trouble is my friend

I onsdags när jag hade sista patienten precis innan jag fick jobb så gick allt precis som det skulle. Det krånglade inte med någonting och när patienten var sövd, luftvägen säkrad och gasen på så tittade jag och min handledare på varandra och undrade om det var något vi glömt. Jag har fått lära mig den svåra vägen. Det har inte direkt varit en blank isbana att glida fram på, inga curlingborstar eller slipmaskiner. Rinken har snarare varit både välsandad, gropig och knölig.  Alltid har det varit något speciellt, någonting som gjort att förloppet inte blivit helt normalt. Vad normalt nu är.

Man skulle nog kunna säga att australiensiska Lenka sjungit soundtracket till hela min praktikperiod: Trouble is a friend. För uppenbarligen har det ju gått bra ändå. Efter den patienten i onsdags kom den där stunden som kommer vara riktigt svår att glömma: När min handledare precis hade avslutat samtalet där hon avgjorde min närmaste framtid och kom tillbaka med en min som var ovärdelig. Hon fick inte säga något, men ansiktsuttrycket sa allt. Nu åker jag på examensvecka i Örebro och sen börjar den riktigt svåra skolan. Den på egen hand.

Lenka - Lenka - Musik

fototema: grafiskt

Vi trodde vi hade valt ett enkelt och konkret tema när vi bestämde oss för GRAFISKT, men det var inte så självklart som man skulle kunna tro. Här är några av mina som fick godkänt i alla fall.
stenbron i maj

Jag önskar nästan att bilden kunde fånga känslan som är ute nu. Lukten av syren i luften som blir så intensiv om kvällarna och värmen i vinden. Att det är den grönaste tiden nu går dock inte att missa i bilden som är tagen alldeles i slutet av maj. Det är försommar och det är härligt.


du är bäst

Igår var en stor dag. Lillasyster Hyster firade sin sjukgymnastexamen. Hon tävlade med solen om att stråla mest och jag tror hon vann. Det var sex år sen jag var i samma situation men känslan av hur det var kom tillbaka där i kyrkan som om det var igår: Lättnad, saknad, förhoppning och nervositet. Den här gången kryddat med en oerhörd stolthet, tusenfalt delad glädje och rörda känslor. Guldkompassen får du lägga tillsammans med de andra sakerna i verktygslådan så kommer de första stapplande stegen på dina sjukgymnastben gå så bra. Det vet jag.

Hon har dessutom lärt sig av mamma hur man ställer till med fint kalas:Grattis igen med en särskild hälsning från Salem

det här är inte slutet, det är bara början

Näst sista dagen, under sista veckan (på övertid  till och med!) i Underlandet kom tillslut beskedet. Anestesihorisonten tar inte slut om en vecka när tårtan är uppäten i klassrummet i Örebro. Jag behöver inte ta ut oönskad semester eller leva på sparpengar och inte heller tvinga iväg mig till Norge, akuten eller Näva för att få någon lön. Nej jag får sätta igång med en gång och göra det jag tränat inför HELA året. Det är inte så lite snurrigt just nu så jag nöjer mig med att säga så så länge.
Jag har fått nytt jobb idag!


När jag var på praktik på operation öst kallade jag det för Spegellandet (som Underlandet i väst, fast annorlunda). Det här fönstret, som har spegelglas istället för vanligt och som jag fick syn på förra veckan mitt i stan, det kanske är det som är dörren till Spegellandet..  en sån tur i sådana fall att jag hittade dit!

 

rockande poppande positivitet

Musik gör sannerligen skillnad för humöret (yes ideed!)

   Hot Fuss - Killers - Musik Though, I'm Just Me (New Edition) - Hirasawa Maia - Musik  
   Howl Howl Gaff Gaff - Shout Out Louds - Musik Songs Of A Ragdoll - Miss Li - Musik  
Killers: Smile like you mean it     Maia: And I found this boy     
Shout out louds: The comeback     Miss Li: Gotta leave my troubles behind    och så två extranummer..
Det Är Så Jag Säger Det (Copy Protected) - Hellström Håkan - MusikI'm Indian - Räisänen Timo - Musik
Håkan: Kom igen Lena!   Timo: Fear no darkness, promised child

ok baby det är dags att vi ska vinna allt

Jo, jag samlar på positiv energi för att hitta tillbaka till optimismen igen. Utan optimism kommer man inte långt. I hamnen fanns det en hel del att hämta. Där fanns den underbart söta ägaren till denna skon och hennes föräldrar i båten. Vi åt glass, drack te och gick runt i blåsten på jakt efter grafiska motiv till nästa veckas fototräff och glömde nästan helt bort tiden. Det är lätt att få bekymmer att försvinna när en liten tjej vinkar, sjunger och visar sina två små tänder i underkäken. Idag var första gången jag hörde Simon Norrsveden. Har inte riktigt bestämt mig än om jag gillar hans ljusa röst och poppighet, men i jakt på optimismen gör sig den här låten rätt bra ändå.


