morgondagens dresscode:

KAVAJDet ska bli herr och fru S i Leksbergs kyrka på lördagen och sedan fest vid Vänerns strand.
Efter kaffet ska vi ta ton till Arjas klassiker (med viss modifierad text)
vi kommer nog behöva en likör eller två och ett riktigt lycka till...


en svartvit diva framför en annan

Den blev populär, nya mattan. Mjuk och bekväm. Isa vet att posera framför snygga saker. Hon menar att snyggt framhäver snyggt och hon har fattat grejen med accentfärg till det svarta och vita..


längtar efter ordning och reda

   

Röjningsarbete pågår. Papper och saker överallt.
Varning för truck och stora ras samt en viss frustration
för ett aldrig sinande behov av en diskmaskin.


storstadskänsla

Det har öppnat en ny restaurang i Haga. Sushi. På väg hem från stan med nyskomakade väskan och några påsar på cykelstyret, förbi antik- och retroaffärerna och över Pråmkanalen. Den ligger brevid Pappersarken och jag får ett infall och följer det (det brukar oftast bli så när infall kommer över mig). Sitter där på en hög barstol och väntar på min mat. När jag kommer ut har det börjat regna lätt och tramporna tar mig uppför backen där nya högskolenollor står i en lila klunga och blir introducerade till studentlivet. Får tillbaka minnet av den egna eftermiddagen i Madrid då jag gick på museum och såg Renoir, Monet och Picasso och sen gick längs avenyn mot metron medan regnet föll. Det var ingen sushi inblandad då. Inte heller någon cykel eller några studenter. Men känslor kommer oförklarligt ibland. Sushin då, jo trots att jag varit på många japanska restauranger med japanskt sällskap så blev det sällan sådan mat, så jag är fortfarande en nybörjare. Det godaste är helt klart den syltade ingefäran. Precis så stark att jag klarar av det.

ok, i'm out!

Ursäkta all engelska, vet inte var den kommer ifrån och ursäkta också alla vräkiga bilder på vad jag stoppar i mig.. kan inte låta bli, varken att äta eller visa bilderna..

Så. Idag var alltså sista kvällen. Sista riktiga jobbpasset på Näva.
Man kan ju tro att jag skulle vara nostalgisk och känslosam. Att jag skulle gå från avdelningen med ett obehag och en jobbig känsla för att lämna det som är hemtamt och vanligt. Men jag gick från avdelningen med ett stort jä*la leende. De sa att de inte sett mig så glad på länge. Underbara människor att jobba med, (nästan) alla 40 av dem, men det räcker inte längre till. Och det känns så skönt att vara befriad.

Nu väntar ett nytt äventyr. Kapitel två i "mitt liv som sjuksköterska". Spännande att se hur många kapitel det blir eller om det sedan väntar en helt annan story bakom nästa krök.. det är ingen som vet. Inte ens jag.

Anyway. Det sägs ju att äta glass rätt ur kartongen är en lyx förbehållen de olyckliga.. Jag gör ett undantag idag. Idag är ingen vanlig dag så då gör vi inte som man brukar. Har således förseglat den historiska kvällen med minibubbel, chokladglass i värsta New York stil och så förstås ett avsnitt av "Sex and the city". Pretty good ending of the evening.. och vilket slut sen; det lugnaste jobbpasset på evigheter! Glömde nästan bort att göra sådant som är självklart för att det var såå lite att göra. Skönt att inte gå därifrån med andan i halsen och pulsen i 110 som jag gjort så många gånger.


there's something about it

Vad är det med dans? Någonting är det. För nio år sen (oj, var det verkligen så längesen..!?) var jag på the Swan Lake på Lincoln Center i New York City. Aldrig sett balett tidigare. Inga förväntningar. Helt blankt papper. Å så bra det var! Det var då jag insäg att det är något med konstformen dans som verkligen tilltalar mig. (don't know what it is, but I'm really, really enjoying it!)


Jag fastnar framför "So you think you can dance" på femman. Inte för tävlingsmomentet och bedömningarna utan för dansen. Det ser så lätt ut och så perfekt. Får mig att vilja göra likadant, men det är nog bäst att jag inte försöker. Får bara titta och njuta:monday afternoon... even the sky was blue


fika, anyone?

Det går inte alls bra med Pilgrimsresan. Har knappt läst i den sen den där kvällen i solnedgången vid Mörudden.. jag har inte ens börjat plugga än och har redan boktorka.. Den är inte alls dålig, men det passar bara inte just nu. Kanske om två dagar när jag jobbat klart, det kanske är det som behövs.

