happy new year of possible thingsNollnio var året då jag ramlade ner i Underlandet. Och blev kvar där. Året då jag lämnade den trygga flodbädden för en galen tillvaro bland tepartyn och kortspelskrocket. Och hittade en plats där. Året då Alice fick vara min följeslagare i den till synes omöjliga djungel av nya ord, redskap, läkemedelsdoser och helhetstänk. Och min hjälp till insikt om att det faktiskt inte var omöjligt.

Jag gillar den där känslan när man själv ger sig en sådan utmaning som man inte riktigt vet om man ska klara. När man kastar ankaret utför stupet innan man riktigt hunnit tänka klart så att man inte har något annat val än att följa efter och se vad som händer. Det är då man växer. När man vågar. Det omöjliga sitter bara i huvudet och kanske fattar jag det lite bättre nu. De här orden som jag fick av lillasyster Hyster i julklapp är en fin påminnelse om det. Att man ska göra sådant som vid första anblicken verkar omöjligt. Att möjligheten och valet att prova alltid finns.

Kasta ut ankaret och följ efter.


so this is christmas (and this have i done)

När paketen är fint inslagna utan jobbig stress
När snön ligger säkert på marken och kylan stannar i luften
När mamma pyntat sådär julmysigt och de tre små tomtebarnen sitter i granen
När barnens förväntan fyller luften och deras förvåning när tomten ramlar utanför fönstret

När kålrotslådan gifter sig med skinkan och senapen
När katterna leker under granen och tigger köttbullar från tallriken
När paketen öppnas ett efter ett och skatter från Harrods, Sverige och Finland packas upp
När ljussmyckade Utby kyrka fylls för midnattsmässa och vackraste sången nästan ger gåshud

När man får julstrumpepaket fast man egentligen är för gammal
När spelbordet fylls av glada människor och snön fortsätter att falla
När veckogamla Lillebror kommer med sin mamma och vänner äter maräng-
sviss(schwisch) och sitter uppe till två och skrattar så magmusklerna får träningsvärk

När det går att ta sällskap på osäkra vintervägar
När man inte vill sluta spela spel fastän tröttheten slagit till
När farmor får fikabesök och lunchsällskap och vinkar från balkongen
När systrar umgås för fjärde dagen i rad och fortfarande har lika trevligt

Ja, då kan man åka tillbaka längs Vänerns östra sida med trevliga minnen i bagaget, brevid julklappspåsarna och konstatera att den fyra dagar långa julledigheten var precis sådär trevlig, god och mysig som jag önskat att den skulle vara. Minnet har dock fått stå för det mesta av fotandet, eftersom kameran varit långt ifrån min vän i helgen.

take the time to enjoy


sofo and so on with sofy

På fredagen tog jag med mig Christer, Jason och Ametist i bilen och lyssnade på Musikhjälpen mot malaria i P3 hela vägen non stop till Nynäshamn. Pendeln och tunnelbanan tog oss sen till Globen för lite julstämning tillsammans med kungen, prinsessan Madeleine och en hel massa andra människor som kommit dit för att lyssna på herr Jöbacks version av jul. (I morgon,22/12 kan man se hur det lät i svt 2 kl 20.00). Sen övade vi oss under några timmar på att vänta tålmodigt på försenade tåg på Stockholms central.

Dagen därpå var en sådan trevlig, kravlös och spontan dag. Vi gick omkring på gatorna söder om Folkungagatan och upptäckte alla små butiker och second-hand affärer och tog oss tid att titta utan att ha bråttom. Efter lunch i Saluhallen ledde Götgatan oss ner mot Slussen och några stationer senare var vi på Östermalm. I skyltfönstren där fanns inte samma sorts utbud som på söder, men väl världens sötaste miniatyr-tivoli och skridskobana. Snön började falla med stora flingor när vi gick förbi Humlegården på jakt efter en speciell julkula. Kulan fann jag på Nordiska Kompaniet i julskrud och dessförinnan hade vi hunnit med lite glöggmingel i en nyinflyttad lägenhet på Engelbrektsgatan.