benvenuto a Roma

Trevligare än jobbångest var att försvinna till Rom för ett par timmar häromdagen. Få sightseeing av kyrkor och piazzor bland änglar och demoner medan mr Hanks löste symbolikens gåtor i en sann Hollywoodförpackning. De mysiga gränderna i Travestere, de bästa pizzeriorna och den underbara glassen lämnades åt fantasin, men Rom kallade på mig från bioduken. Det sa "glöm bort bekymmer och funderingar, tacka ja till inbjudan från Ilaria och kom hit istället". Och, visst det vore en alldeles förträfflig plan B det, även om den varken bringar in pengar eller håller särskilt mycket länge än en helg..
St. Peter's Square, Vatican City (1992) by mambo1935.

bildkälla

do something

Jag behöver klara besked. Orkar inte längre sväva i osäker ovisshet och en kanske helt obefogad hoppfullhet. Känns lite som att jag ramlat ner mellan två stolar och inte vet hur jag ska ta mig upp. Som ett maskrosfrö utan plan och förankring. Separationsångest och verklighet slår emot som en varm pust från en överhettad bastu. Har jag varit alltför upptagen med nuet eller helt enkelt naiv? Levt på något som bara fanns i fantasin, i en skyddad värld av optimism och tilltro. Fullt fokuserad på att klara av varje dag utan energi kvar att fundera över nästa.

Vad jag ska göra måndagen den åttonde juni är det ingen som vet och istället för att se det som ett spännande äventyr ger det just nu bara magont. Om jag inte hade haft skyddslinor, nät och hjälm skulle jag varit tvungen att sparka mig på smalbenen tidigare. Jag skulle kanske ha behövt det. Istället för att gå dit i eftermiddag, dit där jag helst nu vill vara och låtsas som att tiden inte rinner ut, är det nog bäst att jag stannar hemma och får lite perspektiv, så jag verkligen inser att det snart inte längre är en tillflyktsort. Min trevliga, skyddande bubbla är på väg att spricka och jag kommer att skrapa händer och knän ordentligt om jag inte är förberedd.

Har nog varit lite för mycket värmlänning med ett "det ordner säj.." devis, men nu lyser det västgötska ursprunget igenom. Det är dags att tag i det här och göra nåt. Typiskt bara att en långhelg kommer emellan insikten och möjligheten.


rester från måndagen

Egentligen känns det som jag gjorde slut på ord för den här veckan redan i måndags kväll. Då åt jag Fox-kolor, bilar och lakrits och skrev en sex sidor lång rapport om den praktiska examinationen som jag gjorde på förmiddagen. "Uppsövning" är väl egentligen fel ord , eftersom man brukar säga att man söver ner, men ändock upp till bevis att tretton veckor i Underlandet givit någon form av utveckling och resultat. Att jag kan vara ensam värdinna för tepartyt om ni så vill, eller åtminstone styra upp situationen och ta hjälp när festen urartar.

Ingenting gick nämligen som planerat med patienten. ALLT krånglade och var svårt, till och med för operatören. Men det gick ändå och det är det som är huvudsaken! Alice blev inte utvisad från det underliga landet. Och visst är det en oerhörd skillnad från den där första gången när ett laryngoskop sattes i handen på mig, men känslan av att någon snart kommer att ertappa mig med att jag bara är där och låtsas kommer nog ändå sitta i länge.. 
 

söndagsfika på konditori kungsgatan

Det börjar märkas att jag suttit mycket här vid tangenterna i helgen.. Egentligen är det ju annat jag ska knappa in än orden här, men nu har jag ju faktiskt lovat att visa den härliga, somriga pajen jag fick förut. Annars vore ju liksom vitsen med att dra fram kamerorna där innan vi kunde börja helt ogjord. Skönt att se att det inte bara är jag som är stollig med det här.. Visst lyckades han bra, vår konditor, det var värt att vänta på! Men jag kommer snart igen för nu har jag fått mersmak.. på både trevligt sällskap och gott fika (utan att man behöver diska efter sig!)


jens, martha och joel i det gröna

Ja, men det lyckades ju faktiskt med en stilla förfrågan! Jag tog med med mig JensMartha  och Joel ut för att förbereda mig lite för morgondagens praktiska examination i gräset (det blir ju mer autentiskt då, med allt det gröna menar jag!). Nu tar jag dock en paus till förmån för den sedan länge utlovade pajen hos Miss V.


som i en saga av astrid lindgren

På dörren här till vardagsrummet har några foton blivit sittande. Det är tidigt 80-tal i farmor och farfars kök i Ekedalen och det vilar något magiskt över minnet. Antagligen för att det inte längre finns kvar. Huset flyttades efter att det såldes och sen brann det ner.