Det får bli allt annat än skönlitteratur på sängbordet istället. Nyköpta (eller egentligen en halv present från J & C) "A piece of cake" av Leila Lindholm ska jag bläddra i tills jag dreglat ner hela kudden. Mycket smaskigt däri minsann.mjukt under tassarna

Hoppsan hej, det blev visst spontanköp idag. Tröttnade på att min förra matta luddade så mycket så den fick åka ut. Matta är dock inte det första jag tänker på att jag vill köpa när lönebeskedet dimper ner så det har varit tomt under bordet ett bra tag nu. Hade väl egentligen tänkt mig en ljus, vit, likande den jag hade tidigare men ibland blir saker bara av sig självt.

IKEA Stockholm är ett trevligt inslag hos möbeljätten. Lite mer kvalitet men lite dyrare. Därför var det svårt att låta bli den här prissänkningen: från 2795 till 995 kr, 64 % rabatt!. Det blir att ställa om tanken till ett varmt golv som går i orangeröd och den kommer definitivt förstärka behovet av "femtiotalsfåtöljen". Men balans måste det ändå vara, har redan bytt från röda kuddar till vita, får absolut inte bli för murrig känsla!

Dumt att ha med bilden, den gör sig inte alls bra där, ser ju brunful ut.. Den kommer däremot göra sig bra under Bruno Mathson bordet som jag så tålmodigt väntar på..


Bild från www.ikea.com/se

lördag på stan, kräftskiva och jobbet

Några saker på menyn idag, vissa redan uppätna, andra still to come:

Devil's cake och cappucino (inte så konstigt att man säljer sig för pengar när man har det framför sig och telefonen ringer..)

Fyra väl utvalda havskräftor köpta över disk och ett antal färdigskalade! (alltså, inte äter jag upp 17-20 tinade kinesiska kräftor helt själv.. visst är det roligt en stund men sen gör det faktiskt riktigt ont i fingrarna av att knäcka klorna.. så jag dissar kvantitet framför kvalitet ikväll)

Ramlösa persimon och grape (istället för det planerade mousserande från jacob's creek.. som sagt vad gör man inte för pengarna, bubblet får vänta på andra tider... kanske ända till nästa lördag..?)ps. den här extra jobbnatten kommer jag jubla över i slutet av september när det klirrar lite extra i den gigantiska guldkistan, I'm sure! 


oops i did it again

Vi kan väl säga att det var för mrs Sö's skull. Hon ville ha någon att se filmen tillsammans med och visst ska man vara behjälplig för en vän i nöd!

Egentligen var det spontanbokning två timmar innan den började och det efter ett övertygande tal av mig om att det inte alls är konstigt att gå och se en film två gånger på bio, om den är sevärd. Man lägger ju knappa 100 kronor på en lunch utan att blinka så varför tveka inför samma kostnad för en återupplevelse i den magiska salongen? Inte gjorde det mig någon skada att återvända till New Yorks gator för några timmar, tvärtom var det ett riktigt trevligt avslut på jobbveckan.. men säg det inte till någon som inte fattar det här med att film gör sig allra bäst på bio... vaa såg du den en gång till? meen du har ju redan sett den en gång! Äh vaddå.. spelar roll (inte lyssnar man på en skiva bara en gång).

Man ska göra vad man känner för. Så är det.

De där två timmarna emellan bokningen och själva besöket då? Ja de innehöll bland annat egenkomponerade regnkläder i form av diverse plastförkläden och sopsäckar, en vinglig tur på cykeln från CSK till staden samt en mycket trevlig fikastund med miss V (nybakade kola-cookies är ett rackarns bra säljknep, keep it up T!).


avancemang på brottsliga banan

Jag lovar att jag hade stängt dragkedjan, just för att undvika att socktjuven skulle sprida ut den rena tvätten över lägenheten. Sockor är mycket roligare än leksaksmöss. När man har fångat dem är man så nöjd att man måste morra så att ingen annan ska tro att de kan komma och säga något. Men inbrott! Inte trodde jag att han skulle gå så långt. Det blir undgdomsanstalt nästa om det inte blir bättring! Och det blir till att plocka upp tvätten illa kvickt i fortsättningen.
 
Vaddå??.. jag har inte gjort nåt..!

salvia och krysantemum

Idag är det ganska varmt på balkongen. Fast det har regnat som alla andra dagar. En perfekt dag att bara sova vidare på, särskilt då huvudet inte fått vila på kudden förrän 8.45. Det är OS-finaler på teven och tvätten måste snart hämtas upp. Senare blir det besök hos en stor mage som är planerad att bli mindre redan i morgon. Får se om det blir förr eller senare. Hoppas senare, jag vill helst hinna dit en gång till innan de blir tre.

