trivas

Nu har flyttlasset landat i pappas nya hus på sjönära Ekudden, där ett helt nytt Mariestad växer fram. Det ska verkligen bli kul när de får lite mer i ordning! Tapeterna inne i gästrummet för minnet tillbaka till Kina med sin bambuskog... Premiärprovning blir det imorgon!

Cykel- och gångbro över ån Tidan i Mariestad, gjord av Moelven Töreboda Limträ i Töreboda
bild från http://sv.wikipedia.org/wiki/Mariestad

 


bild från: www.midbec.se

en god dag (med danskt uttal)

Fick en känsla av den härligt somriga dagen jag och syster H hade i Köpenhamn idag. Jag och miss V åt en alldeles förträffligt god (och trevlig) lunch ute på terassen på Koriander; kycklingspett, timjansrostad potatis, oliver, tomat och lök... (Detta förövrigt efter att jag för första gången blivit presenterad som "blivande narkossköterska" , mycket märkligt!). Den terassen är riktigt mysig och fungerar i de flesta väder utom möjligtvis ösregn.

Nåväl, denna dagen lyste solen genom segeldukarna precis på samma sätt som den gjorde under min och syster H:s lunch på Nyhavns Faergekro.. Vi åt smörrebröd med nyskalade rejer och kunde inte att låta bli att fullända det hela med en Carlsberg. Vi gick bland gator och kvarter och små gulliga hus i den brännande solen, tog ett förudrat varv i Christiania och vände sedan tillbaka till EU. Ströget inte att förglöma och så inte heller de danska wienerbröden med chokolade. Efter att snabbt avfärdat ytterligare ett "Danmarks-måste" i form av den röda pölsen gick sen färden slutligen förbi Tivoli påväg mot centralstationen och tåget tillbaka över sundet... Denna dag liksom idag var virkelig meget god!


i hörlurarna just nu

Har lyssnat på Jens Lekman i helgen. I början tyckte jag hans röst var lite konstig och annorlunda men nu har jag visst fattat bättre. Finstämt, finfint.
The opposite of hallelujah, I'm leaving you because I don't love you, Sipping on the sweet nectar...

that daring darling

I Köpenhamn fastnade jag och syster H i en butik länge och väl. Två gånger om på samma dag. Och, nej, det var faktiskt inte en klädaffär..
Welcome to Posterland
Vi bläddrade och bläddrade bland Warhol, gamla filmplanscher och svartvita fotografier och kunde ha fastnat där hela dagen om vi inte velat se lite mer av staden. Ja det var som om vi var på museum. Fler rum och fler väggar tack! Så mycket fint man skulle kunna ha att titta på hemma. Hur ska man egentligen någonsin kunna välja..

Inledningsscenen i Breakfast at Tiffany's när Audrey (Holly Golightly) äter sin croissant framför skyltfönstret är riktigt fin. Bilden fick följa med hem för att göra Andy och hans skor sällskap och blir dessutom ett bra minne av Köpenhamn och av en borttappad men ack så (återigen) återfunnen hvid plånbok...Audrey Hepburn

bild från www.posterland.dk

allt i en mening efter kl 21

Har kokat jordgubbssylt (japp, nu skulle Laila sett på!), ätit alldeles underbart goda nykokta rödbetor (och lite potatis, mozzarella, tomat och enrisrökt bog), diskat (vaaart är diskmaskinen..??) och sett första avsnittet av Mordkommissionen, vilket inte alls är särskilt sommarmysigt, men dock mycket sevärt!


sicken sötis

Två veckor efter syster H och mr Jonson kom hem från Borneo kom det här på posten idag.
Vi brukar skoja om att syster H har varit och hälsat på sina släktingar eftersom hon är så lik dem.. men, du, visserligen har ni samma hårfärg, men tyvärr, jag måste faktiskt säga att den här lille är allt bra mycket sötare ;-)

Nej, nu ska jag fortsätta öva på uttalet (inte orangu-tang som jag alltid sagt) orang=människa utan=skog
Det står på kortet att bebisen stannar hos mamman till den är 8 år gammal. Ganska fantastisk lång tid i djurvärlden!


hjälpars

Jag har kommit med. Ska tydligen sitta i skolbänken om en dryg månad... oj oj oj.. shit vad konstigt.

Jag vill ju det här. Eller jag vill i alla fall komma bort från jobbet och få lite andrum och nytt perspektiv. Det blir nog bra. Att ge akutsjukvården en ärlig chans innan jag ger upp allt vad sjukhus och landsting heter. Ja...

Känns som jag fått frihet.
Har sparkat mig ut ur boet liksom.
Läskigt, pirrigt och spännande.

Måste bara smälta det lite nu.