Kastanjeträden uppe i backen och krusbärsbuskarna i landet. Fänrikshjärtan och björnbär längs husväggen och bersån som sällan användes. Garaget som luktade ved och fukt och vars dörr fungerade som låtsashästar åt mig och mina systrar. Grusvägen gick runt det stora huset och på verandan kunde man gunga i hammocken och dricka saft. I köket, där jag står på bilden, fanns torkade äppelringar och druvsocker i skåpet och på menyn stod våfflor med hjortronsylt. Inne i finrummet låg alla barnböcker i den stora byrån och på farfars kontor kunde man hämta det gula Alfapetspelet med träbrickor. Trappan till övervåningen var beklädd med heltäckningsmatta och det fanns rum för alla. I huset brevid hade det varit en affär och där bodde den lurviga hunden Frida.. Ja, ni fattar. Jag gillade stället. Idyll i barndomsförpackning. Ett välbevarat minne.andra sofiadagen på nätet

Vi har tagit en liten paus i det kreativa kaoset. Var hittar man effektivitet och organisationsförmåga när det är intressantare att diskutera verkligheten och jämföra erfarenheter? Födelsedags-Steltontermosen och dess innehåll är en viktig ingrediens på fredagarna. Utan kaffe blir det inte många PM-rader skrivna.

Kanske får det bli en tur till Hanna Larsson snart för det obligatoriska namnsdagsfikat också. Idag för ett år sen skrev jag mina första bloggrader någonsin. Jag visste knappt varför jag började och hade ingen aning om hur länge jag skulle fortsätta. Nu har jag ett helt år av ord och bilder. Inte på långa vägar allt och inte heller några måsten. Det är inspirationen som styr och jag bara följer med, men nu är det bäst att återgå till diskussionsskrivandet igen så vi blir färdiga någon gång.psst..!

Kom här en stund och slå dig ner på bänken och berätta hur du har det och var du håller hus. Jag känner lukten av dig så fort jag kliver utanför dörren. Du luktar blommor i massor. En underbar parfym. Så du kan ju inte vara långt borta. Men, du ska veta att mina filtar, vantar och tjocka strumpor behöver få lite semester nu. De har varit med länge och genomlidit falska förhoppningar om vila vid flertalet gånger. Så ta nu modet och kliv fram ordentligt innan sommaren kommer och tar över för dig. Du är så välkommen så!


spotted at last

Jag fick en inbjudan till det nya innestället. Så nu håller jag på och upptäcker spotify. Än så länge har jag nog inte fattat vidden av det hela. Inte insett vilken skattsamling det är eller kanske vilken karta man ska använda för att hitta rätt i djungeln, vart man ska börja..? Hittills har det blivit lite mer udda sökningar. Som den helt oväntade upptäckten att coola Kate Winslet visst kan mer än att vinna alla priser (vid 5:52) som går i år.

thinking outloud: a special note for you

Idag blev jag påmind om att andra faktiskt inte kan höra vad man tänker. Jag är så upptagen med att uppleva allt att jag inte insett att jag kanske borde dela med mig av mina tankar till de som guidar mig där varje dag genom Underlandet.

För sju år sen var jag med och såg min allra första operation. Jag kommer ihåg att jag var så fascinerad över hur de kunde koppla ihop en artär och en ven på underarmen till en fungerande dialysfistel. Inte visste jag då att det fanns något som var ännu mer fascinerande där på andra sidan skynket. På narkossidan. Jag hade inte en aning om att det kunde vara så oerhört intressant, spännande, roligt och lärorikt som det faktiskt är. 
 
Från allra första dagen på op väst (ja, det är så Underlandet kallas i verkliga världen) har jag känt mig välkommen, inkluderad, omhändertagen, utmanad och uppmuntrad. Och från den första dagen har jag längtat tillbaka så fort jag gått därifrån. Det är inte lätt att vara handledare, (tro mig, jag vet det också!) och särskilt kanske inte till en sexårig sjuksköterska som inte riktigt tror på sig sjäv och måste dras igång som en gräsklippare innan den går självmant.. men jag har flera gånger undrat hur jag kunde ha sådan tur, att det blev så bra: L och P (S också för den delen) får utan tvekan allra bästa betyg (5 masker av 5 möjliga! och det säger jag inte bara för att det är bedömning på måndag) av mig. Ett rent privilegium. Och jag vill verkligen inte att det snart ska ta slut.

