take the weekend elsewhere

Denna veckan har jag bytt ut dagarna och mixtrat med helgen i förtid. Jag återvände västerut, efter en dag med en skolklass som blir allt trevligare, för att sedan hamna i en helt annan värld. Det var dags för en av alla de måltider som inte bara innebär påfyllning av ny energi. En sådan kväll då maten, miljön och sällskapet flyter samman till en perfekt enhet. Att en vitlöksskeptiker som jag ens kan kliva in i en libanesisk restaurang kan ju te sig förbryllande men å så väl spenderade slantar! Kalla det meze, tapas, smårätter eller vad du vill, det är i vilket fall ett av de allra trevligaste sätten att mätta magen på. Att det inte blev någon biljard är bara ytterligare bevis på att kvällen var tillräcklig så som den var. Ja, den känslan vill jag spara på ett tag.

Vinkade till brandbilen utanför fönstret och någon därinne vinkade tillbaka, men varken rök eller eld syntes till i skenet från de blinkande blå ljusen. Första snöfallet hängde i luften på hemvägen men jag har ändå svårt att överge skinnjackan. Tar med mig den varma känslan från mellanöstern och en mössa på det så går det nog ett tag till.

Habibi Karlstad

cuties on the balcony

En barbapappa i gurkkostym och en albinopumpa får agera höstdekoration på balkongen. De håller sig nog lite längre än ljungen som snart är ett lilarosa minne blott, under noggran inverkan av en viss trollkarl vid namn Merlin (och han avslöjar aaaldrig sina tricks)

en riktig designerhylla

De här bilderna tog jag innan jag skrev förra inlägget så de räknas inte.. Satt hela lördagen vid köksbordet och pluggade och tittade upp från böckerna då och då och konstaterade att jag verkligen gillar min Stringhylla och sakerna däri! Den härliga formen på vasen som Pia Rönnerdahl gjort för Rörstrand (som jag fått i examenspresent av señorita L, Gracel och Svantes matte). Retroklockan som dök upp helt oanonnserad under julshoppingen förra året och de färgglada Pastillerna från Orrefors av Lena Bergström. Tusenkonstnären Stig Lindberg får också vara med på ett hörn. Det blev visst en enda lång name-dropping det där, men jag kan ju tona ner det lite med att avslöja att klockan faktiskt är från Claes Ohlsson..


Till råga på allt har jag på bordet nedanför till och med design från familjen! Det lilla askfatet som jag har som ljushållare är gjort av farmors (och min också då förstås) släkting Hjördis Oldsfors och när jag googlar henne inser jag att det nog är fler som har något av henne hemma..de e mycke nu

Datorn får stå tillbaka en smula. Den har en magnetisk kraft som är alltför svår att motstå, en ickerökares nikotin. Men det går inte an att fastna när hela människans fysiologi ska förstås och förklaras på några få veckor. Så, projekt skärpning pågår och trevliga pauser från pluggandet lämnas oomskrivna, guldkanterna får stå för sig själva ett tag. Det blir till att prioritera och bara äta den där äppelpajen med ingefära och lime i gott sällskap utan att föreviga den i aptitliga bilder. Sitta på Mat och Muffins med en mättande linssoppa eller i en soffa i Skattkärr, med alldeles för mycket godis på toppen av en crêpesmåltid, och låta det trevliga i stunden vara nog, utan att återberätta allt med målande detaljer och stora ord.

Det kommer med andra ord inte dugga lika tätt här förrän novemberregnen börjat ta ordentlig fart.

