stenbron i juniI juni är kvällarna som ljusast. Den här bilden är tagen vid elvatiden en kväll sent i juni. Ljuvligare sommarkväll är svårt att hitta.

para comer

Det kommer mera Madrid, även om det börjar bli längesen nu redan. Jag är så trött på eftermiddagarna att jag knappt orkar starta datorn. Anyway. Kanske nästan ännu bättre än kulturen i en storstad är det kulinariska utbudet. I Madrid blev det italiensk pasta och en underbar mozzarella-tomatsallad, tapasrunda med avslut på legendariska Casa Alberto, italiensk glass med mojitosmak, spännande och annorlunda inredning och smaker på afrikanska KimBumBu och en riktig tapasfestival med queso, jamon, paella, chorizo, patatas fritas, krabba och gazpacho de la fresa. Allt på en helg och därtill riktigt god frukost i solen på terrassen och hemmamiddag på söndagskvällen. Me gusta mucho.
los museos de madrid

En av alla trevliga saker med att besöka storstäder är det kulturella utbudet.

I Madrid är Pradomuséet. Museo Nacional del Pradodet främsta. Där kan man bland mycket annat se Las Meninas av Velázquez som har hängt i min hall sen ett av de första besöken i Madrid. Ett annat museum-minne från den spanska huvudstaden är den regniga eftermiddagen jag hade på egen hand för flera år sen. Då gick jag längs Paseo del Prado till Thyssen-Bornemiza  för att förundradras över Degas ballerinor och de andra impressionisterna.


I år blev den gratiskultur hela helgen. På lördagen ett besök på Caixa Forum där trappan är minst lika imponerande som utställningarna.

På söndagen blev det ett återbesök på Reina SofiaMuseo Centro de Arte Reina Sofía. Sist vi var där blev vi nästan utslängda av vakten för att vi gick så nära Dalís otroligt detaljerade och imponerande målningar. Den här gången blev det mest översta våningen med Juan Muñoz underliga skulpturer. Intressant även om det är svårt att förstå helt, men det är väl det som är fascinerande med konst.


tisdagskvällen på en räkmacka

Vad gör det att man egentligen är så trött så att man skulle kunna somna på soffan klockan halv sex när man kan byta ut det mot en spontan och trevlig sommarkväll på Kungsgatan! Pitcher's uteservering två tisdagkvällar ii rad låter som början på en vana jag lätt skulle kunna vänja mig vid. Jag cyklade hemåt mot en kväll i tvättstugan och med dammsugaren och tänkte att det vore bra mycket roligare att göra något annat. En kvart senare ringde telefonen som svar på min önskan. Underbart roligt med sådan spontanitet!


o looking-glass creatures

För fyra veckor sen idag fick jag telefonsamtalet. Nu har jag redan jobbat i två. Mitt namn står ensamt i rutan för "anestesisjuksköterska" på journalerna, inte inklämt under någon annans namn och inte med något "an VUB" efter. Om inte jag hade funnits på plats och själv fortsatt väcka ett "akutsnitt" igår hade de fått vara en för lite på det omedelbara som kom på två hjul. Det går långa stunder när jag undrar varför det inte kommer någon var femte minut och tittar i fönstret så att allt är okej. Spegellandet är en konstig värld sa den vita kaninen idag vid en av dagens alla fikastunder. En konstig värld med underliga och speciella figurer. Det har jag förstått sedan länge och nu försöker jag förstå att jag är en del av allt det där konstiga och inte bara på tillfälligt besök."O Looking-Glass creatures," quoth Alice, "draw near!
'Tis an honour to see me, a favour to hear:
'Tis a privilege high to have dinner and tea
Along with the Red Queen, the White Queen, and Me!"

living room invasion

Oj oj, den är är tillslut monterad och på plats. Är det en discokula en badboll eller eller en jättepappersmobil? Vi är överens om att den är STOR i alla fall. Stor men rätt så cool ändå.


bara för att

Bara för att jag har lust och kan sitter jag här med datorn på fast timmen är alldeles för sen. Likaså följde jag invigelsen och stannade bilen när himlen bad om att bli fotograferad. Bara för att jag ville och för att det faktiskt var möjligt. Det är sann frihet att kunna göra det man vill och välja hur man vill prioritera att använda sin tid. Idag har jag använt tiden åt att åka tur och retur till Mariestad. En snabbvisit med mat hos mamma och sen ett lika kort men intensivt möte med syster Rollof som landat i lilla Sjötorp efter två veckor på Göta kanal. Därefter premiär för återseendet av Varuhuset i det rosa huset som nu blir vitt på Sörtorpsvägen. Mat, rabarberpaj, trevligt sällskap och de två första avsnitten. Timmarna i bilen är lättspenderade när man får sådant i utbyte. Denna den längsta dagen på året är visserligen redan slut, men det var ljust hela vägen trots att återresan startade efter tio. Dimslöjor låg här och var där värmlandsskogen delade sig och man kunde nästan urskilja älvorna där längs vägen. Man kan bli smått filosofisk för mindre, men nu är det sedan länge dags att sova.
 