Blommorna är föresten ett trevligt tillskott på balkongen. Sen finns det ju förstås olika åsikter om hur man bäst bör njuta av dem.handbagage till örebro

Ett besök hos skomakaren behövs bara och sen har jag en riktigt redig portfölj till skolväska. Den borde rymma både pärm, block och pennor samt förhoppningsvis även lite ambition och en och annan bok. Matlådan får vara i en papperspåse från Kardemumma. Längtar inte alls till vintern, men den är oundviklig och när den väl kommer kan det ju vara trevligt att den fina väskan kommer att passa bra ihop med den mörkblå vinterjackan. Skulle förstås vara väldigt fint med ett par stövlar i samma färg.. men det är ju också mest bara en önskan i studentsnåla tider. Väskan har jag haft turen att få.


till en liten prinsessa

Presenter är ofta inte givna. Det kan vara desperat letande i sista stund eller utvalt efter mycket vånda. När det nu skulle bli doppresent gjorde den sig själv. I alla fall på idénivån. Lite målande och klistrande senare blev smyckeskrinet, där hon kan ha alla sina andra fina doppresenter i alla fall klart. Och kul var det!


spooky mulder and the redhed

Var hos farbror Söderman (förlåt, men Saltkråkan var på teven förut) och hans fruga. Välbehövligt att få bli servad efter en slitig vecka. Nice company for sure, men alltså: först bjuder de på mat och hela soundtracket till Mamma Mia och sen två gamla avsnitt av Arkiv X... De där två vet verkligen hur man kan få mig att trivas!
Visserligen var det inte många avsnitt under de nio säsongerna som jag missade när det begav sig under nittotalets alla tv-kvällar... men att kunna vad de säger efter eftertexterna.. aningen överkurs!

Kan inte bestämma mig om jag vill se filmen på bio eller om det räcker med liten skärm (sen när den finns tillgänglig helt lagligt, of course!). Hade ju varit lite att sluta cirkeln om jag kunde sett den med Alexthegirl förstås..
mycket slit för ingenting

Nej, det kommer inte att bli enkelt. Det kommer inte att vara lätt att hitta självdisciplinen, slita sig från sängen och från datorn och hitta en hållbar studieteknik... och det kommer inte heller vara roligt att inte träffa de trevliga människor jag än så länge spenderar dagarna på jobbet med. Men jäklar vad skönt det ska bli. 

Är det verkligen rimligt att jaga biståndsbedömare för en dement dam, skicka en annan vidare till nästa avdelning med nydiagnostiserad cancer och bli utskälld av en tredje för att man följer ordinationer samtidigt som man försöker höja upp blodtrycket till över 100 på en man som troligtvis inte kommer att klara av det..? Detta samtidigt som telefonen ringer, patientsökarna piper, anhöriga står i korridoren på rad, läkaren vill ronda och undersköterskan behöver hjälp med en förflyttning.. Jo, jag har jobbat sju dagar av åtta så jag är väl lite extra trött på det just nu och det är inte alltid det ser ut så heller, men denna veckan har verkligen varit en sista bekräftelse på att jag är på rätt väg. Bort.

thaank U for the movie

and the songs they were singing, thaanks for aaall the joooy they´re briinging....I can't live withouu.... eeh.. OJ DÅ, hmm.. hej! Got a little lost there for a second..

Jag vill inte skriva en recension. Jag vill bara säga att jag gillade den och jag vill ha den så att jag kan se om den igen och igen när närhelst jag vill bli road och glad och få dans i benen!  Lite fånig på sätt och vis, men när man kommer över det (och vänjer sig vid det faktum att det är en musikalfilm där det faktiskt är naturligt att man brister ut i sång vid varje känslofylld stund) så är det ändå ganska genialt (tänk t.ex. Titanicpose på Benny Anderssons yacht i Money Money). Och väldigt roligt.

Colin är så långt ifrån Mr Darcy han kan komma och Meryl är en superstjärna. Och extranummer, i en film, nice indeed! Fattades bara applåderna och att publiken skulle ställa sig upp och sjunga med till Waterloo.. men, nej så långt sträckte sig inte Karlstadpubliken. Folket lätt och lagom gick som vanligt innan eftertexterna accompanjerade av B&B's sensationellt framgångsrika musik...

