stenbron i april

Fredagen den 24 april var dagen precis innan löven började slå ut på allvar. Under helgen exploderade sen alla gömda klorofyllstinna nya skapelser. Det här är precis före det hände så stadsbussen fick vara med och lysa upp färgskalan en aning för månadsbilden i april.


.

en lantlig herrgårdsveranda

Det började med Mårbackaperlagonerna och sen var balkongen i förvandling. Här kan stilen få bryta av lite mot resten av lägenheten och i år blev det blomvalet som styrde mot relativt okända marker för min del. Det är vitt, ljusrosa och lite blått och faktiskt riktigt mysigt. Klockan är snart åtta på kvällen och termometern visar 19,6 grader. Jag sitter härute och känner mig redo för utesäsongen på min lilla veranda, det är bara rosévinet som fattas! 


joy for jellybean

Nu har jag köpt mig en av mina födelsedagspresenter. Mycket märkligt och roligt att spendera pengar på något riktigt fint som man kanske egentligen inte behöver, men kommer att använda till väldigt mycket (cupcakes, småkakor, ost, plockmat..) och  under lång tid framöver. Tack ska ni ha: A, A, C, J, A, C, M & J! (nej, det var inte en musikskala det där.. men sjunger lite gör jag i alla fall. I helgen har det mest blivit sådana här toner)


Tvåstegs-kakfat från JellyBean

helgens meny var lax

Jag sa till mamma att jag ska sluta med att fotografera maten och koncentrera mig på att njuta av den i studen istället. Men sen kunde jag ändå inte låta bli. Jag ska bättra mig på den punkten. Fredagens lax var i grillpannan med spenatcouscous och igår slängde hon ihop en röra med pepparotsost och rökta laxstrimlor till de små bakade potatisarna och sallad med massa oliver. När mamma kommer på besök behöver man inte gå ut på restaurang!


why is a raven like a writing desk?

Alice behövde väl aldrig söka tjänst som servitris på den där tetillställningen väl?

Jag är nog inte som hon ändå. Jag skriver fåniga fraser i ett brev som ska vara personligt, men ändå professionellt. Jag suddar och går därifrån. Jag letar upp gamla anställningsavtal där timlönen låg på 73 kronor och summerar att jag snart läst sammanlagt 4,5 år på universitet. Jag låtsas kunna lite spanska, tyska och teckenspråk och börjar få en krypande oroskänsla att det lurar fler sådana lögnare i vassen, fler som jag - fast bättre på att ljuga. Eller ännu värre, sådana som faktiskt har riktig erfarenhet och känsla för det här med samspelet mellan flödesmätare och rotametrar. Sådana saker.

Jag börjar dessutom få sömnproblem igen och hör kommentarer från trygga kollegor eka i huvudet: "Du är modig du, jag skulle aldrig våga mig på ett sådant ansvar..". Nä usch, inte jag heller. Häromdagen opererade de en dam som bara hade en fungerande lunga. Igår var det pupiller stora som O, vilket betyder antingen jätteont eller jättesövd, och en bokstavlig berg-och-dalbana mellan gasmängd och blodtryck. Hujedamej

Nej, jag tror jag tar och läser Elle interiör istället och klurar lite på hur man blir inredare på IKEA eller nåt annat mindre skrämmande..

mellan kivik och simrishamn: just nu på mitt dataskrivbord

Det var sommarklänningar och sol. Från Teatergränd i Ystad till snabbversionen av Österlen över dagen. Vi köpte päronyoghurt, kycklingklubbor och potatissallad på ICA i Kivik och hade picknick på stranden. Det var semester på bästa sätt och förutom den lugna stunden på stranden hann vi flera obligatoriska stopp innan en kväll i det förunderliga Västra hamnen. Den här bilden gillar jag. Både för att jag blir påmind om vår Skåneresa (de där få riktigt varma dagarna i början av juli) och om den dagen då jag knäppte bilden, men också bara för att den helt enkel är ganska så cool.


