på besök i ditt kök


Idag orkade jag inte laga mat. Jag blev mätt på  avokado, surdegsknäcke och semla och får leva på meriterna från gårdagens meny istället: Majssoppa och tortanobröd med skinka-, ost- och basilikafyllning. Tulpanerna är lika krispiga och ljusrosa idag och brödet och soppan gjorde sig fint i lunchlådan också. När jag avnjutit min delikata måndagsmiddag hade jag en tid att passa. Jag startade datorn och lutade jag mig tillbaka för att va med när señorita L lagade köttfärsbiffar framför datorn i sitt kök i Madrid. Vi pratade om lite av varje medan hon hackade lök och kryddade köttfärs. Och när jag började bli trött i soffan tog jag med datorn ut i köket jag också och diskade medan hon stekte biffar. Vi grejade där på varsitt håll, men ändå umgicks vi nästintill som om vi var i samma rum. En alldeles utomordentligt bra måndagsdejt måste jag säga.

gårdagens kryptiska statusuppdatering

En ganska så väldigt överväldigande vecka. En av höjdpunkterna: att andas på 3,3 meters djup. En annan på toppen av Hovfjället. Och därtill snabba gigantiska beslut, stora summor, nederlag och väldigt mycket nya lärdomar.

två röda julklappar

Jag har två nya röda favoriter i köket. De kommer att få vara med väldigt länge om jag får bestämma. Grytan är redan invigd med chili con carne. Pallen kom som en total överraskning, men den är helt perfekt med originaldekor och allt.


when the sun shines and the slopes are perfect

Det var först efter tvåtiden som solen inte längre orkade skina riktigt sådär underbart härligt längre. Men då hade vi redan nästan hunnit bli mätta både på backarna och på gulaschsoppa. Vanligtvis åker jag alltid med en liten irriterande försiktighet; rädd för att ramla eftersom jag aldrig lärde mig att åka när jag var riktigt liten genom att krascha varannan sväng eller så. Men nu var det ingen is. Inte massa folk i vägen. Ingen läskig kramsnö. Inte så många mentala hinder. Och det gick så fort att ögonen tårades. Hur många gånger kan man använda "underbart" och "härligt" utan att det blir för sliskigt mycket? Det är en fin balansgång, men jag tar risken den här gången för det är banne mig de precis rätta orden för att beskriva känslan. Nästa år kanske det blir Alperna, det är det bara vi som styr över. Igår var det fullt tillräckligt och alldeles perfekt med Hovfjället, nästan nästgårds.


känslan just nu


söndag eftermiddag

 

Dagens andra måltid. Falafel, bulgur med citronsaft och olivolja, tomat, mozzarella, romasallad, solros- och seamfrön och balsamicocreme. Vatten och DN Söndag som tillbehör.


svarabaramedettord

1. Var är din mobiltelefon? Nära
2. Var är din andra hälft? Norrstrand (fast jag är hel som jag är)
3. Ditt hår? Oklippt
4. Din mamma? Skövde
5. Din pappa? Nya Zealand
6. Det bästa du vet? Inspiration
7. Din dröm i natt? Dörrar?drakar?dunno
8. Din dröm/ditt mål? Utveckling
9. Rummet du är i? Sovrumskojan
10. Din hobby? Kreativitet
11. Din skräck? Intevaramedochreflekteraochvaknauppochundravadsomhände
12. Var vill du vara om sex år? iMedvetenhet
13. Var var du igår kväll? Barnmorskeexamenskalas
14. Vad är du inte? Tidsrealist
15. En sak du önskar dig? Resplaner
16. Var växte du upp? Mariestad
17. Det senaste du gjorde? Falafelmiddag
18. Dina kläder? Mysiga
19. Din tv? Tjockis
20. Ditt/dina husdjur? Sover
21. Din dator? Funkar
22. Ditt humör? Avslappnat
23. Saknar någon? Ja
24. Din bil? Växellådspaj
25. Något du inte har på dig? Byxor
26. Favoritaffär? Monki
27. Din sommar? Oplanerad
28. Älskar någon? Ja
29. Favoritfärg? Varierar
30. När skrattade du senast? Idag
31. När grät du senast? Söndags

Hittade denna lite här och där

söndag förmiddag

Dagens första mål var citronskalsdoftande och extremt kolhydrattät. En perfekt start på ännu en ledig dag. Och kameran har så smått fått börja vara med och illustrera igen. Det känns rätt på något vis. Även om man får vänta en liten stund extra på att hugga in på Leilas pancakes så spar man dem på sätt och vis även efter man blivit mätt. Både äta pannkakan och ha den.


