nu jäklar blev det fredag minsann

Viernes con pan, vino tinto, aceite de oliva, queso manchego,
chorizo, tomates, aceitunas y cornichons. Muy bueno!



stenbron i juli


Det hade ju faktiskt varit mest ärligt och rättvist att fota stenbron i regnväder den här måndaden. Det är ju så som vi kommer att minnas juli 2009. Duggregn, ösregn, stora droppar och små som från en duschflaska och sen och ännu lite mer. Och det har inte bara varit en subjektiv upplevelse; regnrekord har faktiskt slagits i Karlstad. Idag, den allra sista julidagen var det inget undantag. På förmiddagen var det en riktigt höstlik känsla utanför fönstret i Spgellandet. Men efter en lång, trevlig fika med miss V där annorlunda samtalsämnen avverkades vågade sig faktiskt solen fram genom molnen. Som ett försiktigt litet löfte om visa sig lite mer i augusti. Tydligen har det sällan varit så grönt som nu, men motljuset gör inte grönskan rätta. Nåväl, det här är Månadsbilden i juli.

helgen jag fick

Simon & Garfunkel i högtalarna. Randiga tröjor, skinnjackor och tygskor. Åttiotalsbrillor, 3-D film och somna i soffan. Lördagsshopping i lilla staden. Solig lunch på innegård i gamla stan. Namnsdagsfika med nyinflyttad nittiofemårig farmor. Räkrulle i hamnen mellan två skyfall. Agatha Christie-film och somna i soffan. Frukost i den ständigt växande trädgården. Picknick vid vattnet med singoallakex, bubbel-iste och flätor. Utlånade solglasögon, semestersyster, lasagne med extra ost och paj med nyplockade blåbär. Packa pianopall, kattbur och mandelpotatis. Ge bort portvin, packa upp Mon Amie och somna senare än planerat.


konstnärer i gröna kläder

När jag skulle bli avlöst för lunch idag rapporterade jag lite uppgivet att det hittills gått lite upp och ner med patientens blodtryck och andningsfrekvens och att det var svårt att hitta en balans. "Det är det som är anestesi" fick jag till svar och de orden följde med mig och matlådan med pinfärsk mandelpotatis från Matrosgränd, rökt lax och pepparrotsyoghurt ut i solen. Så sant, så sant.

Det senaste året har jag insett att anestesi förvisso grundas i medicinsk och farmakologisk kunskap men utövandet är egentligen inte något annat än en ren konstform, baserad på erfarenhet och fingertoppskänsla. Strävan efter balans är utgångspunkten, men vägarna dit är lika många som det finns patienter och anestesisjuksköterskor. Så många gånger som jag blivit frustrerad över att inte få ett rakt svar vad som gäller eller över att få olika svar beroende på vem jag frågar. Så många gånger som jag undrat hur sjutton jag ska veta vilken väg jag själv ska välja. "Det är det som är anestesi". Kanske insåg jag idag att det är just så det är och att det är det som gör att det är så roligt. Att samla på sig erfarenhet för att kunna hitta en egen känsla och en väg till balans.



fredag med timbuktu

Fredagens soundtrack får Timbuktu stå för. En patient med utgångsblodtryck på över 200 sjönk så lågt att hon blev nästintill pulslös efter sövningen. Jag hann knappt ens tänka efter och bli stressad innan läkemedel var givet, åtgärder vidtagna och blodtrycket över 100 igen. En halvtimma senare, när operationen var färdig vaknade hon och berättade om den härliga dröm hon haft och vad skönt hon hade sovit. Då är det ju lätt att säga att det gick bra, men det går så otroligt fort ibland och efteråt sköjler en våg av funderingar och tvivel över om jag verkligen har tillräckligt med kunskap och kapacitet för att hantera varenda situation.

Så att det verkligen löser sig tillslut.

Löste sig gjorde det i alla fall med de hastigt grusade helgplanerna. Ett snabbt stopp på Peugeot-verkstaden för att kolla upp en varningslampa som tänts och se om det ändå gick bra att ta bilen söderut över helgen slutade med att jag snällt fick lämna ifrån mig nyckeln till mitt transportmedel och mina helgplaner där på plats. Att ta sig till Mariestad med djur via buss eller tåg är tydligen en omöjlighet, men det är tydligen inte en omöjlighet att saker ändå kan ordna sig. Jag känner så otroligt snälla och generösa BMW-ägare och det är bara att ödmjukt ta av sig hatten och bocka och buga.