Vem vill inte ha den adressen..?
This is for Fer:
I really like this picture that I took on a beach last summer during our holiday in southern Sweden

d: it is written

I mellanstadiet skrev vi häften om olika världsdelar. Jag gick till resebyrån och fick kataloger och klippte ut bilder och skrev och klistrade. När turen kom till Asien förundrades jag över den vita magnifika sagobyggnaden och bestämde mig för att om jag någon gång ska åka till Indien, då ska jag se Taj Mahal. Igår såg jag så mycket mer. Det är alltid en risk att gå och se en film med för höga förväntningar, men med Slumdog millionare infriades förväntningarna med lätthet. Allt mellan skratt och förfäran rymdes under de två timmarna och de åtta Oscarstatyetterna var verkligen välförtjänade. Taj Mahal, ett av världens nya sju underverk, är fortfarande med på min lista och nu jag har lärt mig att hålla i skorna när jag väl kommer dit..


bildkälla

en solskenshistoria

Man skulle kunna tro att den här dagen skulle innebära totalt fokus på anestesins värld. Tillbaka i förunderliga Spegellandet efter två veckors påskpaus, och en krypande ångest inför det faktum att det bara är fem veckor kvar av studenttryggheten. Men fokus förändrades någonstans mellan Herrhagen och sjukhuset. Det var då nycklarna bestämde sig för att de var alltför slarvigt nedstoppade i fickan och valde att hoppa av någonstans i farten. Mot ett litet äventyr sådär bland alla människor i rörelse en måndagmorgon. (Med på äventyret hoppade också passerkortet, tydligt märkt med mitt långt ifrån Svenssonanonyma namn..)

Redan då, innan cykeln lämnats olåst, polismannen informerats och kortet spärrats, skulle jag velat kunna spola tillbaka filmen. Haft tummen på rewind tills den lilla flickan dök upp där i rutan med sin mamma och räddade knippan undan klåfingriga tjuvar. Sen hade jag velat snabbspola fram till telefonsamtalet på eftermiddagen, det som kom mitt under hämtning av extranyckel, planering av låsbyte och allmän olustkänsla. Då hade fokus kunnat vara där det skulle under dagen.

Men det gör inget nu.

Jag har suttit i solen pch tystnaden på gården hela kvällen och njutit av alla problem som blivit lösta. Ärliga, hjälpsamma människor och en stor portion tur. Det gjorde min dag. Ungefär lika otroligt som solglasögonens spegling av takfönstret och den klarblå himlen..


This i for Fer: I was really lucky today. In the morning I lost my keys on the way to the hospital, but in the afternoon I got them back again!. A little girl and her mother had found them for me and saved me a lot of trouble!

skattjakt till blåsippsbacken

Något som är minst lika roligt som att själv bli firad över trettiostrecket är att göra detsamma för någon annan: Planera, förbereda och göra dagen alldeles speciell. Oj så roligt! Söndagen blev en spännande jakt efter ledtrådar på väg längs Vänerns södra strandkant. Jordgubbsvinet låg i bäcken på kylning och presenterna upphängda i trädet. Picknickfiltarna var utbredda i solen och bergsprängaren spelade bortglömd musik från radio city love songs och gamla blandband. Ett förseglat brev från dåtiden, födelsedagsbarnets favoritfika i tårtversion och Varuhusets alla karaktärer återupptäckta. Det var barnfamiljerna, pensionärerna och vi. Det var kalas i blåsippsbacken.
This is for Fer: We celebrated Å´s birthday, in Mariestad, during the Easter weekend. The wheather was wonderful and we had planned for a picnic and lots of surprises for her!

back in the saddle again

Är det någon som undrar hur en perfekt eftermiddag i april stavas?

Helskodda ridbyxor  Solsken  Tölt, trav och galopp  Mat i en skogsglänta
Söta hästar med isländska sagonamn: Landi, Hrimsjarna, Embla och Fála


Morgondagen stavas: Värk i hela kroppen och skavsår. Men det var det verkligen värt.

words and thoughts and thanks

Jag skriver här först och främst för mig själv. För att få utlopp för kreativitet, fånga fina stunder och samla positiv inspiration. Ända sen vår ABC-figur "Basken" fick ge sig ut på åtskilliga äventyr via min penna på lågstadiet, har språkglädjen varit en trogen följeslagare. Känslan när orden kommer till liv liksom av sig själva är speciell och genom att skriva här håller jag den levande. Dessutom får kreativiteten nu också rejält nytt bränsle via kameralinsen, vilket är riktigt roligt. Men även om jag gör det för mig själv i första hand så blir det ändå så mycket roligare när man får något tillbaka. En reaktion från någon som har läst, tänkt och säger det i en enkel kommentar. Det betyder en hel del. Faktiskt. Och nu har jag dessutom fått en utmärkelse av bästa Mademoiselle Moyenne. (Hon är snart färdig språklärare och det känns nästan som jag är tillbaka i skolan och har fått högsta betyg.) Tack för det!


