snart för femtioelfte gången

Ingen solsemester denna vintern, men som tur är har det ju än så länge varit vitare och ljusare än på många år. Jag börjar tappa räkningen på gångerna jag besökt señorita L i den spanska huvudstaden. Men det gör inget. Man lär känna en stad på ett annat sätt när man återvänder. Man blir mindre turist och betraktare och lite mer en del av staden, om så för en kort stund. Det blir en sväng i mars igen. En välbehövlig minisemester långt från Underland och mörka eftermiddagar. Så här såg det ut sist ungefär.skavlan ska det va

Ja, en perfekt fredagstevetimme av underhållning, aktuella människor och intressanta saker. Som John Mayer, nanoteknik och filosoferande över yrke, identitet och status till exempel.

gropar och hål i underlandet

Det har kommit en nykomling till Underlandet. Hon ramlade ner förra veckan från en termin av teori och tentor i Örebro. Men det lilla jag sett av henne så verkar hon inte så förvirrad som jag var så hon kanske inte har förstått att det faktiskt är där hon hamnat.

Det går nästan lite för bra just nu. Jag vill absolut inte hamna i stadiet som dr Karlsson kallade nåt i stil med "då man tror att man faktiskt har lärt sig en hel del så att man har koll på läget utan att inse att det är precis det man inte har". Ja, jag fattade inte riktigt heller vad han menade men jag kämpar ändå för att undvika att trampa ner i det där diket.

Till och med på uppvakningsavdelningen kommer glada tillrop och uppmuntran om att jag kommer att bli en riktigt bra anestesisjuksköterska för det märks redan stor skillnad. Kollega K bemödar sig att berätta för doktor E att jag är duktig och förmedlar sen vidare till mig att hon fått medhåll. Nej. ödmjukheten ska klamras fast vid. Inga otäcka stadium av högmod tack!

merci beaucoup


Bästaste bloggvännen Mademoiselle Moyenne som jag lärt känna via den fina bloggen tycker att mina texter sveper in henne i en drömlik tillvaro och för det får jag den här utmärkelsen. Hon lämnar alltid såna trevliga och uppmuntrande kommentarer som gör det extra roligt att fortsätta blogga. Intressant att höra hur andra uppfattar bloggen! Jag kastar inte tillbaka den som en boomerang, utan en helt ny får du tillbaka. 

Man ska gärna berätta sju saker om sig själv och välja sju andra bloggar att skicka vidare utmärkelsen till. Men jag läser inte så många för tillfället. De som jag återvänder till finns i länklistan här brevid. Ta åt er allihop!


Here's somethings about me:


  • Jag kan alla landskapsdjur och blommor. Blommorna är lättast. Fast när jag testade igår så kunde jag visst inte Dalsland längre.. å inte Västmanland heller.

  • Jag har delat rum med en tjej från Japan, från Dominikanska republiken och Brasilien. Fast inte alla tre på en gång.

  • När jag och Alexthegirl skulle åka till Argentina och sen USA blev det billigare att köpa en jorden-runt-biljett och ta vägen om Australien och Nya Zealand. Men det känns som att vi bara snuddade vid denna fascinerande världsdelen. Det är liksom inte färdigsett ännu.

  • Jag fuskar och tar bilen till jobbet hela vintern. Fast jag egentligen skulle kunna cykla (när jag har lämnat in den på service och snön är borta) eller gå (kanske när jag blir omvänd från min kroniskt ofrivilliga morgontrötthet).

  • Jag måste skriva "att göra listor" för att få saker gjorda (på listan för denna veckan: boka klipptid, eftersom senaste gången var i september, kolla Madridflyg för mars, inhandla kläder att åka längdskidor i, inhandla en styck fiskpincett). Madridflyget är bokat nu så det gör inget att resten inte är ordnat ännu!

  • Jag fikar nästan varenda dag. Och då räknas inte ens mörk choklad. Om jag inte har med mig något på jobbet så får jag kommentarer för det.

  • Jag kan komma ihåg detaljer och händelser alldeles för väl. Som att vi fick hembakta muffins på repetionen av HLR förra våren. De var ljusa med hallon i. Värdelöst kom ihåg som upptar plats i hjärnans hårddisk.


från kattsäker jul till härlig vår


Lökväxter är farliga saker för en liten fyrfota spinnmaskin. Men denna julen kunde jag inte motstå att köpa en amaryllis ändå. De är så ståtliga och magnifika när de slår ut i sin fulla prakt. Tack vare den stora vasen Bladet från ikea var den på en betryggande glaslängds avstånd från nyfikna nosar. Nu är julen bortstädad för längesen, men vasen får bli en åretrunt-invånare i vardagsrummet (eller på balkongen till våren). För tillfället med pärlhyacint, stjärnlök och videkvistar, blommor som inte heller kunnat sprida sin våriga känsla tidigare.