midsommarnattsdröm

Gårdagsaftonen var solig (ja, faktiskt till stor del!), kjolig, rörlig, rolig, skrattfylld, ljus, välsmakande (aah, verkligen..), mysig, musikalisk, lång och varm. Det såg ut så här ungefär, plus en massa glada människor.

inspiration på en hallväggVi har sagt åt honom att det var omöjligt men han lyssnar inte
säger pingvinerna till varandra och tittar på sin kompis som flyger ovanför huvudena på dem.
Att våga det tillsynes omöjliga och upptäcka att det faktiskt går, det är att leva på riktigt.

Texten i plastfickan heter Trolleende.
Den är signerad undertecknad våren 1996 och är en ständig påminnelse om vad som är verkligen viktigt och värdefullt.

Det beror helt på hur man ser på saker hur man upplever dem. Om man tar sig tid att se på världen genom guldkantade glasögon blir den vackrare och i en finare värld är det helt enkelt roligare att leva. Dalí, Joseph Frank, fotografier eller minnet av en afrikansk restaurangs speciella inredning gör att vardagen inte får utrymme att färgas grå. Och nog är det trevligare att hämta ett plåster ur en knallröd plåtburk även om fingret ömmar.
.

me and my mustang

Somliga drömmer om en klassiker på fyra hjul. Jag är fullkomligt nöjd med att använda apostlahästarna. Särskilt när de är så sköna att de gick att promenera långt på Madrids gator utan minsta skavsår fast de bara var en dag gamla.. Spontanshopping är den bästa sorten!lovely coppolaThis is what I've been watching this weekend

la casa de señorita L y ferPromenadavstånd till centrala Madrid. Nybygge på åttonde våningen. Terrass större än mitt kök och med en vääldigt bra utsikt. Pool med himmelsblå mosaik kantad med lavendelblommor och tennis/squashbana på gården. Señorita L och Fer's nya lägenhet. Jag har följt utvecklingen från den möblerade enrummaren med "skåpkök" och "viksäng" första gången i Madrid och sen vidare till Teneriffa och Valencia. Allt fler trevliga tavlor, guideböcker och föremål från olika utställningar och resor har tillkommit. De välbekanta muminmuggarna (nu med välsmakande Nespresso!) och den goda frukosten har dock varit med ända från början. Fer var inte hemma under helgen, men han kom tillbaka på söndagskvällen och hann med att lära mig ett och annat knep med kameran:
This is for Fer: Your new apartment is wonderful. The terrace and the view is unincredible, even though it's shows the building where you work.. And I promise, the last picture is one of mine.. but you get a lot of credit for it, I couldn't have taken it without your help!

alice in reality?

VÄLKOMMEN är veckans ord. Det ord som fastnade mest i mina öron under de första stapplande dagarna i Spegellandet. Både för att så många använde det bokstavligen och för att det redan fanns små lappar överallt med mitt namn på; på klädskåpet, skohyllan, värdeskåpet, facket och på den lilla magneten på planeringstavlan. Överallt var jag inkluderad och helt plötsligt "en av alla dom".  Jag tänkte på det sista veckan av praktiken på ett av morgonmötena; att det kändes så otroligt långt borta att jag någon gång skulle bli en jämlike med alla de duktiga människorna i där rummet.

Någon namnskylt har jag inte skaffat än, det tog en dag eller två innan jag började presentera mig för patienterna som "narkossköterska" och fortfarande känns det som att jag lurar dem en smula. Detsamma gäller när min nya vita kanin, eller förlåt jag menar guide, refererar till mig som sin kollega. Jag får nog bestämt ta och nypa mig lite i armen under helgen, men det blev faktiskt en riktigt bra start.