[fabulous-blog_33580631.jpg]

perspektiv var det ja

Cappuccino i pappmugg, Morgonpasset i P3 i högtalarna, solen på väg högt upp på himlen och bilen på E18, med riktning söderut. Fick av någon anledning tillbaka känslan från den där morgonen i juli.. Måste ha något att göra med ljus och värme, en ledig dag framför sig och att bryta mönster och göra något annat. Att kunna ta bilen och en stund senare sitta på trappen hos Gracel och lilla A i bara tröja och promenera i välbekanta kvarter och prata om det som dyker upp i huvudet för stunden, det är lyxkonsumtion i ordets rätta bemärkelse. Likaså att gå från tandläkaren och kunna andas ut ett tag till, stanna till och förgylla mammas arbetsdag en kort stund och att äta Klings polka- och lakritsglass på torget innan hjulen rullar tillbaka samma väg de kom, nu med Vänern på vänstersidan och i-poden som förträfflig underhållare.

för varenda unge

I lördags var jag lättpåverkad. Och det handlade inte om några starka drycker. Jag såg intervjun med den australiensiska filosofen Peter Singer på Nyhetsmorgon. Han har skrivit en bok som heter "The life you can save"  och menar att om alla (som kan) tar ansvar och hjälper till så skulle det gå att minska den extrema fattigdomen i världen drastiskt. Han skänker själv så mycket som 30% av sin inkomst till välgörenhet (men tycker att summan såklart ska vara baserad på vilka förutsättningar man har). Finanskris, skuldkänslor och lyxkonsumtion. Han har bra svar på alla motargument och jag låter mig faktiskt övertygas. Om jag utan att tveka kan lägga 100 kr på en lunch på Koriander, på ett brunt, flätat skärp eller på en matkasse med kolsyrat vatten, mörk choklad och färskpasta så har jag verkligen utrymme att ge detsamma till unicef. Det handlar egentligen bara om att bestämma sig hur man vill prioritera om man vill vara med och ta ansvar för något större än den egna lilla värld man har omkring sig

UNICEF-nålen för varenda unge (PIN2009), bild 1

bekanta röster och tomatsoppa

Lyssnar på fjärde spåret av Mount Pleasure. Moneybrother sjunger "I been here before, too many times I know.." Och någon svarar: "I never came around if I knew you stayed round in these parts of town..". Jag tänker: vad hon låter lik Ane Brun.. Hmm. Jag känner visst till vissa delar av skivsamlingen bättre än andra.. . Men fina ihop låter de verkligen. Den 15 April kommer nya skivan "Real control". Om den säger han: "Alla människor har sånger i sitt hjärta. Så här låter det i mitt!" Dessutom släpper han samtidigt en alldeles egen tomatsoppa. Tokigt men sant. Han gör det han känner för helt enkelt. Så som alla borde göra.


Det går att läsa mer på hemsidan där jag också hittade bilden.

abril maravilloso

 Jag har tagit fram skinnjackan och
gjort mangosmoothie för
första gången på riktigt länge.
Det är fortfarande lite dagsljus
kvar därute fast klockan är åtta och
snart sopar de gatorna från allt vintergrus!
This is for Fer: The spring has arrived in Sweden!
Every year it brings the same wonderful feeling.

rocky horror, rocks!

Varenda gång (fastän det är alltför sällan mellan gångerna) jag går på teater, musikal eller konsert kommer samma fråga. Varför ser jag inte till att få till fler sådana här tillfällen; när händerna klappas alldeles trötta och varma och när man ler och stampar takten och nästan känner att man vill vara med däruppe på scenen för att det är så medryckande och bra?! Vi firade fru Södermans födelsedag ett antal månader senare än den inföll, men den här presenten var nog värd att vänta på. Först kalasfika med marängsviss i miss V:s fina svartvita kök och sen: THE ROCKY HORROR SHOW med Värmlandsteatern. Man kanske skulle läst på lite, och tagit med rekvisita i form av tidning, ficklampa och gummihandskar.. men å andra sidan var det underbart roligt att komma helt oförberedd, utan en aning om vad som skulle hända och bara uppleva musiken och showen och hela spektakelt!
RSS 2.0