glädjeklipp

Nu har jag fått hem min kamera som jag varit utan sen jul. Visst har jag säkert en miljon bilder som jag inte visat här, men oavsett så är kameran är en viktig del i inspirationen till bloggen. I väntan på något att fota så måste jag bara visa den här lilla videofilmen med "vargmannen" som lär en liten vargunge till att yla för allra första gången. Hela dokumentären om Shaun Ellis som bor tillsammans med vargar i södra England missade jag i söndags, men den går i repris i svt2 den 26 och den 29 januari. En trasig växellåda är verkligen inte roligt, men den här lilla valpen får mig att le hur många gånger som helst ändå! Hur söt som helst.


sagoslottet i segovia

Här bor det riddare och prinsessor. Bergis.


cafe con leche eller cappuccino, same same but different.

Den där fredagen jag hade själv i Madrid i november spenderade jag mest på Fuencarral, shoppinggatan i Chueca. Jag gick runt i affärer och lyssnade på musik i min iPod och köpte några julklappar. Jag slog ihop lunch och fika i ett och åt crêpes på minsta lilla franska stället som hette La Rue. Till tonerna av fransk musik från högtalarna satt jag vid ett av de två borden därinne och åt först en matig variant med skinka, ost och dijonsenap och sedan en efterrättsvariant med citron och cointreu till kaffet.

 

 

På lördagen åkte vi på utflykt upp i bergen. Ju högre upp ju mer sjönk temperaturen och när vi kom fram till Segovia efter någon timme var det nollgradigt. Vi parkerade bilen precis vid den mäktiga akvedukten och började dagen med fika. Kaffe med mjölk och en halv choklad-napolitana. Perfekt start

 

På söndagen promenerade jag och señorita L till museet Reina Sofia. Men ganska snart var vi mer sugna på fika än på konst. Så vi satte oss vid bardisken på det här lilla stället där man kunde köpa böcker och där Günter Grass stoltserade mitt framför ögonen på oss. Vi åt morotskaka och chokladkaka och försökte att inte andas in alltför mycket av röken från egenrullade cigaretter från de andra gästerna. Nu är det nytt år och rökning är förbjuden även i Spanien. Man kan undra hur det kommera att fungera.

 

På kvällen hade vi första-adventsfika med saffransglögg och lussebullar som jag tagit med och med pepparkakor från ikea såklart. Och sen satt vi med varsin dator alla tre i soffan och hade det hur mysigt som helst. Fika är aldrig överskattat i någon form


om lediga lördagar gick att spara skulle denna vara kandidat

Jag satt i fåtöljen på hotellrestaurangen och väntade. Såg på snön som föll i tjocka flingor utanför och människorna som hastade förbi. Hade haft en underbart fin sovmorgon efter en nyårsrevansch-tvspelskväll igår. Medan jag satt där och väntade på Charlotte kom en sån där fånga-stunden-känsla, en såndär man vill spara i en burk, eller för all del skriva om här, för att minnas lite. Och det var inte så märkvärdigt egentligen. Det kändes bara så himla fint att det var lördag förmiddag, jag var ledig (som alla andra lördagar i två och ett halvt år nu, hurra!) och vi skulle äta en alldeles förträffligt och förvånansvärt god brunch där på Legends. Ja, jag visste ju inte att det skulle smaka så gott innan, men så här i efterhand gjorde det ju saken ännu lite bättre. Just där i stunden nöjde jag mig med själva idén om att vi gör sådana saker ibland. Sådant som är lite extra trevligt sådär och som just gör en ledig lördag till något mer än att bara inte gå till jobbet.

Och sen skulle jag till på köpet fortsätta dagen lika förträffligt som den börjat när jag packade in längdskidorna i bilen för första gången den här vintern och begav mig till Kils-spåren med fina M som blir färdig barnmorska på fredag (hurra igen!). Jag tog mig hjälpligt runt där i spåren och tänkte att det här vill jag nog göra väldigt snart igen. Kinderna blossade härligt och endorfinerna flödade ordentligt. Det är lätt att bli hög på dem och inte desto mindre på fina samtal med smarta, omtänksamma vänner.