Det fixar sig tillslut.


somebody else liked the music as well



en låång liten undran

Vad är det som gör att nybakade scones, Earl Grey te och Pollymuffins från gårdagens kreativa besök hos syster Rollof känns så rätt en regnig eftermiddag i juli när det rödvit-prickiga paraplyet från kvällsmarknaden i Hangzhou misslyckats katastrofalt med att skydda skor och byxor från att dränkas under en tio minuter lång cykeltur hemåt efter en dag i Spegellandet?


not impossible

Bara en liten sladd för 55 kronor och så är det musik i hela rummet. Rätt ut i alla fem högtalare från datorn via DVD-spelaren. iTunes och Spotify och musik i oändlighet genom mer än de futtiga små hålen i laptopen. Basen, texterna och melodierna får styrka och kraft att fylla hela lägenheten. Så enkelt och inte alls impossible (med trevliga Shout out louds) men det känns litegrann som att jag vunnit första pris eller funnit en skatt. Maia, Glasvegas och Regina är några av de som varit med och firat det ikväll. Nu får grannarna säga ifrån om de inte kan sova..


en smak av god helg

Jag börjar vänja mig vid det här med fredagskänsla och helgledighet. Att slippa ta med sig frukost till jobbet, äta tårta och sluta kvart över två. Smaka på värmländsk glass i italiensk stil och sitta i museieparken på en filt i flera timmar och bara prata. Fortsätta med en spontan club toast på Bishop's soltrerrass och en promenad runt den kvällspigga stan.

Lördag med sovmorgon och frukost framför Nyhetsmorgon. Handla sushi i Haga och sitta på balkongverandan medan regnet öser ner utanför.

Gå upp vid åttatiden och ta cykeln till stan för en lång söndagsfrukost på Stadshotellet med tidningar, croissanter, lax och goda marmelader. Kanske blir det färskpotatis med fetaost och jordgubbssalsa sen om jag nu orkar göra någon egen insats i köket denna helgen.






This is for Fer: This weekend has tasted real good: italian style ice cream and club toast on Friday, sushi on the balcony on Saturday and Sunday breakfast at a hotel.

uppåt väggarna

Vita väggar ska prydas med färg och trevligheter, det tycker jag i alla fall.



This is for Fer : I have some white walls at home and I think they should be decorated with colour and nice things.

a piece of heaven on a plate (or two)

Nykokta små värmländska rödbetor med smör och flingsalt. Buffelmozzarella, tomat och olivolja. Jordgubbar direkt från landet i Ängebäck efter en härlig utflykt med Miss V. Vem sa att man måste ha semester för att njuta av sommaren?


back on(in)line

En kväll i mellanstadiet åkte jag och señorita L till leksaksaffären och köpte våra första. De hade lila hjul och kallades för rollerblades. Senare skulle de bytas ut mot rejälare exemplar från sportaffären och lystra till namnet inlines. De har slitit asfalten på Bäckarundan under åtskilliga rundor och de har släpats tvärs över Atlanten för att känna på pulsen och bekänna färg  i Central Park.


Gårdagkvällen var ljummen. Det gick fort när skären satte hjulen i rullning och benen mindes trots att det var allt bra längesen sist. Den där speciella känslan av att nästan flyga fram på asfalten. Susade förbi fält med råg och havre och förbi hagar med små shetlandshästar. Vattnet i sjön nedanför vägen glittrade i kvällsolen som inte riktigt lyckades gömma sig bakom de ulliga molnen. I dikeskanterna trängdes mjölkört, blåklockor och utblommade lupiner. Det luktade nyklippt gräs från trädgårdarna och en traktor gav ifrån sig ett tuffande ljud. Nyfikna, närgångna myggor och mersmak i benen gjorde pausen borta vid strutsfarmen kortvarig.

Rätt ut på landet och lugnet och in i endorfinruset med härlig fart.


Det var inte sista gången i år.


alice surprised and suspicious

Alla som frågat mig de senaste veckorna hur det går med jobbet har fått ett smått förvånat svar att det faktiskt går ganska så bra. Jag väntar nämligen fortfarande på de där dagarna när inget går som man har tänkt sig. När blodtrycket inte orkar ovanför åttiostrecket, när luftvägarna är svåra att hålla fria eller när jag får en utskällning av personalen på uppvakningsavdelningen för att patienten inte är tillräckligt smärtlindrad. Så som det alltid gick till i Underlandet. Jag börjar nästan undra vad Spegellandet är för något konstigt ställe. Såklart måste tebjudningarna vara galna här emellanåt också.