(ja men det klart jag ska göra det! tänk vilken tung sten det skulle varit om jag inte kommit in.. vad skulle jag göra då? hur skulle jag hitta fokus för nya planer? det här är inte ett vägval och inte heller ett livsviktigt val, utan en flervägskorsning med öppning till många nya möjligheter och vyer..)

dagens skörd
Fem liter Honeoye och lite Polka blev det plockat på Ängebäck. Härligt lagom varmt väder och Christer i P3 i lurarna.
I morgon ska det bli husmorsfasoner och syltas och saftas.

some more of this wheather, pliiis!

Dagens trevliga minne: Gårdagkvällen i soliga köket med terassdörrarna på vid gavel och vin i olika röda nyanser med C & A..

Dagens lunchställe: Möruddens badplats på Hammarö efter cykeltur

Dagens ryck: Uppdatering, uppdatering och ännu mer.. kan det bli för mycket på en gång..?


smak av sommar

Inte var dag man får middagen planerad, matvaror hemköpta och allting tillrett av middagsgästen själv. Tack miss Ch (soon to be mrs K N..) för det! Tack också till mig själv som tydligen inspirerat till matvalet och till Alexthegirl som var anledningen till sammankomsten!

Hur låter lax med teryakisås, färskpotatis, smörstekta ärtorskidor och morötter och creme fraiche med limeskal och sweet chili? Det låter ingenting, men det smakar sommar! Särskilt på nyfyndade citrongula tallrikar från Höganäs (49 kr styck!). Yum!En efterrätt med jordgubbar, röda vinbär, kardemumma, balsamvinäger och vaniljglass var verkligen passande för denna somriga middag!

jakten på läslusten är igång

Har varit lite segt med läsandet det sista vilket egentligen är mycket konstigt. Jag har ju semester for crying out loud! Det är ju den tid på året som jag brukar läsa allra mest! Nåväl, sen Kinesen tog slut häromveckan så har jag inte läst annat än guidböcker om skåne och köpenhamn.

Idag började jag i alla fall i Barbara Voors "Mina döttrars systrar". Hittade den i bokhyllan och jag läste någonstans att den skulle vara bra. Vet inget mer och det kan vara skönt att inte ha mer förväntningar än så.

Dessutom ska det läsas i bruksanvisningen till min kamera och i några hemlånade fotoböcker. På fredag ska jag låtsas vara fotograf.

Omslagsbild: ISBN 9789170012815, Mina döttrars systrar

ode to skåne


Ja.. det är nånting visst med Skåne, det är det. Svårt att sätta fingret på vad bara men jag tänkte göra att försök.
 
Det är det här med himlen. Det finns så mycket himmel. Landskapet är platt som ute på vida havet och himmlen tar så mycket mer plats och uppmärksamhet. Man ser så långt och fälten är så vida och träden och husen så små. Lite som att se världen från ovan. Man känner sig både liten och fri på samma gång.

Å alla fina hus. De i sydsvensk stil med putsade fasader och spetsiga, kala gavlar (utan tak som sticker ut), de söta små längs gatorna i Ystad och i Simrishamn, de gamla bevarade byggnaderna som står tätt, tätt intill varandra i Helsingborg, Lund och i Malmö.. och den nya fascinerande arkitekturen i Västra hamnen med Calatravas torn i täten..

Sen är det närheten. Närheten till kontinenten via Öresundsbron, men också närheten inom landskapet. Under vår lilla resa hann vi se allt från Höganäs på Kullahalvön till Lund, Malmö, och Österlen. Därtill en tur över sundet.
Dessutom är det riktigt tätt mellan de bruna vägskyltarna som indikerar sevärdheter..

Nej, det går inte att sätta fingret på det. Det måste upplevas helt enkelt.

härliga semesterfrukostar

Tillbaka från semester på kontinenten.

Första natten bodde vi på den skånska landsbygden i Mörarp utanför Helsingborg. Det var ett litet familjedrivet Rum och frukost  som var otroligt prisvärt!

Frukosten serverades på en glasveranda full av rosablommande pelargoner medan solen strålade över vetefältet utanför. Hembakat bröd och hemgjord sylt, generöst utbud av pålägg, ägg, sill och grönsaker och pricken över allt: skålen med egenplockade björnbär att ha i yoghurten! Allt detta framdukat till oss och de två andra gästerna på gården.
Nästa boende var också en otroligt positiv upplevelse. Vi hade hittat ett erbjudande om 3 nätter för 2 (totalt 1990 kr) på Hotel DUXIANA i Malmö som vi trodde var för bra för att vara sant. Mycket fin service och en känsla av kvalitet överallt.

I frukostrummet spelades lugn musik av Jamie Cullum och på bänkarna var det uppdukat med omsorg. Hotellfrukost i allmänhet är mycket trevligt men denna i synnerhet var speciell. Sex sorters marmelad, varmt bröd, små skålar med pecannötter, skållade mandlar och torkad frukt, smoothies i höga champagneglas, juicer från Kiviks musteri, fruktsallad med jordgubbar, kiwi och melon och kaffe i Filippa K muggar...RSS 2.0