Nu ligger jag med utmattade muskler i sängen. Isa och Merlin har gömt sig inne i påslakanet och tar upp halva benutrymmet. Jag lyssnar på Emmylou Harris och tänker att i år ska jag lyssna på MYCKET musik. Och snart ska jag avsluta lördagkvällen med lite Glee. En alldeles nyupptäckt serie som jag missat men tack vare Emelie och Sandra såg jag de tre första avsnitten på raken häromdagen.

rivstart

Så jag skulle göra ett försök att jobba igår efter en vecka i soffan. En dags jobb och så vila lite igen. Och visst blev jag andfådd bara av att sopa bort 2 decimeter snö från bilen på morgonen, men det kändes ändå någorlunda okej. Jag kom dit och kom ihåg hur man kopplar ett dropp och allt det där och hjälpte till lite här och var där jag behövdes på morgonen. Sen larmade det. Ett sånt där larm som bara ljuder på hela avdelningen vid få enstaka gånger (som tur är). Ett larm som betyder omedelbart kejsarsnitt. Det är urbråttom för antingen mammans eller barnets eller bådas skull. Mer vet man inte. Förutom att de kommer med en gång och att det måste gå fort.

Jag satt och drack mitt morgonte i fikarummet och hörde larmet lite avlägset sådär. Undrade först vad det var som lät. Och sen gick det upp för mig i ultrarapid att det var bråttom och att det nog faktiskt var så att det bara var jag som var ledig och att det är jag som ska springa. Den där stunden som jag oroat mig för att hamna i. Inte vetat hur jag skulle reagera eller om jag ens skulle klara av det. Det händer nu. Och jag hittar fokus. Jag hämtar det jag behöver i läkemedelsrummet. Springer till operationssalen för att förbereda. Tar min plats. Delegerar adekvat till min erfarna kollega som också kommer. Darrar ordentligt på handen av adrenalin när jag drar upp sprutorna, men håller ihop. Låter ingen annan få anledning att ta över för mig, utan gör själv de viktiga sakerna som behöver göras. I rätt ordning och på rätt sätt. Utan att tappa fokus. Det känns som att minutrarna är hur långa som helst, men barnet är ute så fort efter att vi har sövt att jag inte ens hinner uppfatta det.

Mamma och barn mår bra. Det allvarliga läget är över. Vi hjälptes alla åt och jag fixade det.

Det betyder inte nödvändigtvis att det kommer att gå på samma sätt nästa gång, eller att jag kan slappna av och inte längre vara orolig för alla andra situationer jag kan komma att ställas inför. Men det är en enorm tröskel att komma över. Det är svårt att förklara för någon som inte vet hur det är. Att man kan vara lättad för att man lyckats med att göra något som faktiskt är ens jobb. Men idag är jag stolt. Och uppfylld av en hel massa positiv energi inför kommande utvecklande utmaningar.

goda 2010 (juli till december)

Charlotte och jag åkte en tur med båtbussen i juli och avslutade med
tre små söta tapas och dessertvin på Tre kök i Inre hamn


Sen åkte vi på ett efterlängtat besök till Falun och

grillade allt möjligt. Ananas till exempel

 

 

Jag åkte och plockade jordgubbar, lyssnade på

Sommarprogram och köpte rödbetor och dill

 

 

Besöket till huvudstaden med syster Rollof blev precis sådär bra som vi hade

tänkt oss att det skulle bli. Och det började med fika på Vete-Katten.

Oj vad god den där bullen var!

 

 

Vi sågs hemma hos henne och lilla M i Kilisistan också. Gjorde

Spaghetti Carbonaraoch efterrätt med jorgubbar och lemon curd

 

 

Libanesiskt från Habibi hem. Flera gånger under året var

det en riktigt god middag med en massa små meze-rätter.

Här kvällen innan möhippan i augustimed vännen S.

 

 

Och sen firade vi möhippa för fina Alexandra. Vi hade underbart tur med

vädret ochhade picknick i museieparken bland mycket annat.

 

 

 

Med lavendelbrownie till efterrätt.. åh!

 

 

Jag åkte hem till Mariestad på en blixtvisit för en kväll. Vi firade en 30årsdag

alldeles för sent, men blev nog förlåtna när temat var grekiskt

 

 

Bara en alldeles vanlig sensommarmiddag en vardagkväll hos Charlotte.

Underbar lax. Underbart!

 

 

Ett mycket minnesvärt besök på Ön. Perfekt sommarhelg.