hallelujah for tecnology

Igår kväll satt jag och señorita L framför varsin dator och fikade. Hon hade ost och tomat på sin direktimporterade svenska lingongrova, det såg jag. Sen jämförde vi storleken på våra fina Taikka-skålar bara genom att visa upp dem framför skärmen. Jag satt sen kvar bekvämt i hallen och hon tog med datorn in i köket för att laga lasagne medan vi fortsatte att småprata. Precis som om jag hade suttit där på en stol i köket. Det kanske är lite sent påkommet att vara lyrisk över denna teknologins under, men å så fantastiskt att kunna krympa ner avståndet till noll och ingenting. Nästa gång ska vi grava lax samtidigt! Cook-along på riktigt liksom.


att umgås kring mat


File:Audrey Hepburn and Gregory Peck on Vespa in Roman Holiday trailer.jpg


Lillasyster Hyster gjorde en sån fin dag åt mig när jag fyllde år förra året så jag ville göra detsamma för henne i år. När hon kom i fredags hämtade vi hem libanesiskt från Habibi och provade tre olika sorters viner till de trevliga mezerätterna. På lördagkvällen bakade vi pizza. En capricciosa och en gudomligt god med chevré och fikon. Sen somnade vi till Audrey Hepburns allra första film. Det berodde dock inte på att den var dålig utan snarare på att vi var trötta efter dagens brunch på stan och den roliga badmintontimmen under eftermiddagen. Idag blev det "ägg i korgen" till frukost. Äggulan i brödet matchade med kopparna och tomaterna med blodapelsinjuicen. Sen bakade vi godaste brödet, gjorde kronärtskocksoppa och egna semlor (ja, bullarna var färdigköpta men ändå!). Det blir alltid bra OCH trevligt när vi står i köket ihop!sista bilden är från wikipedia


tea-party to goEgentligen skulle det väl inte ha behövts sjuttiofemprocentig rea för att jag skulle ta hem Monkis version på galet te-party, men nu är den här i alla fall.


det spontana är ibland det allra bästa

Tänk när en blank eftermiddag förvandlas till möte i den vintriga, Narnia-lika Mariebergsskogen. Ett varv runt slingan med två barnvagnar, en ivrig hund och sprudlande otvungen konversation. Ett stopp i det välkomnande, upplysta Naturum med en kopp alldeles för varm choklad och planer för att börja virka sjalar. Och tänk, de trevligast spenderade pengar är allt som oftast de som är till glädje för andra!

Majas födelsedagskalender

source


ancient csi (with a box of candy)


Igår kväll klev vi in i Sherlock Holmes värld för en stund. Londons gator var ännu inte rörda av asfalt och bildäck, Tower bridge var bara halvfärdig och på Baker Street bodde fortfarande den observanta detektiven och den motvilligt engagerade doktor Watson tillsammans med den stackars experimentutsatta hunden. Det var som ett slags gammeldags CSI med Robert Downey Jr. och Jude Law i ett riktigt trevlig samspel på brottsplatser i det novembergrå Londondiset. Hade den inte varit så underhållande, smart och snabb och mellan varven skulle det varit svårt att hålla sig vaken där ända till halv 12.. Men nu är jag till och med inspirerad att sätta sig ner och utforska hur sir Arthur Conan Doyle använde sig av orden och gav liv åt sina historier mellan två pärmar.

Tilltugget för dagen var lakrits, laktrits och jordgubb. Den söta, härligt mintgröna burken från Hemköp gjorde verkligen sitt till för att höja trivselfaktorn i det magiska biomörkret. Håll med om att den är riktigt gullig, på ett långt ifrån sötsliskigt sätt!

tack landstinget för magiska måltider!

Taika Skål 0,6 l Blå
Haha, men den rubriken är faktiskt sann och inte alls ironisk. I år fick vi lite mer än en fickkalender till jul och idag har jag använt mina presentcheckar till en ny given favorit i form av den här Taikaskålen från Ittala, designad av Klaus Haapaniemi. Den ska göra den stora härliga muggen sällskap. Taika betyder magi på finska. Jag tycker den är sagolikt mysig.


source


individualist, javisst?!

Om Alice inte redan var det, när hon föll ner i kaninhålet så kommer hon garanterat att bli det. Så är det bara. Tydligen. Anestesisjuksköterskor gör på sitt sätt och precis som de vill. Så småningom kommer även jag göra det. Säger de som vet. Man måste vara individualist när man jobbar såpass självständingt som vi gör, det förstår jag också. Men ett visst mått ödmjukhet är ju ändå trevligt om man kan behålla. Jag ska kämpa in i det sista för att bevara det! Säg till om det låter som att det är på väg att försvinna.


bildkälla


i bet you say that to all the girls..