Men visst behövs det pauser. De måste bara begränsas så att tiden inte överskrider de faktiska arbetstimmarna. Det är nedräkning; två veckor till tentan (läs domedagen) nu. Den nya vardagen består i cykelturer på den vaniljvita velocipeden i färgglada strumpbyxor till bibliotekets gräddhylla för timmar framför instuderingsfrågor, alltför mycket kaffe och lunchavbrott på Värmlands museum bland pensionärer, barnvagnsmaffian och läkarstyrkan från vårdcentralen Gripen. Skulle gärna fortsätta så ett tag. I alla fall inhämtandet av kunskap och nya förståelser och en gnutta hopp om att möjligtvis förstå sammanhanget någon gång. Frustrationen, pluggångesten och tentapaniken kan någon annan gärna få ta hand om.

Det var längesen 26:an var så mörk som idag. Milen rullade fram under bilen och vägen lystes då och då upp av  reflexerna från vägskyltar i blått och grönt. Daugava på hög volym och knyttena hopkurade i buren på passagerarsätet. Att köra bil är lite som att vara ute och promenera, fast utan motionen och den friska luften förstås. Tanken får vandra fritt och man vet aldrig vart den hamnar. Inte vet jag vart den hamnade idag heller. Men därimellan var den på många ställen. Lasses tankar i toner (Min helande tröst, En tätort på en slätt och Kom hem nu) ger en passande ljudkuliss för bilfilosoferande en lördag i oktober när det redan mörknat och man är på väg för ett välbehövligt miljöombyte på andra sidan Vänern.

från vägarnas lyktor och städernas ljus
från skogarnas väsande, viskande sus
från åkrarnas jord och från strändernas brus
kom hem nu


Daugava (album)


Jag hoppas att han är glad ibland också,
för så mycket melankoli kan bara vara hälsosamt i lagoma doser.

Och jag, ja jag lär inte vara långt borta från dessa tangenter..
det är svårt att låta bli orden och bilderna också för den delen.

tack alexandra!

Alldeles för längesen som jag använde den här kategorin och det är tyvärr inte för att den varit bortglömd. Det kom visst bara en specialistutbildning emellan. Kurslitteraturen har bara varvats med posten (just det ja, nej tack till reklamskylten ska upp igen..) och mina Elle-tidningar de senaste två månaderna. Pilgrimresan blev visst uppskjuten på obestämd tid.

Vad hände med tiden då jag läste böcker på löpande band? Den inspirationen skulle jag gärna hitta tillbaka till för man får så mycket utbyte av en text som finns på riktiga sidor, mellan riktiga pärmar, till skillnad från datorn som slukar tid som en glupsk dammsugare (ja, jag ska stänga av! Alldeles strax..). Helst ska det då inte bara vara texter om hjärtats fysiologi eller medicinsk fysik. Balans är viktigt, inte bara i kroppen.

Vid ett av de många besöken på biblioteket det senaste (på jakt efter böcker jag inte ens vill läsa) så fick jag dock syn på Alexandra Pascalidous bok Taxi. I den har hon samlat berättelser som hon fått höra av taxichaufförer i bilar över hela världen. Det är precis lagom med en sådan innan jag somnar och de är riktigt gripande historier och människoöden. Tack för det Alexandra! Back on the reading track again.
om olika intressen

Om temperaturen är under tio grader ryggar skakar hon lite på tassen och ryggar tillbaka, men visar termometern tvåsiffrigt trotsar hon den första impulsen att rygga tillbaka för det är ju så roligt sitta där på balkongen och spana.. så det är bara att ta på sig en extra tröja och tofflorna och ha dörren lite på glänt..Merlin är lite mer bekväm av sig och föredrar vila och värmen inomhus i favoritpåsen
och underhållning i form av tandborstar och annat skoj..

tallrikshjärtan

Efter nattjobb kommer våfflor.
Så är det bara.


Lyssnar på indie rock på musikguldgruvan last.fm tack vare señorita L

fredagkväll med shakespeare

Voy al teatro!
Expecting much ado about Much ado about nothing on stage tonight

Mycket väsen för ingenting - komedi med 400-åriga anor
bild: www.varmlandsteatern.se

mellanlandning

Veckans turlista: Karlstad-Örebro-Västerås-Örebro-Karlstad.
Cirkulationen och Respirationen och däremellan en övernattning hos syster Hyster.