Grillkväll. Bastukväll. Grillkorv. Fika på bryggan

 

 

Lillasyster var här och vi hade må bra helg. I den ingick, bland
mycket annat hemlagade dinkelköttbullar, palsternacksmos,
egenrårörda lingon och sockerärter från Alsters herrgård



Och jag fikade mycket som vanligt mycket under hösten



Och var på afternoon tea i finfin miljö



Var på Matrosgränd i Mariestad i november och fick god "snabbmat"



Jag gjorde en lunch på rester en lördag. Omelett med chorizo,
miniplommontomater, babyspenat, parmesan och balsamico kräm



Sen åkte jag äntligen till Madrid och vi åt bland annat alldeles underbar
tapas på fredagkvällen. Har aldrig tyckt att kött smakat så gott förut tror jag.
Sen fikade vi också men det kommer ett eget litet inlägg om det.
Och såmstannade vi till på en spontan eftermiddagslunch
på en marockansk restaurang som vi bara gick förbi



Sen fastnade jag på Frankfurts flygplats på väg hem från Madrid.
Men jag gjorde en bra kväll av det tillslut: Här med blaffig
julkaffe på Starbucks vid halv 10 tiden på kvällen


I december åt jag också mycket gott, men då var inte kameran med så mycket av någon anledning och julbilderna är kvar i Mariestad. Dessutom blev det här tillräckligt långt ändå tror jag bestämt. Jag är övertygad om att 2011 har mycket GOTT att vänta särskilt om jag får vara med och tycka!


HA ett riktigt VÄLSMAKANDE och GOTT nytt 2011!






två små öl och riktig champagne

svarta klänningen med sidenband och diademet med 20-talsdekorationen. egna pizzor i helt olika tappningar på samma plåt. chevré-parma-fikon kontra extra hot mexikansk. två små nogsamt utvalda ölburkar. för gammal tjockteve i möte med modernt playstation utan möjlig kontakt. riktig champagne med pärlande bubblor i stora dricksglas. nyårsklockor i rutan och fyrverkerier överallt. chokladpudding till kvällsdessert och american pancakes till frukostdessert. tv-spelandet uteblev men nog så annorlunda och speciellt det blev ändå.

hey y'all

Det luktar apelsin om mina fingrar och det nästan svettas lite på pannan så sur var den. Förhoppningsvis fullproppad med vitaminer så att det vänder tillbaka till lite mer pigg igen. Eller var förkylningsviruset bara artigt nog att ta en liten paus sådär över nyårsfirandet? För jag mådde faktiskt lite bättre igår kväll och fram till efter den ljusfyllda promenaden i eftermiddags, strax innan solen gick ner. Sen gick piggridån ned på mig i takt med solen. Nåja, det går ingen nöd på mig. Jag startade Mamma Mia i DVD-spelaren några timmar tidigare än den kommer att sändas på trean och popcornskålen är full. Nu ska jag lägga huvudet på kuddarna och göra Isa och Merlin sällskap i konsten att bara vila. Jag hade bara lite mer ord kvar innan jag loggade ut för idag. Vi får se om de fortsätter att komma otvunget. Kan ni inte säga ett litet hej ändå, ni som ändå måste ha blivit lite glada för att det hänt mer här på två dagar än på många veckor? Det vore faktiskt lite inspirerande. Och med en tesked inpiration öppnas oftast kranen på fullt ös.

god första nya dag på ett nytt fint år

Jag tycker att lillasyster ska ha en blogg med sina Facebook-statusinlägg med olika låttexter som speglar det som händer runt omkring henne.. nu kidnappar jag istället den senaste uppdateringen och fyller på med lite mer text från låten ur musikalen RENT här nedan. Musikalen kommer för övrigt att spelas på Skövde Stadsteater i februari och mars. Det kommer bli riktigt bra tror jag. Jag kidnappar också låtlistan som hon har gjort och som som kanske borde kommit här redan igår..men man kan gott fira det nya året en stund till. Nytt år eller vad det än är, en anledning till att lyfta vardagen är faktiskt riktigt välkommet. Och för att vräka på ordentligt, även om jag ju inte egentligen är något stort fan av nyårslöften, men en sån här sida fanns redan för förra året och jag gillade den faktiskt så idag hittade jag en ny härligt upplyftande version: BLÄDDRA och inspireras vettja!


Five hundred twenty-five thousand
Six hundred minutes,
Five hundred twenty-five thousand
Moments so dear.
Five hundred twenty-five thousand
Six hundred minutes
How do you measure, measure a year?

In daylights, in sunsets, in midnights
In cups of coffee
In inches, in miles, in laughter, in strife.

In five hundred twenty-five thousand
Six hundred minutes
How do you measure
A year in the life?

How about love?
How about love?
How about love? Measure in love

Seasons of love. Seasons of love

.....

It's time now to sing out,
Tho' the story never ends
Let's celebrate
Remember a year in the life of friends
Remember the love!
Remember the love!
Seasons of love!




RSS 2.0