för en vecka sedanJag körde genom Västergötland med min trogna blågula Samsonite i bagageluckan och Kånken på passagerarsätet. Det blev kaffe och donut i Partille och löneprat på Landvetter. Sen lämnade jag ett iskallt Sverige för ett antal timmar i KLM's flygstolar och på Shiphol, Amsterdam. Efter alltför många smörgåsar, luktande på parfymer och en Frappuccino i sällskap med Alice i underlandet (ja, jag måste erkänna att jag inte har läst den än och det är på tiden att se om min känsla stämmer) och Henrik Fexeus tankeläsningstips landade jag tillslut på Barajas för nästan precis en vecka sen. Jag tog metron till Nuevos Ministerios och gick upp för trappan till den ljumma Madridkvällen. En ambulans kom och parkerade precis där jag satt och väntade och för en kort stund tänkte jag att jag kunde erbjuda min hjälp om det skulle behövas. Sen kom señorita L mig till mötes och påminde mig om att jag faktiskt var på plats och hade påbörjat min härliga minisemester.


To be continued..

such a circus

I väntan på update från Madrid och Spegellandet kommer först en minnesbild av gårdagkvällen. Näva har haft många sommarfester sen jag började där för sex år sen. Årets cirkusfest hamnar lätt i toppen av de roligaste. Så mycket skratt, fantasi och akrobatiska konster, så trevligt sällskap och så god mat. Kunde inte ha toppat första dagen på jobbet bättre, men idag är jag så trött att jag inte vet vart jag ska ta vägen och träningsvärken i magen och ryggen kommer nog vara med mig någon dag till. Att rocka rockring, hjula och gå upp i brygga utan att värma upp är visst inte någon bra idé efter att man fyllt trettio, men att bli firad för detsamma av välbekanta arbetskamrater (med både blommor, present och den obligatoriska dikten) det hör till den roliga delen med att bli äldre. 


voy a Madrid

Det var längesen sist nu, men nu närmar den sig igen. Känslan av att vara på väg. Den känslan som infinner sig någonstans på väg till flygplatsen och som förstärks ju längre in i terminalen och flygplanet man kommer. När man sitter där högt ovan molnen blir allt så annorlunda. Endel saker blir obetydliga medan andra förstärks. Det är förändrat perspektiv, förväntan, spänning och frihet. Det är att resa.

Nu firar jag min examen med ett helgbesök hos señorita L i Madrid. Jag återkommer någon gång nästa vecka efter att jag landat igen och prövat mina nya yrkesvingar i Spegellandet samt firat cirkussommarfest med Näva-kollegor!


tredje juni nollnio

Från och med igår är jag anestesisjuksköterska. När den polletten ramlar ner, det vet jag inte riktigt. Det jag vet är dock att det här året har varit mycket speciellt: Så annorlunda, så jobbigt, så otroligt roligt.

Den där allra första dagen i september när jag kom in i klassrummet en halvtimma försent, eftersom jag inte ens hittade till universitetet satt 27 främlingar och skrattade åt att jag tajmade in precis när mitt namn ropades upp. Våra eminenta lärare stod de första dagarna och pratade om att skruva på rattar på narkosapparaten på känn och vi skakade bara på huvudet åt dem. Främlingarna blev snart välbekanta och två värmländska brandmän med nya ambitioner blev mina ständiga ledsagare. Jag har fått höra mer än jag nånsin velat och haft roligare än jag nånsin kunnat ana tack vare dem. De har förgyllt tidiga mornar på mörka bilvägar, oändligt många pastaluncher och blaskiga kaffepauser, timmar på hårda stolar framför PowerPoint-presentationer och de har gjort stunderna av frustration och turerna genom Karlskogas trafikljus till mindre plågsamma minnen.

De här sista dagarna har knutit ihop Örebrosäcken. Vi har gått från att bara skaka på huvudet åt att vi skulle kunna göra något själva till att diskutera läkemedelsdoser och tubstorlekar och vi har gjort våra lärare och oss själva både stolta och vemodiga. Örebronätterna var osäkra där ett tag i början av denna veckan, men nu har jag och brandmännen (eller förlåt, jag menar narkossköterskorna!) återvänt till Värmland med härliga minnen, en massa ny kunskap och en examen i bagageluckan.Förlåt till alla oinvigda, men om man klickar här kommer riktigt
 intern humor om vad narkossköterskor gör som de spelade för oss igår.
Att jag tycker den är så rolig måste ändå betyda att vi nog gjort en ganska lång resa ändå..

Intern humor är också vasen till blommorna som våra fina lärare dukat upp med i klassrummet; en tom gasbehållare
.
De hade ordnat med tårta, en garvallvarlig
sista tenta och symboliska rosor
.

Sista bilden på sista PowerPoint-presentationen,
jag instämmer helt


Den obligatoriska gruppsamlingen: två erfarna och resten nykläckta


RSS 2.0