Det är lite speciellt att komma hem till henne. Jag ser detaljer som ingen annan ser och som gör att jag känner mig hemma direkt. Där, på en hylla står den blommiga burken som mormor hade i sitt kök på Högarensgatan, i vardagrummet finns tre miniatyrer av Andy Warhols Ingrid Bergman-versioner som hängt ovanför våra huvuden under alla timmar i den grå skinnsoffan på Skiftesvägen, i hallen hänger tavlan med Paris-målarna från finrummet hos farmor och farfar i Ekedalen och på kylskåpet sitter mamma med långa flätor och tittar på oss från en tid då vi ännu inte fanns.


Vi tog en tur till Öster Mälarstrand. Månen lyste som en rund lampa på himlen och solen var precis på väg ner bakom kanten. Det såg ut lite som en miniversion av Västra hamnen i Malmö så våra minnen från den där varma julikvällen i somras då vi gick där och förundrades över den overkliga kulissen, kom upp till ytan . Nu var det lite kallare än då och det var skönt att komma in i värmen och äta färsk tortelliniblandning och sedan knäckig blåbärspaj på tallrikarna med den härliga blå färgen.


istället för en broderad bonad

I år lyssnade jag på fler Sommar-prgram i P1 än något annat år tidigare och ändå finns det många olyssnade kvar. Det som nog gjorde mest intryck var nog ändå när Raymond Ahlgren hade sitt program som jag skrev om här. Jag ska nog till och med lyssna på det igen för han sa så mycket bra saker som jag gärna vill ta till mig av. I ett försök till detta så fick jag för mig att leta fram den slitna svarta tavlan från Granit och bokstavligt talat sätta orden på väggen i hallen. Återstår att se om det fungerar.. annars får väl tavlan återgå till inköpslista i köket igen..cha cha cha

Sockret har jag visst glömt, och mängden mjölk får jag nog jobba på lite, men det smakar rätt bra ändå. Inte som te, inte som varm mjölk. Kryddmjölk kanske. Det verkar visst vara en fluga nu, kommit upp på svarta tavlan hos varje café med självaktning. Visserligen upptäckte jag det själv på en sådan tavla, (det hade till och med letat sig till Mariestad i augusti) men det är verkligen inte därför jag fortsatt dricka det, på grund av flugan alltså. Fast det är ganska intressant det här med att alla konsumerar samma saker samtidigt, men det är väl förstås säkert ett fenomen som har ett fint namn på ekonomispråk. Just det funderar jag dock inte så mycket på medan jag dricker mitt chai. Jag tänker mer att det passar ganska bra till tonerna av Melissa Horn och LW och också till mitt röda kakel och Maryland cookies..


timmarna går så fort

Så mycket måste, så mycket vilja, så lite tid. Skulle vilja kunna stoppa upp tiden en smula precis
som den gjorde en liten stund när jag fick syn på den här bilen på gatan häromdagen.


samtidigt i ett soffhörn

Tror du det är nån som ser oss nu Isa?
Ja inte ser jag nåt i alla fall.. sssch, nu sover vi!


doo what a diddy night

Fem och en halv timma har sällan gått så förvånande fort. För att sedan fortsätta i två till.

Foccacia, laxpasta, kycklingpaj, vin, vin och vin men tyvärr ingen efterrätt.

Röster hesa i mikrofonerna och värmen hög.

Yep, that sums it up pretty good.
Let's do it again sometime sooner rather than later
..


ett litet hej

Så tokigt att gå runt och klaga på att det inte finns någon skog att till fots kunna ta sin tillflykt och så finns den där alldeles nära inpå knuten. Visserligen är den inte stor och den ramas in av industriområden, betong och graffiti, men däremellan är det annat än asfalt under sulorna och det luktar löv, mossa och fridfullhet. Igår var det M, jag och miniM. Vagnen trotsade stenar och branta backar och den lilla sov ända tills varm choklad i blåa koppar ramade in den fina stunden.

