it moves me

Som vanligt i slutet av en säsong av "So you think you can dance" måste jag bara säga något. Något om hur jag tittar, fascineras och håller med Adam Shankman när han pratar om dansens betydelse för kulturen. Samtidigt som jag egentligen har rätt svårt att greppa vad det är som gör att det är så rörande att se på. Det bara är så. Jag önskar jag kunde röra mig som dem, men får nöja mig med begynnande träningsvärk bara två ynka timmar efter mitt första BodyBalance pass någonsin. Inte direkt någonstans i närheten av Jacobs jeté om man säger så. Body in balance coming right up, please!




amb-vub i spegelland

Note to self: Det är dumt att prata allt för mycket samtidigt som man söver. Dokumentationen hamnar efter, lätta saker blir plötsligt svårare och insikten om vilken koncentration som faktiskt krävs slår tillbaka som en boomerang. Handledning är roligt när man har med sig en intresserad student, men definitivt en träningssak precis som allt annat.


matlagning på franska


Å vad jag har provat massa ny mat i helgen. Allt i Leilas guldkantade regi. En riktigt inspirerande bok som typiskt nog finns på bokrean just precis när jag köpt den. Nåväl, jag kommer ju ha glädje av den oavsett och har redan haft dessutom. På fredagen gjorde vi chevré chaud, stekt dubbelpanerad chevréost (som inte gör sig så bra på bild) med sallad på haricot verts, spenat, gröna oliver och valnötter. Sen blev det efterrätt. Kanelbruschetta. Hör bara hur det låter, eller snarare hur det smakar: Smörstekt kanelbulle med vispgrädde, turkisk youghurt, mandelmassa och bär. På lördagen köpte jag mitt allra första nät musslor. Moules mariniers enligt Lindholmskan. Kokade i grädde, vitt vin, dragon, persilja, scharlottenlök och selleri. Med valnötsbröd till. Och buffelmozzarella med tomat. Mmm. Ja här helgen blev god. Mycket.


snowed in

Det blev ingen tur nedåt Västergötland och Vargön den här helgen. 45:an är ofarbar och högklassade varningar från SMHI är tydligen bäst att ta på allvar. Vädret har en stor makt över oss och vad vi kan göra. Så har det väl alltid varit. I alla tider. Jag och Ms Charlotte trotsade i alla fall varningarna om vintern en smula och åkte till Plantagen för att drömma om vår bland fröpåsar och tulpaner. Gräslök och persilja i påse och små söta pärlhyacinter. I kväll gör vi musslor, moules mariniers, med valnötsbröd, chevréröra och tomat och mozzarella istället för middag med vännerna i nya huset. Innan dess sitter jag i soffan och lyssnar på P3 Svea. Dricker varm choklad med muscvadosocker och kardemumma och läser Tove Janssons Trollvinter och låtsas inte ens för ett ögonblick att yrandet därutanför inte har med saken att göra.




that's the way.. aha aha.. i like it, aha aha..

Det har varit en helg fylld av människor och möten och trevligheter. Av systerbesök, sushi och mousserande. Tävling i vem som kan prata mest under tevekvällen. Marsipanchoklad, brieost och portvin. En lördagförmiddag som skulle blivit super om inte lite yrsel kommit i vägen. Mästerkockduon i köket svingade ihop en lunch när det slutat snurra. Beatles, Ted Gärdestad och Tobias Fröberg i högtalarna. Fast inte alla på en gång förstås. 

Trevligt till och med att få skjutsa dem vidare till kvällsfestligheter innan jag själv fick middag serverad av andra mästerkockar. Belöning för husvakteri och snöskottning med ädelpasta och ugnskyckling innan lyxig pavlova. Presenter från fjärran östern. Syster Hyster och P hemma snart efter mig och prattävlingen fortsatte både före och efter nattsömnen. Nespressosmaker avsmakade i omgångar tillsammans med mer marsipanchoklad. Skicka iväg dem hemåt på söndageftermiddagen och önska att de inte hade så långt att åka. Att det skulle gå att göra sånt här lite oftare.