P.S. Ursäkta den röda länkningsbombningen men det gick ju inte att sluta, klippen illustrerade texten så bra.. och så fick jag ju se dem igen.. Thank U for U Tube! D.S.


dagens fikaoutfit

Varför har de flesta cafér inte fattat grejen med att serveringen är viktig? En bulle ser mycket trevligare ut på ett fint fat än på en vit, disksliten assiet och kaffet smakar tusen gånger bättre i något annat än med löfbergs lila logga på. I väntan på att någon hör min bön om en moccamaster  (eller det går bra med en nespresso också om señorita L hellre fixar det..) provade jag att brygga kaffet i den söta lilla kannan. Den röda accentkoppen har jag fått av mamma. Bullen har jag gjort själv... eller, okej då, jag gick i alla fall hela vägen till Hanna Larssons och köpte den!


 

som på restaurang

Den 11 juli var jag fotograf i amatörklädnad. J och C gifte sig alldeles för sig själva i rådhuset och ville såklart ha bilder från sin dag. Regnet höll i sig hela tiden under de två timmar vi höll på men det resulterade tillslut ändå i 290 bilder(!). Efter bröllopsresan till Curaco i Västindien bjöd de igår på middag som tack. De kan verkligen konsten att ta matlagningen till en annan nivå och göra riktigt god mat. Tårtan de hade på festen för familjen kom t ex. från Leila Lindholms nya bok. Menyn för gårdagkvällen hade helt klart passat för en bröllopsmiddag:


Underbar "toast Värmland" med
rotsakspuré och nyplockade kantareller 

Bonusrätt i bakgrunden: grön mussla med lime och chili
En konst att få milda smaker som
fisk, potatis och sockerärtor 
att bli intressanta och goda'
Panna cotta med blåbär och lingon & espresso

the Newlyweds

ni hao

Idag börjar det då. O äss

För ett år sen idag lämnade vi Xián och terrakottaarmén för Guilin i södra Kina. Den delen av landet där sockertoppsbergen är en ständig siluett ovanför risfälten och floderna, där det var över 30 grader varmt långt efter att det mörknat och där vi fick se den riktiga kinesiska landsbygden.

Vår otrolige guide Ted Rylander hade dessförinnan talat sig varm av entusiasm om Kina och all fantastisk historia och kultur. Han tog oss till alla de platser i Beijing som nu kommer vara i världens blickpunkt och berättade med sådan kunskap och inlevelse om kejsare, manchurer och den nya kinesiska medelklassen, om Mao och kulturrevolutionen, om -ismer som börjar på konfusian- , dao-, och budd-, och om all den mat som varje kväll bars fram till snurrskivorna på de stora runda borden.

Han tog oss med till teodlingar och sidenfabriker, tilll åtskilliga tempel, buddahstatyer och pagoder och lärde oss att både pruta och tacka på kinesiska. Tillsist kom vi också till Orienterns pärla i det vilda Shanghai där vi hann krocka bussen med en taxibil, se fem motorcyklister åka runt inne i en gigantisk rund stålbur och stå rätt under den rykande, brinnande byggnaden som skulle bli en av världens högsta, innan vi återvände till en vardag utan ätpinnar och grönt te till varje måltid.

Historien kommer definitivt vara uppdelad i Kina - före och efter OS. Mittens rike är en drake som bara precis börjar vakna inför västvärldens ögon. Att ha upplevt det som det var före är en ynnest. Att uppleva det som kommer sen kommer vi alla göra mer eller mindre. 

ny bono?

Råkade ha på teven i bakgrunden när det var nån välgörenhetsgala med American Idol. Säga vad man vill om programmet och om amerikansk svulstighet och jag är verkligen inte den som springer till telefonen för att donera p.g.a. sådana inslag, men den fastnade i alla fall. What about now med Daughtry. Och visst, videon är översvallande och dramatisk så att det nästan blir klichéartat, men det funkar visst ändå på något vis. Idag i alla fall.

herrgårdsdam i slitna jeans

Underbar miljö och mat tillagad med fina råvaror och extra eftertanke gör stor skillnad.
Alsters herrgård är ett sådant ställe. Fjärran oengagerade servitörer och tråkig husmanskost i lunchrusning. Vore jag Engla skulle jag kalla det vardagslyx. Nu nöjer jag mig med att kalla det en riktigt fin ledig dag! Och med det sagt så ska jag inte förstöra den idylliska bilden med att nämna alla tjugo irriterande getingar som slött surrade i maten och de lätta molnen som fint lekte tafatt framför solen och som senare tvingade oss inomhus för att avnjuta den välsmakande rödbetskakan.. nej jag tänkte bara konstatera att om man lyckas bli förvånad över att det förflutit fyra timmar sedan man senast tittade på klockan, då har man hamnat i gott sällskap!byta till nya vänner