Idag, när det inte längre gick att motstå solens varma strålar som reflekterades i lönnlöven genom fönstret, precis i samma färg som min sjal, så bar benen återigen mot den nya upptäckten med kameran på axeln.

Där går jag på en gata med härliga höstträdgårdar och hör plötsligt en späd liten röst från tjejen som glatt ropar hej där hon sitter utanför huset i de välanvända trädgårdsmöblerna. Hon lyser upp sin mammas ansikte liksom mitt med sin spontanitet. Och leendet fastnar kvar. För när dagen varit seg och disciplinen låg så är en solig promenad och ett hej det enda som behövs för att vända allt tillbaka igen. Det och nybakad äppelkaka.plåster på såren

Lillasyster Hyster har varit på Konserthuset i Stockholm och lyssnat på Ane Brun utan att säga till mig i förväg. Hon som kanske inte ens skulle känna till henne om det inte vore för mina influenser.. Men okej då, hon är väl förlåten, långsinthet är bara förtärande. Vi hade msn-musik-brainstorming häromkvällen och hon tyckte att förbandstjejen var bra (ja, precis så skrev hon, och miljöskadade som jag är så trodde jag först hon menade en stackars bandage-omplåstrad tjej..) Anyway. Våra öron är inte bara släkt, de gillar också samma röster, toner och takter så idag kollar jag in Nina Kinert och se om hon gör sig lika bra på skiva som live.


men jag skulle inte ha någon kavaj

Jag skulle skaffa druvdrycker i den starkare kategorin och en ram till musikschimpansen. Smita lite från synapser, transmittorsubstanser och kranialnerver och kolla om Lindex Pink Collection var nåt att ha. Sen vet jag inte vad som hände förrän jag kom ut med en randig påse i näven från en helt annan affär. Nåväl, den får väl hänga där i hallen, mitt emot apan, ett tag så får vi se.

Headphone Monkey Art Print by Steez

så mycket för en hallongrotta

Det finns dagar då man får ta i lite från tårna för att hitta en guldglimt. Eftersom jag inte gjort något roligare idag än att tvätta sex maskiner och skrämt iväg en balanserande Merlin från tvättlinorna och somnat med fysiologiboken flertalet gånger till tonerna av klassisk musik så var det självklart att ge efter för impulsen att smita upp till Hanna Larsson för en efterlängtad hallongrotta. Vad jag inte kunde ana var att detta tilltag skulle leda till en Muminmelankoli utan dess like. Och jag som verkligen gillar mina moominmuggar.. hur ska jag kunna reparera det här.. Kanske genom att utöka samlingen så de blir fler helt enkelt.. the more the merrier liksom.. kan det funka?

Kolla Lilla My.. den ser ju alldeles underbart god ut.. Tror du man får smaka nåt eller ska hon ha heela den stora själv...?


Jobb & slit medan andra njuter.. Någon som hade beställt kaffe..?


dazed and confused

Förvirringen är total. Den första föreläsaren avslutar en timma tidigare än schemalagt efter att ha beskrivit cellen på samma nivå som vår käre gymnasiebiologilärare-Stig en gång i tiden höll, han funderar en stund på om det var något han kanske glömt säga men är sedan nöjd med sitt framträdande. Den nästa visar forscerat ostrukturerade PowerPoint-bilder på engelska designade för indiska studenter (ja i Indien såklart!?) och beskriver det endokrina systemet lika grundligt som om man skulle förklara allt som hänt i universum från den punkt då den stora Bangen inträffade till idag. En lunch och många rynkade pannor senare sitter vi framför en stackars genomförkyld expert på nervsystemet som i långsamt, behagligt tempo dissar sina egna bilder som överkurs, drar paralleller med Gökboet och levererar skämt utan ett enda minspel. Han skickar sedan hem 26 levande fågelholkar som alla undrar vad som pågår. Går vi en akademisk utbildning med en tydlig struktur eller åker vi Balder upp-och-ner..?