Ja, Stockholm låter trevligt till och med bara på namnen och som alltid när jag byter till en ny inspirerande miljö får jag ny energi och idéer jag aldrig trodde skulle bo i mitt huvud. Sofy sa att hon inte skulle kunnat ha just en sådan här dag med någon annan än med mig och det kan nog stämma. Det var vår dag och den var riktigt, riktigt bra.

vaggvisor i Spegellandet och mot malaria

En av de roliga sakerna med att jobba på operation är att varje dag är olik den förra och på morgonen kan det se ut på ett sätt för att sedan förändras helt under dagen. Igår hade jag en och samma patient i över sex timmar under en jättelång bröstcanceroperation. Idag fick jag röra på mig desto mer. Det kom akutfall där det behövdes mer personal så jag blev kvar själv narkossköterska på salen och hade hand om alla fyra patienterna efter varandra.

Jag tycker jag har bra träning från avdelning att jobba på i högt tempo utan att bli avlöst förrän passet är slut, men när man förbereder och söver patienter är det så otroligt viktigt att hjärnan är med en precis hela tiden. Om man tappar fokus kan man så lätt missa en viktig fråga eller glömma något som man alltid gör annars. Även om det går bra ändå så är det förstås min skyldighet till patienten att ha fullständig kontroll och ge en säker anestesi.

Idag har vi varit ett sådant bra team, jag operationssjuksköterskorna och urolog-kirurgen, så det har flutit på fint i alla fall. Vi har samarbetat och hjälpts åt precis så som man alltid borde göra. Och vi har haft roligt under tiden. Mellan patienterna sjöng vi på "Longing for Lullabies" som om det var vi som skulle sova och nu, när jag kom hem, gick jag in på Musikhjälpen, skänkte 50 kronor och önskade att få just höra den låten. Vi har hjälpts åt att hjälpa patienter med hjälp av den idag och då får den passande nog också vara med och hjälpa andra sjuka i världen.


spotted some scotish pop

Spotify är ju helt fantastiskt och än så länge känns det som toppen på ett isberg. Jag har bara anat alla möjligheter som det innebär; att kunna göra ett modernt blandband i form av en spellista att ge bort till någon, lyssna på Robbie Williams nya innan man ens hunnit höra den på radio eller upptäcka Tages repertoar från 60-talet utan att behöva ha en skivspelare, leta fram jazz eller sydafrikansk gospel eller födelsedagslåtar och dela med sig av musik till andra på ett ögonblick. Precis som señorita L gjorde häromveckan med skotska gruppen Camera Obscura. Bara ett klick och så hör jag det hon hör. Här är nyaste skivan och här är en video med dem som gör mig glad:har ni ens provat den?

Jag röstade på ägglikör. Ja, faktiskt. Jag kände på mig det, att den behövde röster. Körsbär gillar jag ju också och av de ljusa är Trillingnöten bäst, men de klarade sig uppenbarligen bra utan min hjälp. Men är det verkligen så, att bara jag och en handfull till kommer att sakna den där rutiga goda pralinen med den gyllene krämen inuti? Kanske den skulle haft större chans om den hetat Solskensruta. Eller Chokladtoddy. Eller något annat mer aptitligt. Nu håller jag tummarna för en värdig ersättare.

made on December 13Polkabräck, Leilas Rocky road och citronkanderade mandlar.


mandelmassa, apelsinskal och hasselnötterEn gnistrande Luciadag blev det och ljuset kändes faktiskt lite närmare. Bullarna med fyllning av mandelmassa eller apelsinskal och hackade hasselnötter har legat och väntat på den här dagen sen innan första advent. En och annan har förstås provsmakats för att se att de var goda nog. Och det var de minsann. Bilden på mellansyster och mig har jag framme året om men jag har inte riktigt reflekterat över att det var visst ett ganska allvarligt Luciatåg vi två. Eller så var vi trötta på att lussa vid det laget, särskilt om det var pappa som stod bakom kameran. Men det är inte därför som lillasyster håller händerna sådär.. hon trodde minsann att det var så man gjorde.


marley was dead, to begin with. there is no doubt whatever about that..