Så snopet. Det tog slut helt abrupt och oväntat. Var invaggad i en falsk föreställning (var kom den ifrån?) om att det fanns många fler mordutredningar och danska städer att besöka. Och så var rejseholdet helt plötsligt nedlagt och inga fler avsnitt kvar. Känns lite tomt och konstigt. Saknar redan Ingrid, La Cour, Fischer och de andra som jag träffat så gott som varje dag de senaste veckorna.. Inte många serier som slutar när de är som bäst.

Tur är väl det att SATC höll i sex säsonger. Nu får Carrie och de andra muntra upp mig istället och jag tror nog att de kommer att göra det med bravur. Dessutom ska jag prova Mord i Sinnet (men då får nog minnet av den danske politiet svalna lite först).

Vaddå se på vanliga teven? Eller gå ut och umgås med riktiga människor? Fullständigt överskattat!


to kill four birds with one stone

Bilen är bra att ha en söndag när man har tråkigt. Det är faktiskt inte så jobbigt att köra längs Vänerns nordöstersida i knappa nittio minuter, förbi Skattkärr, Väse, Kristinehamn, Bäckhammar, Nybble, Gullspång, Otterbäcken och Sjötorp med Pia Johanssons sommarprogram i radion och väntande ikea-middag (fast hemlagat). Och kunna pricka in alla fyra (eller snarare kanske sju för den delen) medlemmar av la familia, på olika håll, under en eftermiddag. Ganska enkelt men väldigt lyckat! En Pop74 på Bäcken och en matkasse på Ica Oxen och så tillbaka hemåt igen.


veckans räddningUtan den hade vi nog inte klarat oss. Nu får den lite välbehövlig vila. Förhoppningsvis inte allt för länge. Augusti har ju bara börjat!

jordgubbar och choklad

Regn och lite ont i halsen kräver botemedel i pajform


tidresa i musik

Det snurrar några skivor i bilen som inte hörts på ett tag. Måste passa på nu när jag har CD-spelar lyxen till låns ett tag till (vaddå? om jag är trött på mina kassettband..? nej inte alls..).
Hittade några intressanta gamlingar. Som att kliva ett steg tillbaka några år. Så intensivt musiken finns kvar i medvetandet. Finns många fler som snart vill bli hörda igen.Image:Toad the Wet Sprocket Fear.jpg

Natalie Merchant: Tigerlily, Peggy Lejonhjärta: Viskningar och rop,
Lars Winnerbäck: Rusningstrafik, Toad the Wet Sprocket: Fear

ingen badkruka, bara snigelhjärna

Jag har fattat grejen med att bada. I alla fall när det är över 25 grader. Även om det inte varit så den senaste veckan så har sådana svenska sommardagar varit relativt sällsynta de senaste åren. Så när de väl kommer och det blir sådär varmt att man svettas av att bara sitta stilla så har det liksom inte slagit mig att det faktiskt fläktar mer vid vattnet och att det finns svalka att få så fort man hoppar i. Jag har liksom föreställt mig att man ligger där i solen och lider för att det är så varmt att man rinner bort.. Men okej, nu har jag fattat. Har som mål att inte komma ihåg hur många gånger när sommaren är slut. Lite svårt kanske eftersom premiären var i torsdags och nu ska ett lågtryck komma över landet i helgen, men jag ska göra ett försök.

Ikväll blev det dock inte bad. Bara en timme i solnedgången på Mörudden. Det var tillräckligt svalkande på land och svallvågorna från återvändande båtar skvätte lagom upp på benen.


det blir inte lättare senare

..det blir bara senare. Raymond Ahlgrens sommarprogram var riktigt inspirerande. Han dödade själv klyschorna om personlig utveckling i inledningen av programmet och sen gjorde han sin grej. Han pratade om att hålla en högre standard för sig själv och inte bara ha en fasad utåt. Att låta det gå kortare tid mellan tanke och handling. Det blir inte lättare senare, det blir bara senare. Att komma i tid är att hålla löften till andra och sig själv. Dags att lägga in en träningsväxel på det personliga planet kanske. Eller sen någon gång när jag hinner..

Kanske behöver lyssna på det någon mer gång för att bli sparkad i baken för det var riktigt bra.

RSS 2.0