Nej, här blir det inga barn, eller förlåt, anestesisjuksköterskor gjorda.. Sitter med näsan klistrad i boken och försöker hitta en egen nivå de närmaste veckorna, om det är någon som undrar vart jag tar vägen! ...eller ooops, råkade visst halka in berg-och dalbanespåret igen och hamnade hos Led Zeppelin på Tuben istället.. vilka låånga låtar de har gjort..

Here you can see a simplyfied picture of the hormones T3 and T4, wich by the way both produces in the pituitary gland or was it thyroidea maybe, I'm not sure..well, they are made from this other hormone called TSH in that thing called .... anyway here you can see when they have attatched to their receptor.. they are now about to start yet another process in the body, but unfortunatley I forgot about that..hmm.. what was I saying again?.. eeh.. nevermind.. Wanna play some pool?

dreaming of the fabulous city

Mitt SATC-maraton är snart slut. Sista skivan i sista säsongen väntar. Carrie har inte ännu börjat fundera på Paris, Samantha går på premiär med en nyrakad Smith, Charlotte har adopterat Elisabeth Taylor och Miranda ska flytta till Brooklyn. De dricker Manhattans och Miranda försöker övertala sig att det inte är så farligt att flytta och frågar varför det egentligen är så fantastiskt att bo på Manhattan. Carries svar "Because it is"  kommer så snabbt och så självklart.
Visserligen bodde jag en hel timmes tågresa därifrån, men förstod nog ändå inte riktigt förrän efteråt hur speciellt det måste vara att bo där mitt i härligheten. Hela serien igenom har kärleken till New York varit en av de starkaste. Ja, om jag inte får en flyttlåda kan jag väl åtminstone få fylla en resväska för en stund i allt det här och helst då inte bara till tonerna av mr Sinatra.

I want to be a part of it...
I want to wake up in the city that doesn't sleeps..

Dessvärre var det före digitalkamerans tid som jag var där senast (alldeles för längesen med andra ord). Illustrationen får därför bli det här vykortet jag hittade i en låda.
Svansjön på Lincoln center det var något alldeles speciellt det, precis som det mesta i den staden.

You Tube är verkligen ett gigantiskt smörgåsbord fyllt med vad man än letar efter. Bläddrade bland New York videos och den här var ju rätt cool. Grand central.. fortysecond street.. måste vara det ställe jag besökt flest gånger och till och med det lockar när jag börjar drömma..

home s***t home

Inspiration kan tyvärr ibland bytas ut. Den del av hallen, där man inte sparkar av sig skorna och hänger upp skinnjackan, där den perfekta arbetsplatsen ännu inte har uppenbarat sig, är just nu istället fokus för min frustration. Det är svårt att förändra med små medel när man tänker stort. Lite vitt i olika former har skruvats ihop och sen fick jag gå därifrån. För lite distans och lite vila. Kanske ser det bättre ut i morgon. Kanske behövs det målarfärg.


Den gamla kartan över välbekanta höfdingdömen ska i alla fall få skapa lite stabilitet för studier och arbete men stilen får gärna vara lite som telias nya kobra; gammalt möter nytt. Det är där det vita kommer in. Tror jag. Hoppas att frustrationen försvinner utmed vägen till Örebro i morgon och så jag kan återvända med la inspiración. Fast risken är förstås den att kursstarten kommer att få mig att tänka på helt andra saker än inredning. Yep, time to leave the cave and face the world again..
 

bild Kobra: http://www.telia.se/


a room with different views

same window, same day,
different angle and a slight change of weather..