Sen vidare i solskenet till ett möte med underbara tidigare arbetskamrater som nu är goda vänner. Sötaste lilla fröken Söderman som får alla att le. Fika i överflöd. Timmar som fort blir många på rad innan hemfärd i mörkret. Planering med en annan vän för en endorfinrik vecka. Fördela den korta del av veckan som är fritid, innan det blir helg igen. Till sist lite egen tid. Söndagkväll i soffan. Mannagrynsgröt och grönt te. Zeitgeist och potatisstjärnor. Med Isa och Merlin och dr Quinn som bästa tillräckliga sällskap.


you can have the univese if I may have italy

Vi var på Vapiano på Sturegatan på lördagen efter filmen. Ganska hög ljudvolym, men trevligt och kul med annat koncept. Ett kort vid ingången och sen kunde man gå runt och hämta mat och dryck och efterätt och allt man ville ha och sen betala vid kassan när man gick vid utgången. Inte alls mycket pengar. Basilikakrukor stod mellan borden i långa rader och på höjden. Vi åt pizza så som den ska vara. Och tiramisu... åå.. Trevlig påminnelse om veckorna i Italien för en evighets sen.. när vi gjorde egen tiramisu i Ilarias kök och gick och åt pizza i Travestere, och jag smakade den italienska versionen för första gången. Trevligt sällskap hade jag förstås även i lördags och det var också en slags reunion på något vis. Vi tre igen. CSA. Bella notte!




lillskrutten 2 år idag





"Sjukligt social" blev han kallad senast idag. Han spinner åt ALLT, äter så fort så att man tror han har bulemi, tar varenda strumpa han kommer åt och har den sötaste prickiga mage man kan tänka sig. Precis lika dumsnäll som sin "gammelfarbror" Månzo var, är han. Innan han föddes var arbetsnamnet Eskil, nu är det Merlin (bror till Gandalf och Dumbledore i trollkarlskullen) han lystrar till, i alla fall när han är på det humöret. På nedersta bilden (som syster M tagit) är han inte många veckor gammal och hade ännu inte träffat Isa. Nu brottas de för fullt på vardagsrumsmattan. Kanske hon låter honom vinna idag när det är hans födelsedag.

långt ifrån drottninggatan

Vi tog en busstur till Djurgårdsbron och sedan en promenad i solskenet längs Strandvägen. På Svenskt tenn gick vi omkring och tittade som om det vore ett museum. Och det är det ju nästan. En svensk designinstution. Med därifrån kom Josef Franks Manhattan och Mirakel. Mönster som ska få förgylla många måltider. Vi åkte till Vasastan och åt på Sibiriens soppkök och tittade i skyltfönstrena längs Sveavägen. Gick in där det såg trevligt ut. På lördagen fikade vi tillsammans med Östermalmare och shoppade på Urban outfitters. En tröja som troligen kommer att få vara med på mycket framöver var lätt att öppna plånboken för. En extra krydda i påsarna var bananbalsam från Body Shop. Riktigt roligt att inte ha några måsten. Att inte springa in och ut på jakt efter något man inte hittar och sen vara missnöjd med dagens resultat. Långt ifrån tidigare ångestfyllda dagar på Drottninggatan.





it's fantastic


Ok, jag har sagt det förr, men nu säger jag det igen: I love Meryl Streep! På Golden Globe galan när hon vann för bästa skådespelerska i Julie och Juliet sa hon att hon skildrat så många fantastiska kvinnor genom åren att hon lätt kan misstas för att vara en själv. Suset i publiken talade dock bara för en sak: att det är hon som misstar sig. Nog för att man får skilja på person och prestation men mer ödmjukhet än så får man leta efter i nöjesbranschen.

Det var bara tre andra skådespelerskor nominerade i kategorin eftersom hon även fått en för nyaste filmen "It's complicated" som vi såg i helgen. En bra film kan vara så mycket. Den här var helt igenom härlig och skrattsmittande. Därtill ett visst mått allvar. Det var längesen jag blev så glad av att gå på bio.

på karneval i venedig

Jag och Alexthegirl for till Stockholm och Nynäshamn för en helg med Sofia. Vi begav oss vidare till en kväll i Venedig för Carnevale med Spaghettioperan Regina. Publiken uppmanades att bära mask och utklädnad. Det bidrog ordentligt till mystiken och den festliga stämningen. Fast det var allt lite svårt att se maten på tallriken, men tillslut slank den ner ändå. Operabiten vet jag inte om jag blivit men det var en riktigt annorlunda och kul kväll och oj vad fascinerande vilka toner som kan komma ur en enda människa.

details from a kitchen



Något mer än att koka ett ägg borde man kanske göra i ett kök under en kväll..
men idag blev det inget mer ätbart förutom genom kameralinsen.


RSS 2.0