"Du är banne mig duktigast av alla nya som har kommit hit. Det är säkert. Och det är det fler som tycker."


Nåja.. jag vet att hon pratar mycket. Men jag har bestämt mig för att ta åt mig i alla fall.

something's cookin'

Min matlagning är oftast beroende av en stor dos inspiration och en gnutta planering. Utan de två blir det lätt ingenting. Men ändå lyckas jag visst ha matlådor med till jobbet som de andra vid bordet tittar längtansfullt på. Grejen är väl den att jag inte har lust att laga mat enbart för att bli mätt. Det måste vara någorlunda gott och trevligt också, annars känns mödan ganska bortkastad. Men snabbt får det gärna gå, om det så är färskpasta som ska koka i tre minuter eller som idag: gröna ärtor kokade i vatten och hönsbuljong, mixade, smaksatta med grädde, salt och peppar och lite räkor eller lax. Färdigt på tio minuter. Max.

Men, okej. Pannkakorna tog lite längre än så. Fast dom är ju bara roliga att göra; vilken annan mat får man kasta upp i luften och vända liksom (fast det var lite för svårt att fånga på bild med bara en hand..). Tack till syster Hyster för dagens inspiration!

 


jazzåjahaja

Jag har aldrig direkt lyssnat på jazz. Om det har att göra med brist på influenser eller tillfällen vet jag inte, men nu har "Sugar Man" med Magnus Carlsson and the Moon Ray Quintet letat sig in och fastnat på spotify-repeat. Det passar inte riktigt in där bland Timo, Lasse och de andra svenska herrarna, men det kanske inte alltid behöver göra det. Passa in. Det kan bara få stå där för sig själv och svänga lite.

något på spåren..?

Den stora apelsingula solen hängde precis i jämnhöjd med trädtopparna när jag tog de första stapplande stegen med mina längdskidor på många år. Två nummer för stora pjäxor, ingen valla eller teknik, lite för tjocka kläder och alldeles för svaga armar. Efter en sväng på Pråmkanalen hittade jag fram till Mariebergsvikens stora, vita utearena. Solen hade hunnit nedanför kanten, men färgade fortfarande himlen i härliga orangea toner. Stadens hus lystes upp på motsatta sidan och ovanför dem antog himlen flera nyanser av mörkblått. Snön knarrade under skidorna och stavarna gjorde det bästa för att hjälpa mig framåt. Någon enstaka skridskoåkare svischade förbi i snabb fart i isbanan brevid skidspåret. Det var tyst och stilla och innan minusgraderna bitit sig fast ordentligt i kinderna var det nästan skönt. Gör valla, tränade muskler och smidigare kläder skillnad? I sådana fall kan ju det här vara riktigt trevligt!

kommentarerna som fastnar

D: "Hade du siktat in dig på skopin efter lunch?"
Jag: "Nej, jag hade inte siktat på något särskilt"
G: "Siktar du mot stjärnorna..?"
K: "Jag tycker att hon är på god väg dit!"

Sådana ord är trevliga att minnas en dag som denna, när det inte gått riktigt som man tänkt sig..

de sista timmarna på decennietIklädd den lilla svarta från Fröken Söt firade jag och åtta andra glada decenniets sista nyårsafton. På ett mycket gott sätt. Värdparet kan det här med goda smaker och fina tillställningar. Sallad med äpple, gurka, koriander, räkor och pilgrimsmussla, Lax med fänkål, jordärtskocksmos, granatäpple och den godaste saffranssås och tillsist mäktigaste, godaste chokladmoussetårtan. När Jan Malmsjö läst klart på Skansen blev det fyrverkerier och korv, grillad utomhus. Endel bubbel var rosa, ballongerna var silverfärgade, vårt lags spelpjäs i Bezzervisser var blå. Musiklistan var lång.


stenbron i decemberNog för att jag glömde fota bron i november, men jag tror faktiskt vi klarar oss bra utan den för den skulle ha varit riktigt grå, trist och tråkig ändå. Grå bro, grå himmel och grått Klarälvsvatten. Decemberbilden som jag tog den allra sista dagen på året, någon timma innan solen gick ner blev desto härligare. En ganska stor del av julmånaden har ju för omväxlings skull varit vit och tänk så mycket ljusare och trevligare det blir!. Om man klickar på kategorin Månadsbilden 2009 så kan man se bron i olika skepnader under årets månader, november undantaget.
Har ni någon favorit?


RSS 2.0