Så nu vet ni.
Ifall jag fortsätter att tänka tyst..


Den vita kaninen i full färd med att guida Alice rätt i Underlandet.
(Men, nej, jag ser er verkligen inte som vita kaniner, jag lovar!)

bildkälla

frustration wipeout

Vi tar en bild från köket för att sudda bort frustrationen lite.Som jag sagt förut så skriver jag här i första hand för mig själv. Att ni vill läsa och lämna
kommentarer och ge respons på olika sätt är bonusen som gör det alldeles extra roligt!
Men det blir mycket narkos och praktik nu oavsett om det är intressant eller inte, 
eftersom det upptar mesta delen av mitt medvetande för närvarande.

Lite svart, vitt och röda accenter med teakbakgrund kan jag ju ändå bjuda på.
Det blir i alla fall jag lite gladare av!

motion fick jag åtminstone

Jag gick ut i majkvällen för att skaka av mig frustrationen och släta ut rynkan i pannan. Coldplay tried to fix me. Det var nästan så att stegen bytte gångart där ända bort till Borgmästarebron i jakten på handlingskraft och kontroll. Kanske var det de uteblivna solglasögonen och kisandets fel att rynkan inte försvann. De djupa suckarna byttes i alla fall ut mot snabbare andningfrekvens och vid muséet blev benen stumma och uttömda på energi. Men Chris Martin lyckades ändå inte riktigt. Jag hittade inte vad jag sökte där längs med Klarälven. Pannan är fortfarande skrynklig, trots att solen försvunnit bakom hustaken. Det börjar bli bråttom nu och jag måste säga det högt så att jag fattar det.


helgen mellan hägg och syren

Det blev nog en liten paustryckning när helgen kom ändå. I vägen för examinationsångesten kom en etikresa till Örebro med efterföljande långlunch. Det kom solsken, ljusa byxor med lappen fortfarande kvar, rosévin och lakritskonfekt. Ett besök i en alldeles underbar lägenhet med nya och välbekanta ansikten och oväntat goda smaker. På Koriander fick jag visa legitimation och där spelades Moneybrother, Katy Perry och Lejonkungen. Pausen fortsatte med amerikanska pannkakor och lönnsirap, läsning i stadsträdgården bland de magnifika magnoliaträden och en promenad hemåt i en milt vårregn. Dropparna la sig så försiktigt på kinderna, det luktade våt asfalt och blommor och plötsligt uppenbarade sig den där magiska bågen av färger mot himlen..
the opposite of attraction

"Attraktion är generellt en dragningskraft som flyttar ett objekt till ett annat."

Det blev svårt, vårt nästa fototema. Inte på långa vägar lika enkelt som "vårtecken", som jag var lite sen med att publicera. Alla hade vi svårigheter med inspirationen, eller kanske var det brist på modeller och motiv och frågan om det skulle vara abstrakt eller konkret. En utmaning blev det verkligen och det ska man ju förstås inte fly undan ifrån.
This is for Fer: Sorry for the poor English update lately. I guess I've been a little lazy. The theme for our last photo session was "Attraction" - abstract or not, this became a difficult theme for all of us. The inspiration was not the best, but here are some of my pictures.

stop all the clocks

Det är verkligen inte en Funeral Blues av W H Auden, men jag har fått inledningsraden av hans dikt i huvudet och den vill inte ge sig av. För det är just den känslan som jag har; viljan att stanna tiden lite och inte låta dagarna flyga förbi medan jag häpet undrar vart de tar vägen. Jag vill vara kvar där jag är just precis nu; få vara student i Anestesilandet ett bra tag till innan jag blir sparkad ur boet. 
 
Jag passar därför på att fånga stunden här en smula, i värsta Hollywoodstil. Det var lite så nu ikväll nämligen. Efter en mulen, regntung dag lyste plötsligt solen in i korridoren som en gigantisk strålkastare i ansiktet på oss. Jag hade morskat upp mig lite, etablerat en plan och det var en riktigt rolig kväll på många sätt. Så nu trycker vi på paus en stund.

caffè italiano

Det var i Italien jag slutade med mjölk i kaffet. Jag hade nyss kommit tillbaka från USA med en vana för "Coffee Vanilla" eller "Hazelnut" i en ljusbrun ton. På morgonen serverade Ilarias mamma kaffe från den silvriga kannan på spisen och när jag frågade efter mjölk skakade de bara på huvudet åt mig. Så jag anpassade mig och även om jag uteslöt sockret de erbjöd så var det riktigt gott, särskilt till de söta kexen som också var på frukostmenyn. Det tog faktiskt lång tid innan jag kunde uppskatta en cappuccino eller någon annan mjölk i kaffet efter det. Innan jag åkte hem köpte de en egen liten moccabryggare åt mig. Varför jag kom att tänka på den nu den här gråa förmiddagen när jag egentligen bara skulle koncentrera mig på att läsa om muskelrelaxantia vet jag inte, men sen stod den där rykande på spisen och levererade både kaffe och trevliga minnen.abra..vasadu?