                                           

I veckan stod jag vid sidan om och såg en nybörjare med laryngoskopet. Precis så grön (och nu menar jag inte kläderna) som jag var för ett halvår sedan. AT-läkaren fick frågor som jag för sex månader sen svarade lika förvirrat på som hon gjorde nu och när hon inte lyckades visualisera stämbanden fick narkosläkaren ta över. Det var så skönt att stå där vid sidan om, med full koll på situationen, och bara se på och assistera och hjälpa till. Att inte vara den som kan minst och den som alla tittar på under ett tappert försök att bemästra situationen utan att stressen bryter igenom. Så skönt men samtidigt så viktigt att komma ihåg den där gröna känslan. För förr eller senare kommer berg- och dalbanan att åka nedför i Spegellandet också, det är jag övertygad om.


foto: Margita Svensson

 En grön Alice fullt fokuserad under den praktiska examinationen,
med tanken långt bortom ergonomi..

dagar i juli

Den två veckor långa värmeböljan känns kanske avlägsen och bortsköljd av regnet och de gråa skyarna. När det begav sig var det dock alltför varmt att sitta långa stunder vid den värmeutstrålande datorn och jag hade fullt upp med att ha sommar även fast jag jobbar. Det såg ut ungefär så här i ord:

Matlådeluncher utanför sjukhusets varma väggar, grillning av chorizo och majskolvar och somrig jordgubbspaj. Cykeltur till Mörudden vid Vänern med premiärdopp och sena jasmindoftande kvällspromenader. Kjolar, linnen, klänningar och sandaler. Jordgubbsvin, ananas, vattenmelon och potatisskruvar på balkongverandan, ceasarsallad och rosé i hamnen, öl på Kungsgatan, bruschetta på Casanova och glassbägare i massor. Stadsträdgårdens skugga, balkongdörrarna på vid gavel hela dygnet och pocketboken i knät. Måsskrik och fläktsurr och Marit Bergman i stereon.

Nu tittar solen fram för första gången efter dagar av ihållande regn. Paraplyet har fått en och annan dusch, gummistövlarna fått känna på asfalten och dagar när hjärnan inte varit med på morgonen har plastförkläden och blåa plasttossor varit en liten räddning på hemvägen. Nu får det gärna vara uppehåll ett tag. Jag har mer somriga saker att göra.



let it shine


Nu är jag och mina nya Wayfarer redo för sol igen


saker man får med sig hem när man hjälpt farmor att flyttpacka


 

redo för färg

Ibland får jag jag ryck i inspirationsnerven och då går det oftast inte att ignorera. Idén infinner sig och så är det bara att finna sig och fullfölja. Medan kvällarna fortfarande var ackompanjerade av fläktens surrande förra veckan växte alfabetet fram på blanka sidor. Jag insåg att det både var roligt och riktigt svårt att göra illustrationer med bara huvudet  och fantasin som förlaga. Katten Svantes lilla husse fyllde tre år i söndags. Han fick en trumma och ett fiskspel och en massa annat skoj. Sen fick han en alldeles egen ABC-målarbok för lugnare stunder och jag fick kreativitetspåfyllning i överflöd.

 

 


sommarkväll i småstaden

Mariestad är som bäst på sommaren och nära vattnet. I lördags kväll var ljuset fotomagiskt och himlen antog stora delar av färgskalan. Vi upptäckte att de tillslut tagit mer tillvara på hamnområdet och öppnat några fler bodar att handla godsaker vid vattnet i. Sedan gick vi upp för kullerstensgatorna till Gamla stan där det finns många portar man skulle vilja kalla sin egen..



Lillasyster Hyster är gästfotograf på flera av bilderna. Olympusen trivs runt hennes hals också.

bye bye er

Nu har jag sett allra sista avsnittet av Cityakuten. En måndagkväll när jag gick i högstadiet sa mamma efter maten att hon tänkte titta på den nya sjukhusserien på trean. Jag hade samma tanke och det blev början på en mycket lång bekantskap med personalen på County General Hospital i Chicago. De sista säsongerna (femton totalt!) har jag inte tittat lika noga, men det var många år som måndagar kl nio (eller torsdagar i USA) spenderades i sällskap med dr Greene, Carter, George "Ross" Clooney och de andra på akutmottagningen. Förutom att det varit kul att se som serie så har jag under åren sett det genom olika ögon; Först utan en tanke på att själv jobba inom sjukvården, sen under grundutbildningen när jag började känna igen latinska ord och sjukdomstillstånd, och tillslut när jag var färdig sjuksköterska och började jobba och såg helt andra detaljer som jag inte lagt märke till tidigare. Det har hänt en del sen 1994, både i verkligheten och i en av de längsta och mest framgångsrika teveserierna någonsin.


bild

RSS 2.0