Å så trevligt det var i torsdags. Precis vad jag behövde. Teater, fantasi, julsång och framförallt en påminnelse om vad julen egentligen handlar om och hur livet i stort bör levas. Bara sådär rakt upp och ner. Det är ett val man gör; att avfärda cynisism och klyschor, köpa en lakritspipa i pausen och bara acceptera budskapet om vikten av att försöka sprida lite glädje omkring sig.


här står det mer om föreställningen som spelas för tredje året på Tempelriddaren

min tillfälliga favorit

I mellan- och högstadiet kunde jag ha tight polotröja under tröjor och västklänningar (..!?), ja jag hade till och med ett tunt tight läderband runt halsen ett tag där när det begav sig. Sen följde en lång tid då jag varken kunde eller ville ha halsduk när det var minusgrader ute. Hellre bar om halsen och frysa än något som satt åt det minsta runt nacke och luft- och matstrupe. Men så, vid första besöket på El Rastro-marknaden i Madrid hade jag plötsligt köpt mina två första sjalar. Jag behövde visserligen ganska lång inskolning i sjal-använding, men sen ett år eller två tillbaka har det tagit fart och min samling har raskt ökat med tresiffriga procentsatser. Ibland är det svårt att stå emot när jag ser en jag vill ha, även om jag egentligen inte behöver någon ny. Behov är ju relativt.. färger, mönster och material.. det finns ju faktiskt en sjal för varje tillfälle, varje stil och varje plagg och den kan förändra en hel outfit. Min samling är troligen bara blygsamt påbörjad. Senaste tillskottet är från Lindex förra helgen och den har fått hänga med hela veckan.

anniversary på annadagen

Ett halvår i Spegellandet. Sex månader sen jag började jobba som anestesisjuksköterska. Det var så längesen det var nionde juni men tiden har gått så fort. Jag orkar inte säga så mycket mer om det idag men igår kväll bakade jag Polkagris-brownies för att bjuda folket i Öst på idag och de var riktigt uppskattade. (Jag hittade receptet här).

 


trollbindande

Lite för idigt kom hon, lilla minisöderbönan Rebecca. Hon kände sig väl så efterlängtad och välkommen att hon bara inte kunde vänta längre. Det var tre veckor sen nu, sen hon kom, men jag blir fortfarande rörd vid tanken. Hon är verkligen en alldeles speciell liten tjej. Igår fick jag träffa henne för andra gången och överlämna den färgglada skimrande mobilen som jag gjort med trollsländorna från Mårbacka julmarknad. Jag tror man kan drömma härliga drömmar och få fina intryck och tankar under den.

tre bilder andra advent


Vi åkte till Mariebergsskogen för julmarknad. Charlotte ville ha en halmstjärna
men vi såg inte ett halmstrå så långt ögat kunde nå


Sen fick jag tjocka Skånepepparkakor och god ost och kollade in deras kattsäkra
amaryllisvas från ikea innan jag åkte dit och köpte en egen.


På kvällen julstämningsstök i köket.


trying to get back on track

Jag inser just att jag missat den näst sista Månadsbilden. I tio månader har jag kommit ihåg att fotografera den där stenbron men under den gråaste gråa november gick dagarna så fort eller så flöt de i varandra i en tjock dimma och försvann på något vis. De senaste veckorna försvann in i ett förkylningsvirusmoln och in i jobb och mörka eftermiddagar. Det blev första advent innan jag hunnit visa de fina gula bullarna vi bakade (men snart kanske!) och sen gick en vecka till med lotteripyssel, övertid, överraskningsfest och julbord utan minsta lilla andhämtning. Jag ska försöka stanna upp tåget lite, kliva av på en hållplats eller två. Komma ikapp mig själv en smula och hinna med december innan trettondagshelgen är här.


RSS 2.0