Det är ju liksom meningen att säcken snart ska knytas ihop nu när det är knappa tre veckor kvar av praktiken. Men hur i hela friden knyter man ihop något som svämmar över alla breddar?

Tänk om man kunde göra sig av med lite onödigt vetande till förmån för språk, geografi och beteendekunskap i Underlandet. Om man kunde glömma bort att Norrbottens landskapsblomma är åkerbär till exempel, det har jag ju föga nytta av. Likaså skulle jag klara mig fint utan att komma ihåg vad jag hade för kläder på mig på min tjugoårsdag i USA och att middagen då bestod av Subway seafood. Det skulle bli lite mer utrymme för påfyllnad av det latinska ordförrådet då till exempel. Att abrasio betyder skrapning och -ectomi är avlägsnandet av något var alldeles nyss lika främmande för mig som vad skillnaden mellan hypafix (tejp) och hypoxi (syrebrist) var för nio år sen. Man glömmer fort bort vad man förut inte kunde.

Igår blandades kejsarsnitt med en perforerad blindtarm och en central venkateter. Idag har vi tagit hand om femåringar med öronbekymmer. Det är HELA kroppen, HELA åldersspannet och HELT enkelt alldeles för mycket för att få rum i en säck. Den får faktiskt fortsätta vara oknuten och när jag står där som en fågelholk (ja, det händer ofta!) ska jag i fortsättningen tänka att informationen far som på en blank bowlingbana eller en motorväg rätt in i hjärnan och slår ut sedan länge arkiverade antikviteter. Strike!


fin de semana feliz

Balkongen räcker inte riktigt till om man vill ha sol mer än två timmar på kvällen. Men om jag bara går några hundratal meter hemifrån finns både Klings glass, sol och vatten! Den här vårhelgen växlar ordentligt. Valborgskvällen blev jordgubbsvin på balkongen och vårbrasa på Café August. Fredag var trevligt arbete, både skola och extra på Näva. Idag är det lördag och nu går färden mot kalas i Mariestad. Söndag kväll kan jag inte hålla mig borta från praktiken längre.

Trevlig helg!


en veritabelt bra dag på narkosen

Det var en operationssjuksköterska som gick i pension igår. Hon gjorde sin sista dag efter ett helt arbetsliv på det ställe som jag fortfarande ser som ett Underland. Undra om hon fortfarande kommer ihåg hur det var att stå där. Nyutbildad. Oerfaren. Osäker. Med framtiden framför sig precis som på det här underbara kortet som Mademoiselle Moyenne fått.

Även om jag inte vill något hellre än att radera ord som kanske, nog och eller ur min vokabulär och fatta beslut med säkerhet och pondus, så vill jag aldrig glömma bort hur det var när jag precis ramlat ner i kaninhålet. Ödmjukhet och respekt för det man gör är bland det viktigaste att behålla.

Igår skickade jag bokstavligen ut min handledare från operationssalen när jag kände att jag hade kontroll över situationen. Med nästa patient var kontrollen som bortblåst och väsentliga moment glömdes bort till förmån för allt annat som hände. Sen gick jag ut i förrådet och övade mig att vrida på rätt skruvar på narkosbågen. Om jag så jobbar med det här tills pensionsåldern så kommer jag aldrig bli fullärd men det går i alla fall hela tiden framåt. Varje dag lär jag mig nya saker och dessutom får jag bekräftelse på att utvecklingen också märks utåt. Det måste vara det som gör det här äventyret så otroligt roligt, för så mycket läckage av lustgas kan det aldrig förekomma!
Bildkälla

våren på nära håll

Det var ett ganska givet tema inför vår nästa fototräff. Att leta vårtecken måste vara en svårbegriplig sak för någon som inte bor på en replängds avstånd från polcirkeln. Men i Sverige är det likadant varje år. När snön börjar smälta och solen värma står svenskarna i farstun beredda med solglasögon på näsan och glasspengar i fickan. Min version av våren i bilder blev bland annat så här:


RSS 2.0