Fast det var i omvänd ordning. Inte något "efter regn kommer solsken" här. Börjar tröttna på att se på världen inifrån ett fönster och höra musik inlindad i bomull genom öronlocken. Kan vara trevligt efter att man varit ute på en lång promenad eller varit på jobbet eller stan en hel dag att få krypa upp i soffan. Men jag gillar inte min soffa så mycket att den förtjänar uppmärksamhet alla dygnets vakna timmar. Efter en kort tur ut igår med ett stopp på åttan, previously known as the place where I worked fick jag dock bekräftat av käre herr PR att jag såg lika risig ut som jag kände mig. Så jag får nog be soffkuddarna om ursäkt och be om att få komma tillbaka.. sitta och sörpla chai-latte och äta kayennekryddig morotssoppa och ostkaka med egengjord jordgubbssylt hela helgen och ägna timmarna åt en tjock, men desvärre
inte dry, Martini.

inspiration på avstånd

Tänk att hjärnan kan fungera så att man kan bli inspirerad av något man inte ens sett.. Gracels mamma gör ett nytt kök och Gracel, A och lilla pumpan gör om sitt lilla badrum.. och jag kan se det framför mig, fast ändå inte. Men jag vet att det kommer att bli fint oavsett, för vi har lite samma stil. Ta bara veckans Rusta-reklam (ja, jag ska sätta upp nej tack till reklam skylten snart igen..men jag är lite Alfons Åberg och ska bara göra en fin skylt först..), vi tittade på lampan på sidan 6 och visste vilken av dem vi gillade (fast hellre i svart eller vit) utan att behöva säga det..
Och när vi (eller jag menar jag) ändå pratar om lampor; Gracels mamma är också med i gänget. Hon har förbeställt en röd, blank PH-pendel, jubileumsutgåvan av Paul Henningsens 50 åring från louis poulsen. Tur att jag redan har min fyndiga (1300 kr) klassiska vita i köket. 
Min hall är nu i högriskzon för en make-over nu p.g.a. all inspiration...

Bild: www.rum21.se

trasminnen från lund

En av de där riktigt varma soliga dagarna precis i början av juli var jag och syster Hyster i Lund för första gången. Vi gick runt och kände på atmosfären i den mysiga studentstaden med de många cyklarna och piggade upp oss med ett riktigt wienerbröd med schokolääde på mormors bageri vid Knut den stores gata..

Vi passade också på att återuppleva lite minnen från vår resa förra året genom Kinautställningen de hade på Kulturen. Där i museiebutiken hade de disktrasor i lin till salu. Praktiska, miljövänliga och fina. Det blev dock inte någon disktrasa då.. men nu kan man visst vinna en här om man har tur. Det är ju smidigare än att åka tillbaka till Lund iaf. och det vore rätt skönt att slippa stå och välja varje gång i affären bland alla tråkiga trasor. En svart en skulle gå fint ihop med mitt röda kakel.

Disktrasa 100% lin
bild: www.svenskainredningsbolaget.se

följetongen i soffan fortsätter

Det fungerade inget vidare med bärplättar och kardemummakaffe heller, även om det låter som det skulle göra det. Men lite glad blir jag ändå av den röda koppen och den enda Koka tallriken som finns kvar. Sympatier i soffan har jag också. Annorlunda att se vardagen från deras synvinkel, men dagar i horisontalläge är dock ganska uttröttande och enformiga. När blicken inte är sluten eller riktad mot tevens oändliga brus är det väggen bakom soffan som synas... Det är nog visst dags att göra något åt den. Pojken och hästen och Audrey ser lite ensamma ut där de står. Fast det får vänta tills dimman lättar. Tills dess får det räcka med att utforska nya Coldplay (tack vare señorita L) och Hello Saferide och kanske till och med lite countrytoner av Kasey Chambers och Shane Nicholson. Det kräver som tur är inte lika mycket muskelstyrka.


RSS 2.0